Quantcast
Тери Гилиъм преди процеса на Уайнстийн: #MeToo е лов на вещици | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Култура

Тери Гилиъм преди процеса на Уайнстийн: #MeToo е лов на вещици

Режисьорът разпали страстите в навечерието на делото за изнасилване срещу Харви Уайнстийн
1 930
 Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тери Гилиъм

Тери Гилиъм, бивш член на „Монти Пайтън“ и автор на филми като „Бразилия“, „12 маймуни“ и „Барон Мюнхаузен“, отново разпали страстите около движението #MeToo. В навечерието на дългоочаквания съдебен процес срещу бившия продуцент Харви Уайнстийн, от обвиненията срещу когото през 2017 г. започна всичко, Гилиъм заяви пред британския в. „Индипендънт“, че #MeToo е „лов на вещици“, от който са пострадали и много почтени хора. 79-годишният режисьор допълни, че някои от самообявилите се жертви на Уайнстийн са „възрастни, които са упражнили избор“.

„Като бял мъж, вече се уморих да ме обвиняват за всичко, което не е наред в света. Искам хората да поемат отговорност за действията си, а не просто да сочат постоянно с пръст някой друг.“ Не обичам стадното мислене, добави той.

Феминистки сайтове мигновено погнаха режисьора за „опита му да изкара белите мъже истинските жертви“. В по-стари свои интервюта Гилиъм иронично се е самонаричал „черна лесбийка в преход“.

Утре започва съдебният процес, който може да изпрати Харви Уайнстийн за десетилетия в затвора. Опозореният холивудски магнат проговори пред Си Ен Ен, които му изпратиха няколко въпроса. „Последните две години бяха много трудни, но ми предоставиха чудесна възможност да разсъждавам за себе си - пише Уайнстийн.  - Сега осъзнавам, че бях погълнат от работата си, компанията си и стремежа си към успех. Бях пренебрегнал семейството си, връзките си и се нахвърлях грубо на хората около мен. От октомври 2017 г. се подложих на рехабилитация (за освобождаване от сексуална зависимост - бел. ред.), участвах в програма с 12 стъпки и медитация. Научих се да се отказвам от нуждата си да контролирам всичко". 

От първоначалните сензационни репортажи в "Ню Йорк Таймс" и "Ню Йоркър" през октомври 2017 г. повече от 80 жени - сред които някои от най-известнитe актриси в света - обвиниха Уайнстийн в сексуални престъпления, вариращи от тормоз до изнасилване първа степен.
 
В центъра на делото срещу Уайнстийн са две обвинения - една жена го обвинява в изнасилване в хотелска стая през 2013 г., а друга — в принуда към орален секс в апартамента му в Манхатън през 2006 г. На още няколко от дамите, оплакали се от поведението на продуцента, ще бъде разрешено да участват в съдебния процес като свидетели.
 
Той не се признава за виновен и многократно отрече всички твърдения за секс без взаимно съгласие. В петък пред Си Ен Ен адвокатката му Дона Ротуно каза, че самият той „пръв ще признае, че е вършил лоши неща”, но това не го прави престъпник. „Той е мамил съпругата си, спял е с много жени и признава, че това са негови лоши житейски решения, заради които е изгубил всичко. Никой не се опитва да го изкара светец. Но аз не вярвам, че Харви е изнасилвач.” 

Уайнстийн, който в момента се възстановява от операция на гърба, е убеден, че медиите носят голяма част от отговорността за лошите обществени настроения срещу него. Той разчита, че неговите „семейство, приятели и хора, които обича” ще му помогнат „да премине през всички трудности”. Бившата му съпруга Джорджина Чапман обаче го напусна скоро след обвиненията. Брат му Боб, с когото заедно създадоха и управляваха компаниите „Мирамакс” и „Уайнстийн къмпани”, още от началото на разкритията през 2017-та заяви, че като баща на три момичета застава категорично на страната на жертвите.  

На въпроса какво смята да прави, ако бъде признат за невинен, Харви Уайнстийн отговаря, че ще се грижи за децата си, здравето си и ще си почива. Той се надява, че ще успее да се върне и към това, което винаги е обичал най-много - киното. 

Още

Защитата на Кевин Спейси: филмът не бил сексуален, а социален

27.01.2022

327
Присъдата на Харви Уайнстийн може да бъде отменена

20.12.2021

799
Принципът на Фабр: „Няма секс — няма соло“

26.09.2021

1147