facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

България очаква €200 млн. повече за земеделие от ЕС

Страната ни ще иска повече пари за сектори "Животновъдство" и "Плодове и зеленчуци"
1230
 Илияна Кирилова

Директните плащания за земеделските производители у нас ще се запазят и дори леко ще се увеличат след въвеждането на новата селскостопанска политика в Евросъюза, съобщи земеделското министерство, цитирано от БНТ.

Причината за тази тенденция е, че през следващите години ще има сближаване на размера на субсидиите между старите и новите страни-членки на Евросъюза. И тъй като досега субсидии за българското земеделие бяха сравнително ниски, в рамките на новата селскостопанска политика България очаква леко увеличение на бюджета за земеделие от 5,4 на 5,6 млрд. евро (т.е. - с €200 млн. повече).

Страната ни обаче ще настоява не само за по-големи плащания за земеделските стопани, но и запазване и дори увеличаване на обвързаната подкрепа, специално за секторите "Животновъдство" и "Плодове и зеленчуци". В тях работят 38,5% от всички заети в селското стопанство у нас. А, по данни на земеделското министерство, в тези два сектора стопанствата са предимно малки и средни. За да бъдат конкурентноспособни, те имат нужда от финансово подпомагане.

"Затова нашата категорична позиция е запазването на обвързаната подкрепа. Дори имаме и по- амбициозни искания - тя да бъде увеличена. Но запазването й е жизнения минимум, който на нас ни е необходим", казва Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите.

Ако България допусне намаляване на парите за животновъдите, от това ще пострадат над 13 000 фермери в сектора, които отглеждат крави, биволи, кози и овце. Според браншовите асоциации страната ни трябва да защити обвързаната подкрепа. В противен случай, според Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи, "Много хора ще се откажат от този труден бизнес защото създаването на работни места не е никак лесно в момента у нас. С всяка година се променят условията. Така че, ако се стигне до намаляване на обвързаната подкрепа, ще се закрият много работни места в България"

Все още се дискутира дали да има таван на плащанията за декар обработваема площ. България поддържа позицията, че всяка страна доброволно трябва да решава дали да поставя лимит. Според браншовите организации, не трябва да допускаме намаляване на тавана, защото това ще се отрази пагубно на земеделието.

"Площите, които са разработени с много средства и труд ще бъдат изоставени защото ще се въведат ограничения в средствата на всеки земеделец и това ще доведе до изкуствено раздробяване на земята и изоставяне на площи, които са по-малко плодородни", добавя Стайков.

Най-важното според министър Танева пък е през следващите години да защитим мерки, които ще осигурят устойчиво развитие на земеделските стопанства, модернизацията им и по-добър живот в селските райони.

"И всичко това трябва да го постигнем в аспекта по начин щадящ околната среда ,запазване на биоразнообразието, запазване на почвените ресурси и на всичко, което би гарантирало на обществото по здравословен начин на живот и храна, която осигурява по-добро здраве на потребителите", добавя министър Танева.

Според нея като цяло България е готова с позицията си за бъдещата селскостопанска политика и е в ритъм с европейския дебат по нея. Следващата седмица в Берлин ще се открие най-голямото събитие в областта на земеделието и храните за Европа - "Зелената седмица". Там предстоят срещи на земеделския министър Танева с нейни колеги, което на практика е продължение от дебата за правилата на новата селскостопанска политика.

6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

203 000 домашни прасета са били покосени от чумата у нас

12.02.2020

239 6
Списъкът на тарикатите с къщи за гости се свива

28.01.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

10404 15
Африканската чума по свинете у нас ще се контролира от дронове

23.01.2020

657 5

Коментари

Sine_metu

Това значи ли 140 милиона повече в офшорните сметки на 96 човека и още 60 милиона за 96 000 останали? Само питам, като гледам разпределението досега

Скитник-1

   Вчера гледам на битака кило солена сланина за 7 лв. Големи резултати се очакват, няма що.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Колкото и пари да се налеят в нашето земеделие никакъв икономически растеж няма да има. Докато този сектор се управлява от министри като Танева, които имат ретроградни виждания отпреди 50 години ще е все така. Цялата политика на ГЕРБ е сведена до популизъм и отричане на пазарната икономика. Затова никога няма да имаме стабилно производство и състоятелни фермери.
Sine_metu

Популизъм ли? Какво точно е популисткото 70% от евросубсидиите, по милиард годишно, да се дават на 96, словом деветдесет и шест, човека? Данните ги съобщи Елена Йончева, никой не ги опроверга, а самата Йончева след изборите предпочете да се занимава с правата на уйгурите.

 

Същевременно да не се дава и един лев за преработвателни предприятия, докато 500 000 българи произвеждат храни в други страни от ЕС.

Убий ме, но в обезлюдяването на България не виждам нищо популистко.

Да не говорим за пазарна икономика и други герои от приказките

Антей

 

Присъединявам се към мнението на колегите -

 

къде е ефективността от милиардите дето се изливат,

къде е икономическия растеж?!

 

Нито един обикновен животновъд досега не е казал

с радост - аз съм щастлив, че отглеждаме кози, овце, крави...!

 

 

И причината е отвартителната паразитна бюрокрация

и егоистичното разпределение на субсидията, 

както са посочили и колегите.

 

Хей, вие стотината свръх семейства - "земеделци"

бе малко срама нямате ли?!

 

Малко поне неудобство, угризения на съвестта ли не идват

в главите ви.

Само вие ли, сте живи хора с потребности, ъм?!

 

Как ви е удобно да ядете от хляба на изнемогващите си събратя,

сънародници, други човеци, животновъди, земеделци,

 

които работят и страдат, и се мъчат, и плачат!

....................................

 

Вчера изданието "Бразди" на БНТ - едно отлично предаване,

 

показа прекрасни животни кози и едни прекрасни българи

в село Проглед - едно райско място на България.

 

И се оказа - че се налага съпругата да работи, за да изхранва ...

животните!!!

 

Позор!

Защо земеделската субсидия се облага с данъци?!

 

Помощта за поддържане на живота на животните

се облагала с ... данъци!

 

Позор бе, Танева!

Отде такава безчовечност, алчност и егоизъм?!

За компетентност какво да коментираме...

....................................

 

п.с. Върху партийната субсидия има ли ...данъци?!

 

☝️

 

Гочу
снимка на Гочу

Увеличението е смешно , малко над 3 % , покрива инфлацията... Въобще не коментирам факта в чии джобове ще идат парите. България е оставена на абсолютен игнор в ЕС. За нас нито добро , нито лошо , броят ни за мъртви. Някаква там зона на югоизток , контрилирана от Мафията , буфер с Ердоган , протекторат на САЩ и с дялово участие на Москва.Подхвърлят минималните пари , които са длъжни да дават , а дефакто са на далавера, източиха най-ценното , човешкият ресурс. Тук остана дебилиадата... Интеграция , Шенген , Евро , жизнен стандарт... на 30-ти февруари !

Влез или се регистрирай за да коментираш

×