Quantcast
България ще трябва да се откаже и от въглищата | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

България ще трябва да се откаже и от въглищата

Премиерът Борисов настоява ЕК да направи план за по-адекватно решение за тецовете
Обновена
14 965
 БГНЕС
ТЕЦ и въглища - неприемлива за ЕС гледка

Европейската комисия призовава България да предприеме мерки в подкрепа на стратегията за поетапно прекратяване на употребата на въглища с ясен ангажимент за срока, в който ще го изпълни. Брюксел огласи доклад за енергийната стратегия на съюза, в който има и раздел за България.

ЕК също така поиска нашата страна да гарантира справедлив преход в регионите, разчитащи на каменни и лигнитни въглища. Този преход трябва да е придружен от ясна стратегия за насърчаване на възобновяемата енергия.

Комисията настоява да бъдат предприети мерки за реформиране на енергийния пазар, насърчаване на инвестициите в саниране на сградите, като фокусът да бъде насочен приоритетно върху тези в най-лошо състояние.

От Еврокомисията препоръчват също така България да предприеме мерки за подобряването на устойчивата транспортна инфраструктура и увеличаването на устойчивата мобилност.

Препоръките са залегнали в индивидуалните оценки на страните-членки, които са част от оповестения доклад за състоянието на Енергийния съюз 2020.

"Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от въглища“. Такъв беше отговорът на българския премиер Бойко Борисов, който днес участва в редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Борсов, цитиран от правителствения пресцентър, е казал още, че разчетите на страната ни са за постигане на до 40% таван намаляване на емисиите до 2030 г. "Това беше предела на нашите сили да се справим сами. Моите политически опоненти в България се надпреварват да говорят как искат да запазят миньорите, мините и топлоелектрическите централи, но в Европейския парламент социалдемократи, десни извън ГЕРБ, либералите от ДПС, от БСП са гласували за 60% таван", заявил още той.

В този контекст той разговаря с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен българските експерти, които работят по темата, максимално бързо да изпратят писмо с всички проблеми, които ще има страната ни, ако мине в режим на скорошно затваряне на мощности. "Многократно съм говорил, че искам консолидация, разговор за бъдещето след 5, 10, 15 години на мините, на топлоелектрическите централи", казал Борисов. Той добавил, че досега обаче е получавал само популистки отговори как централите не трябва да се затварят, докато в ЕП опонентите му гласуват различно.

Снощи Европейският съвет отложи за срещата си през декември решението за целите за намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г. поради острите разногласия между страните от Западна и Източна Европа.
Европейската комисия иска понижение от поне 55 процента спрямо равнищата от 1990 г., за да постигне съюзът "въглеродна неутралност" до 2050 г. Сега целта е 40 на сто, но Европейският парламент настоява за цел от поне 60 процента.
Единайсет държави от ЕС, сред които Франция, Испания и Нидерландия, подкрепиха в писмо целевото равнище от 55 на сто. Няколко страни от Източна Европа начело с Полша обаче казват, че за тях е невъзможно да изпълнят тази цел.
Тъй като разногласията останаха, Германия, която е ротационен председател на ЕС, отложи евентуалното решение за срещата на върха на 27-те на 10 и 11 декември. На 23 октомври  министрите на околната среда на страните членки трябва да постигнат компромис, за да може да се подготви споразумение за Европейския съвет през декември.

78

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Посещавалият България Антъни Блинкен ще е държавен секретар на САЩ

23.11.2020

1544 13
Неделното преброяване също установи над 40% заразени в България

23.11.2020

Обновена

4627 149
Рекорден брой оздравели, но заразените остават около 40%

22.11.2020

Обновена

4188 17

Коментари

Страници

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

От всичко ще се откажем. Само казвате - ние изпълняваме. Защото обичаме да служим.

Sine_metu

Не издребнявай. 50-100 милиарда ли ще правим на въпрос?

dobadoba

В статията чета за призиви, искания, препоръки и настояване.

Никъде няма задължаване.

⚓️

вила

Еврогей зелките така командват... с призиви😂

Forza NATO

Немойте се секирайте. 

 

Бързият и яростен ще ги оправи с 200 в ауспуха.

чевермехайвер

Да се съберат интелектуалците от БАН и да кажат : Кога . По времето на Маргарет купувахме марки за въглищарите и .

Boris65

И от газта, АЕЦа ,  нефта ще се откажем. Пигмеите и те както нас карат без тия глупости и живеят.

