Quantcast
9% ДДС за ресторанти и книги мина на първо четене в парламента | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

9% ДДС за ресторанти и книги мина на първо четене в парламента

Данъчната промяна бе гласувана без присъствието на финансовия министър
1 202
 Илияна Кирилова

Намаляване на ставката на ДДС на 9% за ресторантите и книгите гласува парламентът на първо четене. Депутатите обсъждаха 6 законопроекта, внесени от различни партии, с предложения за сваляне на косвения данък за различни стоки и услуги. Приет обаче бе само проектът на управляващото мнозинство - ГЕРБ и Обединени патриоти, със 107 гласа "за", 1 - против и 68 въздържали се.

Недоволство сред опозицията породи отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов. На няколко пъти левицата настояваше председателят на парламента Цвета Караянчева да прекъсне дебатите, докато Владислав Горанов не се яви в пленарна зала. Тя обаче отказа като обясни, че Горанов има друг ангажимент. 

"Какъв ангажимент? Докато ги чакаме в парламента финансовият министър и премиерът се возят в джипката в Перник. А къде е председателят на бюджетната комисия, която иначе е много приказлива?", попита депутатът от БСП Георги Свиленски.

Караянчева отказа да даде думата на зам.-финансовия министър Росица Велкова, която бе в залата, за да представи становището си за данъчните промени. Както стана ясно то е доста критично. Финансовият министър предупреди в него, че ако се приемат всички искания за сваляне на ДДС,  загубата за хазната ще надхвърли 1,8 милиарда лева. Това пък ще доведе до вдигане на ДДС за останалите стоки на 24% или на корпоративния данък на 17%.

Освен за ресторанти и книги депутати от всички парламентарни групи поискаха 9% ДДС за куп други стоки и услуги. ДПС предлага 9% ДДС и за стоки за деца до 3 години. Партия ВОЛЯ настояват и за по-нисък данък и за фитнес центровете, спортните зали, а социалистите предлагат по-ниска ставка за ДДС и за храни и лекарствени продукти, които са включени в позитивния списък от Закона за лекарствените продукти. НФСБ настояваше да се разшири обхвата на 9% данък в туризва, като се включат и туроператорите.

"Да, има отрицателно становище на МФ, но то е експертно. Нашето предложение е политическо и това е временна мярка в подкрепа на най-засегнатия от коронавируса сектор", заяви депутът от ГЕРБ Красимир Ципов. Загубите за бюджета от свалянето на ДДС за рестораньорските услуги се изчислява на 275 млн. лв. за тази и следващата година, а от намалената ставка за книгите - 20 млн. лв.

"Намаленият ДДС за ресторантьорите няма да се пренесе в цената на услугата. Това е мярка изцяло е насочена за подпомагане на този сектор", призна депутатът от ГЕРБ Александър Иванов. И обясни, че срещу това намаление стои вдигане на осигурителните прагове в сектор "Туризъм", с което се осигурявала по-добра защита на работещите. Близо 80 млн. лв. повече ще влязат в НОИ от увеличените осигурителни прагове на 800 лв. в ресторантьорството, където 94% от всички 75 000 заети са осигурявани на 610 лв., посочи Иванов.

"Ако искате да подкрепите ресторантьорите, защо намалявате ДДС в средата на годината? Предложете друга по-бърза и директна мярка, например схема "100/0", предложи Драгомир Стойнев от БСП.

От левицата поискаха лидерът на НФСБ Валери Симеонов да обяви публично, че като вносител на намаления ДДС той е в конфликт на интереси, защото е собственик на заведение. Симеонов обаче не го направи. Подобно изявление той направи по време на бюджетната комисия в сряда.

Левицата използва данъчния дебат, за да лансира за пореден път предложенията си за премахване на плоския данък и въвеждане на по-голямо облагане на високите доходи.

Спор предизвика и 9%-ната ставка за книгите. От БСП настояха тя да важи за цялата верига на книгоиздаване, а не само за крайната доставка, т.е. в книжарниците. Депутатът на ГЕРБ и актьор Евгени Будинов излезе на парламентарната трибуна с дезинфектант, с който напръска микрофоните срещу COVID-19 и фалшиви новини на БСП. „Намаляването на ДДС върху книгите е моя мисияВ тези тежки времена слава Богу всеки разбира, че материалното съвсем не е най- важното в живота ни. Все повече хора се обръщат към духовното, към изкуствата, към литературата и точно за това намаляването на ДДС на книгите е знаково и толкова важно“, подчерта депутатът.

"Всички знаем как бе решено да се свали данъка и на тази "храна". Това не може да бъде тържество на вашата кауза", репликира депутатът от БСП Милко Недялков.

Народният представител от ДПС Йордан Цонев за пореден път разви тезата си, че единната ставка ДДС е анахронизъм и че при доставките в рамките на ЕС, ДДС отдавна се явява инструмент за конкурентоспособност, като потърпевши са българските производители. "Не сме убедени, че намаляване на ДДС за ресторантьорите е най-добрата мярка, но ще я подкрепим на второ четене при липса на други мерки", каза Цонев.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите в хаотични действия, давайки за пример намерението по-ниската ставка на ДДС за ресторантите да бъде временна мярка и да бъде премахната, ако се окаже неработеща. „Временна мярка може да е носене на маска, но бюджетът на държавата, данъчните закони, внасянето на осигуровки, не могат да са временна мярка. Държавата и икономиката имат нужда от сигурност, а не от временни промени в данъчни закони и в бюджета“, каза Нинова.

"Аз съм против в момента да се взимат дългосрочни решения. Ние се намираме в криза и тя разрушава стабилността. Ако ви бяхме послушали за първото тримесечие нямаше да имаме излишък, който да ни подпомогне да се справяме с предизвикателствата. Щяхме да сме похарчили парите и в момента нямаше да имаме възможност за никакви буфери, включително взимане на заеми, включително резервът, който сме формирали. Моят извод е, че по време на криза  БСП не бива да се слуша. Вие можете да предизвиквате кризи, но не може да се справяте с тях", обяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

ВАУЧЕРИ

Лекари, медицински сестри, служители на РЗИ, социални работници и полицаи, които са на първа линия в борбата с коронавируса, ще получат от държавата ваучери на стойност 210 лв. за 7-дневна почивка. Ваучерите ще може да се ползват до ноември 2021 г. Депутатите гласуваха почивката да бъде само в базите на НОИ или в станциите на други държавни ведомства. Отхвърлено бе предложението на депутата Валери Симеонов субсидираната почивка да бъде организирана и в частни хотели. "Целта на моето предложение е държавата да подпомогне туристическия бранш  като компенсация, че месеци наред туризмът е невъзможен. Иначе е лишено от здрав смисъл държавата да подпомага само собствените си бази", коментира Симеонов.

 

Ключови думи:

ДДС, първо четене
19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Рашидов произведе нови бисери покрай новия Закон за кино

15.12.2020

2850
Парламентът освободи от ДДС доставката на ваксини срещу COVID-19

10.12.2020

107
В пандемията купуваме с 30 на сто по-малко книги

01.12.2020

89

Коментари

Johnny2965

ДДС би трябвало да се нарича данък "Паразитиране". Начин за изхранване на паразитиращите върху труда на създаващите стойности.

Сократя

За книгите няма да стане. От тях далавера няма.

редник

А защо го има този данък - как преди него се е пълнила хазната?...

 

Защо се облагат лекарствата - така стават още по-скъпи и недостъпни?!...

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

ДДС би трябвало да се нарича данък "Паразитиране".

 

ДДС-то не е никакъв данък върху добавената стойност. Защото го плаща купувачът, а не търговецът, който е "добавил" стойността. Продавачът не се интересува каква стойност е добавил, за да бъде таксуван повече или по-малко - плаща го купувачът. В търговската сфера трябва да има данък оборот. Тогава ще се облага търговецът.

 

geo_19

И ДДС и ДОб. се събират от крайния потребител. Разликата между двата данъка е че продавача не начислява(ше) ДОб. на лице имащо право да не плаща този данък (друг търговец различен от краен потребител). А пък ДДС се плаща от всички, като лицата имащи право на данъчен кредит си го възстановяваха. 

-----

В този смисъл ДДС е по-добро решение от ДОб. За заобикленято напоследния бе достатъчно да вземеш пълномощно от някоя фирма, че си техен закупчик и пазаруваш на воля стоки за лично потребление без данък, като показваш само пълномощното. И при ДДС стават такива работи, но трябват и помощници (регистирани по ДДС) за да се мине през схемата. (купуваш лични неща от името и за сметка на приятелската фирма, която после ти връща половината или цялото спестено ДДС)

Evasion

ДДС-то не е никакъв данък върху добавената стойност.

Не мога да не изразя шумно възхитата си от такива гениални умозаключения... Браво, аплодисменти и овации... 

Evasion

(купуваш лични неща от името и за сметка на приятелската фирма, която после ти връща половината или цялото спестено ДДС)

Тая схема е много разпространена, най-вече при телекомуникациите и горивата. Но ДДС никой не връща... Продавачите дават корпоративни цени на дадена фирма, а крайните потребители купуват от името на същата фирма и се радват, защото като индивидуални клиенти не биха получили тези цени. ДДС никой не връща, или поне аз такъв случай ни съм чул, ни видял... 

Сократя

Харесвам форума.

Понякога изплуват умни мисли.

Nickolas

В търговската сфера трябва да има данък оборот. Тогава ще се облага търговецът.

---

Точно така. Затова в някои страни има две различни думи за една и съща сума, предназначена да влезе направо в хазната. Двете думи отразяват просто двата пътя на сумата. Но и в двата случая сумата се плаща от крайния получател на стоката/услугата, освен ако и той не събира ДДС за държавата, тогава самата хазна понася ДДС-то.

Успя ли да стане сложно?

Nickolas

В други държави няма как да купиш и кутийка топлийки без ДДС. Закупчик, прекупчик или какъвто и да си.

Пък после си го смятай според статуса си. Но ДДС-то си виси във въздуха и в края на месеца трябва да отиде някъде по явен път. Иначе е откраднато. И в продължение на 10 календарни години, което са 12 финансови, ще ти го поискат с лихвите, които и днес с 12 - 14%. (и с лихвите върху лихвите)

Хората са мислили по въпроса доста и всичко е ошлайфано до последно.

Помня какво беше в Гърция като въведоха ДДС 1986 година. Междувременно и там за едно 3-4 години станаха всички наясно.

Nickolas

ДДС и ДОБ са точно двете понятия в немския Mehrwertsteuer и Umsatzsteuer,  които не нарекох поименно по-горе. Така е другаде. И двете си ги има. Една и съща сума е, но от две гледни точки. И няма как да се загуби или да не се плати, тоест държавата няма как да не си получи сумата. Просто даже затова, защото плащанията са само и единствено по банков път. А там - както казах 10 - 12 години всичко се пази и финансовата служба има достъп до банковите сметки в приходната им част само (то им стига). И винаги могат да попитат коя сума кога е отчетена и къде е отишло ДДС-то. Така че закупчик може да има в някоя постсъветска република, ама не в Англия, Германия, Холандия, Австрия или другаде от още по-сериозните страни. Скандинавските например.

Интервал

Ако бяха намалили ДДС-то и на основните хранителни продукти, както първоначално пропагандираха, можеше и да кажа добра дума. След този театър е пределно ясно, че книгите са само за декор. Видно е колко четем, а за учебниците се стиснаха, че там се купуват така или иначе. Вече надлежно ни обясниха, че и цените в заведенията няма как да паднат, което не оставя много възможни изводи за целта на цялата тази пиеска. Поне може да е добро основание да вдигнат други данъци :) Работа, работа, работа 😁

pasamaz

Няма никакво значение как ДДС се съотнася с ДОД, ДОБ и пр., съответно как се нарича или практикува някъде си. Факта е налице и той е отвратителен в същността си. Ресторантските услуги, за разлика от лекарствата ще имат по-нисък данък, а книжките са "пълнеж". При пълната невъзможност за контрол на цените е естествено да се очаква те да не поевтинеят, а да послужат за формиране на допълнителен доход за предлагащите такива услуги, но дълбоко условен и тежко разтеглен във времето. Два месеца без бизнес на една тънка прослойка ще бъде платена с допълнителен данък или орязване на бюджети от всички. Който твърди, че това е мярка за подкрепа на закъсали или (не дай Боже) някаква икономическа политика е малоумен. Случващото се е илюстрация на волунтаризъм и несъобразяване с елементарни икономически, фискални, управленски постулати. Диктатура на егото и дърварски, личен ПР заплатен от целокупната общност. Управлението на държава с манталитет на едноличен търговец е опасно за Вашето и на децата Ви здраве.

вила

Вече не ходи до нотариата си просто от телевизоро изрича щенията си. 

. и закон

Nickolas

Има май значение как е другаде, защото другаде храните в магазина са обложени само със 7% ДДС, книгите също, транспортните услуги - билети за автобус/трамвай/влак и те.

Медикаментите в различните страни - различно. От 0% в Малта, Обединеното Кралство, Ирландия и Швеция до 25% в Дания. Във всеки случай България е на второ място по скъпотия на ДДС след Дания - 20%.

Ето я табличката: https://de.statista.com/statistik/daten/studie/29950/umfrage/eu-mehrwertsteuer-auf-arzneimittel-im-vergleich-2010/

Nickolas

За мен все още няма отговор на въпроса дали ще напечатат нови менюта за в ресторантите с по-ниски цени или ще си карат по старото меню, пък държавата ще подари разликата между старото и новото ДДС за ресторантЬОРите.

За книгите не питам. 80% четат и препрочитат без това само Под Игото.

Zmeja

Книгите и ресторантите какво общо имат та ги бутат в един закон? Освен да имат предвид менюта, салфетки и тоалетна хартия.

Nickolas

Книгите и ресторантите имат общо, че са на двата края на потреблението - на най-голямото и на най-малкото. Колко ресторанти има в София и колко книжарници! И няма как да се даде гювеч на ресторантьорите  просто така, ами се прави и финт за парлама уж че се поддържа и културата. Това някой го беше вече писал по-горе.

 

Интервал

"Книгите и ресторантите какво общо имат та ги бутат в един закон?"

Zmeja
, спестяванията на домакинствата и НТООД също нямат много общо, но така статистиката и заглавията изглеждат добре. :)

Влез или се регистрирай за да коментираш