Медия без
политическа реклама

Бизнесът реже бонуси заради скока на минималната заплата

Средната коледна добавка е 300 лева, сочи анкета на БСК

24 Дек. 2023

Някои отрасли и отделни компании изпращат много успешна година, други се борят за оцеляване. Това показват традиционните допитвания сред бизнеса. Има фирми, които са предвидили по 1000 лева коледни бонуси за персонала, но и такива, които не могат да отделят дори по 50 лева. 

Около 12% сто от предприятията са заявили, че ще зарадват работниците и служителите с празнични добавки, показва анкетата сред членовете на Българската стопанска камара. В сравнение с критичната 2022 г. - годината, в която Русия нападна Украйна и войната разтресе Европа и световните пазари, сега "щедрите" работодатели са двойно повече. Но пък преди това имаше добри години, в които повече от половината фирми даваха празнични доплащания на хората си.  

Средният коледен бонус е 300 лева, но анкетата на БСК разкрива пъстра картина. 14% от фирмите са предвидили да раздадат над 1000 лв. на човек. Всеки четвърти работодател (24%) е планирал да възнагради персонала с 13-а заплата. В една трета от предприятията (32%) бонусът е в размер 50% от заплатата. 

Директорите, които стимулират "на калпак", са 41%, почти толкова са мениджърите, които насърчават персонала с различни суми според индивидуалното представяне (40%). 

Членовете на друга от големите работодателски организации - Българската търговско-промишлена палата, по традиция са по ларж и тази година не прави изключение. Впечатляващите 73% от участвалите в анкетата на БТПП са заявили, че са предвидили бонуси на финала за 2023 г. Но това е спад спрямо 2022 г., посочват от палатата. 

Данните на БСК и на БТПП са твърде различни, но двете работодателски организации са единодушни, че "натрапването" на определяна от политици и чиновници минимална заплата и вдигането ѝ с 20% - от 760 на 933 лв., от Нова година, създава проблеми на бизнеса. 

Над 4% от участвалите в допитването на палатата предприятия са се отказали да дават коледни бонуси именно заради предстоящото вдигане на МРЗ за 2024 г. което ще им създаде допълнителни разходи. 

Има и немалко фирми, които  пропускат коледните добавки, защото тази година вече са повишили заплатите.

Някои фирми проявяват гъвкавост и са предпочели да раздават вместо пари ваучери за храна (и други). 

От БТПП поясняват, че расте делът на фирмите, в които даването на бонуси не е свързано непременно с добри резултати, а е продиктувано от опасения да не напуснат ценни кадри.

Плановете за 2024 г.

В анкетата на БСК са очертани и очакванията на предприятията за идната година. Впечатлява високият процент - 67%, на работодателите, които смятат, че ще трябва да вдигнат заплатите заради инфлацията и за да задържат ценните си кадри. Ето още от прогнозите:

  • Почти половината от анкетираните планират да увеличат обема на производството си (44%), както и гамата от предлагани продукти/услуги (49%).
  • 32% от участниците в проучването ще търсят нови пазари.
  • 30% планират да увеличат инвестициите си в нови мощности.
  • 44% от анкетирането посочват сред важните задачи инвестициите в развитие/обучение на персонала.
  • 30% възнамеряват да открият нови работни места. 
  • Високите енергийни цени принуждават компаниите да търсят начини за повишаване на енергийната ефективност - 44% от анкетираните имат конкретни планове, 14% вече са инвестирали в тази посока, но 34% не си поставят подобни приоритети. 8% се въздържат поради липса на финансов ресурс.
Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

коледни бонуси, БСК, БТПП

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?