Въпрос

От газа не непременно. От монопола на руския газ. Други по-нормални държави също имат газ. И то не малко..

pasamaz

Шемет, в тези географски ширини и дължини освен руски друг газ няма. За юропата със санкциите и пр. избор няма също. Варианта да се правиш на мъж и да плащаш двойно е достоен за селски бег след 4-та ракия.

аман бе

"...Други по-нормални държави също имат газ. И то не малко.."

Азербайджан, Казахстан, Иран, ... Аааа, и САЩ - бутилиран.

Epikur

 

   Не знам каква е истината, но наскоро при Ризова гостува един от маститите ни енергийни експерти. Каза че Европа жестоко ни одира кожата заради въглищата. Плащали сме за вредни емисии по 600 милиона евро на година!!!  Както се изрази, тези 600 милиона, ей така ги хвърляме през прозореца

    Ако изхвърлим въглищата от централите си и преминем на ядрена енергия, която засега е най-сигурна между чистите, ще спестим тези огромни напразно хвърлени пари. Освен това, каза той, тези пари за вредни емисии непрекъснато ще се увеличават, а това неминуемо ще увеличава цената на ел енергия, която ползваме..

Въпрос

А разказа ли маститият експерт  за милионите, които печелихме от продажбата на сертификати за вреднте емисии? Че така е много едностранчиво изложението ти.  Да оставим на страна, че този, който замърсява трябва да плаща. Какво нередно виждаш в това?

аман бе

А с т.нар. "американски" "Марици" що ще чиним? Те на какво са?

showstopper

Ха, ха... От една страна ни казват диверсифицирайте от Русия, с този нов призив на практика ни бутат да довършваме Белене  на пожар. Това за Козлодуй и американските технологии е пунта мара защото нямаме мангизи за нови реактори, време за разрешителни и строеж на нова площадка. Площадката на Белене е готова, реакторите платени и завършени. Белене ще се строи защото няма друг вариант колкото и да е опасно и проблематично. Никога не съм бил за тази АЕЦ в житницата на България, но ум царува, ум робува, ум патки пасе. България систематично се управлява от посредствени хора. Сигурно това са и възможностите.

Epikur

 

 Дали не грешиш?  Белене(град Белене, не острова) не мисля че е в житната част на България. Един обикновен дунавски град, с католическо вероизповедание, от градовете в девета глуха, преди да започнат там големите строежи на АЕЦ-2 в началото на 80-те години.

Zmeja

Тъй като държавата нямала пари да финансира АЕЦ, строежът на VII блок на Козлодуй щял да се  финансира от самата централа. Сиреч, евтиният ток на АЕЦ-а от V и VI  блокове ще ни го продават по цени каквито си искат в някакъв измислен  микс, а печалбата ще отива в Уестнгхаус.

mi6osp.

Борисов се кани не да строи седми блок, а да плати авансово построяването на седми блок, по проверената схема със закупуването на F-16. 

Въпрос

с този нов призив на практика ни бутат да довършваме Белене  на пожар

Не непременно. Може на първо време въглищата да бъде заменени от газ например. Руска и неруска за да има конкуренция и нормални пазарни цени. А  по-нататък вероятно ще навлязат нови технологии. 

Самуил Петков

Природният газ има въглероден отпечатък. ..

 

Pounds of CO2 emitted per million British thermal units (Btu) of energy for various fuels

Coal (anthracite)228.6

Coal (bituminous)205.7

Coal (lignite)215.4

Coal (subbituminous)214.3

Diesel fuel and heating oil161.3

Gasoline (without ethanol)
157.2

Propane139.0

Natural gas117.0

 

Ще се премине, към неизкопаеми горива.

Нали вече ЦИМЕНТОВИТЕ ЗАВОДИ ИЗМИНАХА ТОЗИ ПЪТ..

 

Замениха природния газ, с алтернативни горива .

България така отиде на 2 място, по намаляване на въглероден отпечатък в Европа.

Sine_metu

Ср., 14/10/2020 - 18:18 (нов)

dobadoba

В статията чета за призиви, искания, препоръки и настояване.

Никъде няма задължаване.

 

Сещаш ли се за поне едно нещо, което ни е спестила пасмината?

Ма едно, ей тъй за цяр?

 

Те без „настояване“ ни задължават всеки ден за нещо, та ще ни се размине с

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Европа е в плен на трансхуманисти и екоталибани. Горко ни.
Sine_metu

Ср., 14/10/2020 - 18:52 (нов)

Zmeja

Тъй като държавата нямала пари да финансира АЕЦ, строежът на VII блок на Козлодуй щял да се  финансира от самата централа. Сиреч, евтиният ток на АЕЦ-а от V и VI  блокове ще ни го продават по цени каквито си искат в някакъв измислен  микс, а печалбата ще отива в Уестнгхаус.

