Quantcast

Медия без
политическа реклама

Авиокомпаниите масово смекчават неустойките за отказани билети

Заради извънредните мерки за коронавируса превозвачите предлагат на пасажерите си безплатна смяна на дати и ваучери

14 Март 2020
Pixabay

Пандемията, която принуди редица държави да затварят граници и да забраняват пътувания, сериозно промени и поведението на авиокомпаниите. Хилядите отменени полети са едната страна на промяната. Другата е новият курс към гъвкавост и ухажване на пасажерите. Въздушните превозвачи по цял свят се отказват да глобяват пътниците, които не искат да летят в разгара на пандемията, като им позволяват да си направят  безплатно нови резервации, а някои дават на клиентите си възможност да вземат ваучери на стойността на отказания билет. 

На практика всички големи авиокомпании отмениха обичайните глоби и неустойки за отказани или променени от пътника полети. Повечето предлагат на пътниците си ваучери за стойността на билетите, които могат да се използват до края на годината.

Lufthansa, Swiss, Austrian Airlines, Brussels Airlines and Air Dolomiti позволяват смени на билети до 31 март, но само за пасажери, чиито полети са преди края на април.  Tе трябва да си изберат нови дати до края на годината, като е възможно да се наложи да ползват други летища, различни от избраните с първите билети. 

Eurowings също разрешава промяна на дати за излитане за всички резервации, направени преди 31 март за полети до 30 април, но пасажерът трябва да поиска нови резервации преди 31 май-

Air  France и KLM обявиха нови правила за промяна на резервациите за пътувания от март до 31 май. Техните клиенти могат за избират - или смяна на датите, или ваучер, като ваучерът е с алидност 1 година. Ако новият билет е по-скъп, пътникът ще трябва да доплати разликата. 

Пасажерите на British Airways могат да сменят безплатно резервациите си за всички полети, стига да са платени между 3 и 31 март.  Процедурата е лесна -  чрез  ‘Manage My Booking’ на сайта на авиокомпанията пътникът тряба да посочи новата желана дата, която обаче не трябва да е отдалечена повече от 12 месеца от първоначалната.

Iberia, Iberia Express and Iberia Regional Air Nostrum предлагат на пътниците, които се отказват да летят, ваучери на стойността на отказаните билети. Ако имате билет за самолет между 1 март и 30 април, можете да си изберете нови дати или да поискате ваучер, обясняват испанските превозвачи. Новите полети трябва да са не по-късно от 30 ноември, а валидността на ваучерите е до 31 декември.

LOT предлага гъвкава промяна на резервациите на всички пасажери, които ще си купят билети преди 31 март за пътувания до 24 април. Те могат да пренасрочат полетите си за всяка дата до 31 декември. Промените могат да се правят чрез LOT Contact Center или през фейсбук профила на авиокомпанията.

EMIRATES също смениха правилата за билети, издадени между 7 и 31 март.  Смяната на билета е безплатна, но новият полет трябва да е в рамките на 11 месеца от оригиналната дата и в същата класа.

Катарските авиолинии  дават възможност на всички свои клиенти, планирали пътуване до 30 юни, да променят датите на полетите си безплатно или да се възползват от ваучер за бъдещо пътуване за стойността на билета, който имат - в случай че променят плановете си.Единственото условие е промените да бъдат заявени поне 3 дни преди полета.

"България ер" анулира голяма част от планираните си за април полети към Италия още преди обявяването на карантината там. От авиокомпанията предлагат на клиентите си или да сменят датите на полетите си без допълнителни такси, или да ги анулират, като ще им бъдат върнати пълните суми, заплатени за билетите.  Парите ще се възстановяват в рамките на 14 работни дни (смятани от деня на постъпване на искането за анулиране).

Нискотарифните въздушни превозвачи Ryanair и Easyjet също обявиха, че заради пандемията ще се съобразят с тревогите на пасажерите и ще им позволят да коригират датите за пътуване без удръжки и неустойки.

Wizz Air отмени редица полети заради рестрикции или спаднал интерес. В този случай пътниците могат да получат пълно възстановяване на сумата или да получат ваучер за 120% от сумата, който могат да използват в следващите 2 години.

EasyJet обяви, че стопира санкциите за промяна или отмяна, без да определя срокове.

Volota няма да таксува за поискане промени пътниците, които са резервирали билетите си между 11 март и 6 април за полети до 15 юни. Пасажерите, чиито самолети са били отменени, могат да си възстановят парите или да си вземат нови билети, като в този случай няма да се иска доплащане, ако са по-скъпи от първоначалните, но ако има разлика в летищните такси, тя трябва да се плати.

И платформите за резервации Airbnb и Booking  реагираха с промени в правилата си. Airbnb обяви, че предлага нова политика -  "Flexible Reservations in Times of Uncertainty” (гъвкави резервации за несигурни времена). Промените са подробно описани на сайтовете. Двете платформи обявиха, че няма да съборят такси от хотелите и частните лица, които анулират без санкции резервациите на хората, които искат да се откажат от пътуванията си.

 

 

Още по темата