Quantcast

Медия без
политическа реклама

Авиокомпаниите искат масово тестване на пътниците вместо карантина

Самолетният сектор продължава да понася тежки загуби заради пандемията

23 Септ. 2020
Pixabay

  

Авикомпании от цял свят призоваха преди всички международни полети на пътниците да се правят тестове за Ковид-19, за да се избегнат карантината и другите ограничения, които отказват хората да пътуват в чужбина.

Очаква се в близките седмици да се появят тестове, които дават бърз резултат, имат поносима цена и могат да се правят от служители без специална медицинска квалификация, обясни генералният директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ- IATA) Александър дьо Жуниак, цитиран от световните медии. 

Заради непрекъснатите ограничения и затягане на мерки авиокомпаниите търпят страховити загуби заради отлива на пътници и отменените полети по всякакви дестинации. Напрежение има и по международните летища заради закъснения на самолети и анулирани маршрути. 

В пика на  пандемията въздушният трафик се срина с 90%, а щетите за въздушните превозвачи се измерват в стотици милиарди долари. Разходите на авиокомпании -  за поддръжка и амортизация на самолетите, за застрахователни и лизингови вноски, административни такси - си вървят, дори когато машините си стоят в хангарите.

 

Когато един самолет не е бил във въздуха седем дни, той трябва да бъде подготвен за паркиране, което изисква 60 работни часа.  Трябва редовно да се извършват функционални тестове: на всеки две седмици двигателите се пускат да работят на място, всяка седмица самолетите трябва да се раздвижват, за да не се деформират гумите, а на всеки три месеца  самолетът трябва да извърши поне по един полет, обясняват авиомеханици. 

Ключови думи:

авиокомпании, тестове

Още по темата