Медия без
политическа реклама

Бюджетната комисия одобри 25 ст. отстъпка на литър гориво

Без дебати депутатите гласуваха по-висок държавен дълг

28 Юни 2022Обновена
Илияна Кирилова

Бюджетната комисия прие на второ четене субсидирането с 25 стотинки на всеки литър гориво, закупен от бензиностанция от 1 юли. Антикризисната мярка не бе подкрепена само от ГЕРБ и ДПС.

"Тази мярка вече доведе до увеличаване на цените по бензиностанциите. Когато бъде приета, ще доведе до ново увеличаване", заяви Петър Чобанов от ДПС. Според него калкулираният ефект от 150 млн. лв., които трябва да останат в хората, в няма да се получи. Чобанов обяви, че има опасност мярката да фалира малките търговци, които с месеци наред ще чакат възстановяването на парите от държавата.

"Най-безумното харчене" - така определи помощта Александър Иванов от ГЕРБ. Според сметките на ГЕРБ  огромната част от работещите хора - собственици на автомобили, зареждат пълен резервор веднъж месечно, което означава да получат помощ от 12.50 лв. на месец за 50 литра.  "В същото време хората с големи финансови възможности зареждат един-два пъти седмично и за месец те ще спестят 50-60 лв. Искате да подпомагаме хора, които нямат нужда", заяви  Делян Добрев.

"Съгласен съм с вас, че трябва мярката да бъде по-добре таргетирана, но това са възможностите на техническото обезпечаване на страната. Няма изградена електронна идентификация, за да го направим. НАП има тази информация, но няма как това да се установи от търговеца в бензиностанцията", обясни финансовият министър Асен Василев. Той посочи, че е предвидено търговците да получат отстъпката с ДДС декларацията, която се подава до 10-то число на следващия месец.

От ПП за пореден път подчертаха, че отстъпката ще се ползва само за регулярните горива, а не за премиум, което донякъде ще елиминира богатите потребители от подпомагане. "Практиката показва, че хората не зареждат пълни резервоари, а на лева. Средното зареждане в София е за 50 лв., но в някои населени места пада до 5 лв.", посочи Венко Сабрутев от ПП.

25 стотинки отстъпка ще се ползват за всеки зареден литър бензин A95 , дизел или пропан-бутан  (LPG) , както и за всеки зареден килограм метан от 1 юли. Собствениците на автомобили и  мотоциклети трябва да представят при зареждане на бензиностанция свидетелството за регистрация на МПС. Търговецът, от своя страна, издава разширен касов бон, в който се вписва регистрационният номер на МПС-то и се отразява предоставената компенсация като отстъпка от продажната стойност на зареденото гориво.

От МФ припомниха, че ефектът  от антикризисната мярка се усилва, след като вече е гласувано отпадането на акциза  на пропан бутан и намалена ставка ДДС за метана.

БИЗНЕСЪТ ОСТАНА БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ

Без компенсации за скъпия ток от 1 юли останаха всички небитови потребители. Нито едно предложение за удължаване на помощите не получи необходимата подкрепа. ГЕРБ настояваше през втората половина на годината фирмите и останалите небитови потребители да получават компенсация в размер 80% от цената над 150 лв. за мегаватчас, а ДПС - над 200 лв.

По сметки на финансовото министерство обаче първият вариант ще струва 2 млрд. лв. до края на годината, ако цената на тока на борсата се задържи 431 лв. за мегаватчас, а вариантът на ДПС ще бъде с 500 млн. лв. по-евтин. Председателят на КЕВР Станислав Тодоров обяви, че във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", откъдето се планира изплащане на компенсациите, няма такива постъпления. "Има реален риск да задължите държавата да дава милиарди, които няма и да затъне в дългове", предупреди Венко Сабрутев от  "Продължаваме промяната". В последния момент ПП внесе предложение, което останалите партии не харесаха, защото не били никакви компенсации.

Спорът за компенсациите за тока ще се пренесе утре в пленарна зала, когато трябва да бъде гласувана актуализацията на бюджета. Всъщност помощта не е свързана с бюджета, защото се предвижда, парите да бъдат събрани от печалбите на държавните енергийни дружества. "Оставяте бизнеса без компенсации от 1 юли, очаквайте инфлация от 30%", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

 

3 МЛРД. ПО-ВИСОК ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ

Без никакви дебати депутатите от бюджетна комисия гласуваха на второ четене с 15 гласа "за", 0 гласа "против" и 7 "въздържали се" увеличение на държавния дълг с 3 млрд. лв. за тази година. Така за тази година таванът на новопоетия дълг се завишава от 7.3 на 10.3 млрд. лв. с актуализацията на бюджета.

Очакваше се тази корекция в бюджета да предизвика силен отпор от опозицията, която вече многократно е отправяла критика по този повод към правителството. Увеличеният дълг бе и сред мотивите за вота на недоверие. Вместо това Йордан Цонев от ДПС обясни, че подкрепят увеличението на дълга, за да има държавата достатъчно висока ликвидност. "Това не е поемане на дълг, за да се харчи. Харченето е в рамките на дефицита", уточни за присъстващите в залата Цонев.

Спор предизвика точката за предоставянето на държавна гаранция за кредитиране на две държавни дружества . Предлага се „Булгаргаз“ да получи държавна гаранция за заем от 150 млн. евро, а "Булгартрансгаз“ - за 382 млн. евро. 

"Какво налага тези две дружества да теглят заеми? Нали са с големи печалби?", попита депутът от ГЕРБ Теменужка Петкова. От обясненията на финансовия министър Асен Василев и зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов стана ясно, че "Булгартрансгаз" трябва да си осигури финансиране за три проекта - разширение на газохранилището Чирен, изграждане на 60 км газопреносна мрежа и газовата връзка със Сърбия. ЕИБ е готова да финансира при изключително изгодни условия тези проекти, но иска държавна гаранция, заяви Данаилов.

Заемът на "Булгаргаз" е необходим за авансово заплащане на доставки втечнен газ, обясни финансовият министър Асен Василев. От ГЕРБ контрираха, че не е логично да се тегли заем, за да се предплащат новите доставки газ. "Тези заеми са доказателство, че дружеството е забатачено от новото ръководство. За първи път се дава държавна гаранция на Булгаргаз и доколкото чуваме, то има 300 млн. лв. задължения към НАП и банки. Как така от 99 млн. лв. печалба само за 6 месеца дружеството вече е задлъжняло", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

"Топлофикация София" продължава да не се разплаща ритмично към Булгаргаз, това дружеството е с 300 млн. лв. задължения, което  създава огромен ликвиден проблем, посочи финансовият министър. 

Държавните гаранции за двете дружества бяха одобрени единствено без гласовете на ГЕРБ.

Гласуването на актуализацията на бюджета в ресорната комисия продължава. Плановете са утре законопроектът да бъде окончателно гласуван в пленарна зала.

 

Ключови думи:

държавен бюджет, дълг

Още по темата