 

Зависиси от властта.

Ако е както досега, умножавай най-лошите си очаквания по две.

Ако висшата власт отиде в парламента, по-точно в Горна камара, която да държи юздите на „премиер“, КЕВР и вся остальная, нещата могат и да станат леге артис. Независимо кой е инвеститорът

inventus

Ми аз ако съм ей ся ще им напиша едно планче! С разчет до към 2100 година да приключим с въглищните истории. Те и без друго ще свършат до тогава. Ма хората искат план...на ви план! И едно сикеанасъ на края.

ПГеоргиев

Хайде де, да затваряме ТЕЦ-овете.

Ми, ще ги затворим, когато въглищата на Маришкия басейн свършат. 

Сега багерите копаят още край Ковачево, а докато стигнат до Бургаско (казват, че дотам се простирали пластовете) - ехейй, ще минат стотина години.

Хубаво да намаляваме СО2 и другите л@йна, които комините бълват. Да излиза само водна пара. 

Хубаво от ауспусите на колите да излизат аромати на Шанел и Диор, ама нъц.

Само вятър и слънце не могат за дадат толкова енергия, колкото е необходима за живота и производството. Може някое малко офисче да се хвали как е осигурило необходимата ел. енергия за захранване на диодни лампи, климатика на шефа и два-три компа, но никой от големите автопроизводители, авиационни фабрики или корабостроителници няма да може да се справи само от ветрогенератори или солари. 

Развитието на едно общество се определя по това, колко енергия потребява. 

Правят електроавтомобили. Ами колко боклуци се отделят само при производството на батериите. За Тесла 3 са четири модула с по 1000 батерийки с размери АА - общо 4000. Ами тока за зареждането им откъде ще дойде?

Ех, ако не бяха изчезнали изследванията на Никола Тесла за получаване  на "ток от въздуха" и за безжичното му разпространение, сега нямаше да ни дерат ЕРП-тата за получаване, пренос, разпределение и още куп измишльотини. 

А иначе може да закрием въглищата и да забравим АЕЦ 2.

Но пещерите, колкото и да са много, няма да стигнат да се заселят всичките останали стотина хиляди българи. 

 

old war horse
снимка на old war horse

не мога да разбера, що изобщо споменавате устингхауз?!?

фирмата си фалира, купиха я канадци, в момента има

само съпорт на монтираните си реактори, не произвежда такива!

btw, фирмата беше само регистрирана в щатите и собственост

на тошиба! когато гръмна фокушима, почнаха и проблемите на уестингхауз,

заради т.нар. „мръсни реактори“.

Foton4ik
снимка на Foton4ik

Не препоръчват ли възстановяване на реактори 1-4 в Козлодуй? Или преминаване на газ (втечнен, американски).

Звън®
снимка на Звън®

ВЪГЛЕКОПАЧ

 

Надоле! Надоле! Надоле!
В студените бездни слезни,
където тела полуголи
се гърчат  край черни стени,
де опват се мишци железни
и техния удар звъни
сред мрака на страшните бездни
с протеста за слънчеви дни,
с протеста за отдих, за воля,
за въздух, простор, ширини.
Надоле, надоле, надоле -
надоле слезни!

 

Слезни в тия мрачни утроби
на хищната - майка земя,
слезни между братята роби -
в морето от вечна тъма,
и твоята лампичка бледа
ще бъде там ярка звезда,
там сноп от лъчи ще огледа
зловещия храм на труда,
зловещите тези идоли,
де няма ни нощи, ни дни.
Надоле, надоле, надоле -
надоле слезни!

McDouglas

Българският народ гласува за Екология и Зелена Икономика. За да има по-добрър живот

Моля, който не е разбрал за какво иде реч да се засрами и да се информира по-добре за волята на народа си

TRIF007

👍 Стига сте плакали за тези въглища! Спира се използването им и толкова. Има много по чисти технологии от десетки години. Ама ние все си копаем. Два платени атомни реактора стоят неизползвани. Четири са изключени по политически причини ама за кюмура и саждите ревем. А това, че язовирите се източиха за електричество кога ще ревем?

Самуил Петков

Знаем, за какво иде реч ..

 

РДФ и биомаса в пещите!

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш