Quantcast

Медия без
политическа реклама

Близо 400 български камиона са блокирани в Европа

Превозвачите настояват ЕС да се намеси и да осигури "зелени коридори"

14 Март 2020МИЛА КИСЬОВА
На ГКПП Капитан Андреево отново се образуваха километрични опашки от тирове, пътуващи за Турция - причината са мерките на турските власти за проверка на шофьорите, при която се измерва температурата на всеки, който влиза в страната.

Близо 400 български камиона са блокирани в Европа заради затворени граници и не могат да се приберат в България. Това съобщи за "Сега" Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи.

През последните три дни няколко държави - Словения, Австрия, Унгария и Румъния - затвориха границите си за пътници и камиони, пристигащи от Италия. Наши шофьори вече шести ден са блокирани на граничните пунктове между Италия и Словения, и Словения и Унгария, и също рискуват здравето си. Унгария е обещала в неделя да разреши транзитен коридор, но не е ясно какво може да се случи на румънската или сръбската граници.

Затова сдруженията на българските превозвачи настояват на европейско ниво да се вземе решение за "зелени коридори" през Европа, за да не бъде блокиран транспортът на стоки. Едва в сряда обаче ще се проведе извънреден съвет на министрите на транспорта чрез видеоконферентна връзка, на който ще участва и министър Росен Желязков. В петък Желязков обяви, че България се опитва да реши проблема с блокираните наши шофьори с помощта на посолствата ни на място.

"Превозът на стоки не трябва да спира, иначе ще се получи ефектът на доминото - загуби и фалити за производителите, загуби и за финансовите институции, защото транспортните фирми не могат да плащат лизинга на превозните средства", посочва Лалов.

Международният транспорт не по-малко от туризма търпи загуби от мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса в Европа, смятат от бранша. Направлението Италия формира 25% от превоза на стоки от България. Ако и Германия затвори граници, икономиката ни спира, казва Красимир Лалов. Затворените граници на Унгария и Австрия всъщност вече са ограничили пътя на българските тирове към Германия, Франция, Испания, Белгия, Нидерландия. 

ЕСКОРТ

Междувременно България въвежда ескорт на транзитния превоз, който идва от рискови държави като Италия, Иран, Китай, Южна Корея и Испания. Тировете ще бъдат спирани на входния граничен пункт, групирани и ескортирани от "Гранична полиция" до напускането на страната. Така ще се гарантира, че превозните средства няма да спират на територията на страната и безпроблемно ще я напуснат.

Още по темата