Медия без
политическа реклама

Държавната "Монтажи" раздава милиони на подизпълнителите

Две години след скандалите ремонтите на язовири са доникъде

14 Февр. 2023
Кирил Петков инспектира странно съоръжение на един от малкото обявени за ремонтирани язовири през 2021 г.
БГНЕС
Кирил Петков инспектира странно съоръжение на един от малкото обявени за ремонтирани язовири през 2021 г.

Две години след скандалите и пет години след отпускането на парите уж спешните ремонти на държавни и общински язовири са до под кривата круша. От възложени ремонти на 414 държавни и общински язовира през 2018 г., ремонтите са приключили при едва 98 обекта. Голяма част от язовирите още не са стигнали до етап одобрени проекти за ремонт.

На този фон държавното дружество „Монтажи“ ЕАД отчита хилави финансови резултати за разлика от подизпълнителите му, взели основната част от договорите, показа проверка на „Сега“. 

Скандалът с ремонтите на язовирите бе едно от разкритията, изстреляли във властта бившия служебен министър на икономиката и впоследствие премиер Кирил Петков. Тогава той показа абсурден ремонт на обекти и отчете, че при отпуснати общо 630 млн. лв. финансиране има завършени едва 10 обекта. „Реално се работи само по 100 обекта“, каза през лятото на 2021 г. Петков. Това е един от сигналите, изпратени до прокуратурата. 

Към днешна дата напълно приключилите обекти с окомплектована документация продължават да са точно 10, става ясно от справка на държавната „Монтажи“ ЕАД. При други 88 обекта строително-ремонтните дейности са приключили и се окомплектова строителната документация. Общият брой обекти с открити строителни площадки е 141, включително вече завършените, а общият брой на одобрените проекти е 223. Ако това темпо се запази, може да се очаква, че ремонтните дейности ще продължават поне още 5 години. 

На фона на голямата публична инвестиция са любопитни финансовите показатели за състоянието на дружеството и основните му подизпълнители. Парите за изграждане на язовири са един от крупните случаи на инхаус възлагане, като 500-те милиона от бюджета първо влязоха в „Държавната консолидационна компания“, а тя ги прехвърли на дъщерното си „Монтажи“ ЕАД. Оказа се, че фирмата е сключила огромен брой договори – 266, но с шепа изпълнители, без да е минавала през процедура по закона за достъп до обществена информация. През 2021 г. Кирил Петков говореше за 6 фирми – контрагенти, като пълен списък така й не се появи. Разбраха се само двама от най-големите изпълнители – „Ковел-Про“ и „Абак ДС“, първият със 134 договора с „Монтажи“ на стойност 367 млн. лв., а втората фирма – с 41 договора за 125 млн. лв. От финансовите отчети на двете фирми става ясно, че голямата публична инвестиция е довела до рязко увеличаване на приходите и печалбите им (вижте графиките). На този фон самото дружество „Монтажи“ отчита много скромни резултати, но поне излиза на дребна печалба от 320 000 лв. през 2021 г. Според последния подробен финансов отчет в Агенцията за публичните предприятия  и контрол за деветмесечието на 2022 г. показва, че има малка печалба и през 2022 г. Отново се отчитат големи вземания от клиенти – 250 млн. лв., и от предприятия в групата – 93 млн. лв.

Ключови думи:

язовири, ремонти

Още по темата