Медия без
политическа реклама

Мария Бакалова e "Изборът на критиците"

Престижната награда идва седмица преди обявяването на номинациите за "Оскар"

08 Март 2021Обновена
facebook
Мария Бакалова

Българската актриса Мария Бакалова спечели нова престижна награда за ролята си в „Борат: Последващият кинофилм“ - Critics Choice Award или „Изборът на критиците“. Според сайта IMDb за превъплъщението си в Тутар Сагдиев засега тя има общо 25 отличия  и 32 номинации, без да броим  най-новата. Победителите се избират от около 400-те членове на едноименната американо-канадска асоциация „Изборът на критиците“.  

Заглавието на новината за връчването на наградите в „Холивуд Рипортър“ е „Мария Бакалова има повече основания да празнува от „Земя на номади“ (който взе няколко отличия).  Наградата за най-добра поддържаща актриса отиде при българския пробив от „Борат 2“ Мария Бакалова, пише „Холивуд Рипортър“. На „Златните глобуси“ 24-годишната Мария беше принудена да се състезава с актрисите в главни роли и загуби от Розамунд Пайк;  тук тя се върна в състезанието за поддържащи актриси срещу страховити ветерани като Глен Клоуз (Hillbilly Elegy), Оливия Коулман („Бащата“) и Юх-Юнг Юн („Минари“) —и излезе победител.

Като се има предвид, че последните 13 получатели на „Изборът на критиците“ за поддържаща роля спечелиха съответния „Оскар“, младата актриса и нейните фенове трябва да се чувстват много по-добре, отколкото преди седмица (когато Джоди Фостър от „Мавританецът“ - която не беше номинирана за „Изборът на критиците”- спечели Глобуса в тази категория).

В анализа си изданието сравнява приликите и разликите при победителите в „Избора на критиците“ и „Златните глобуси“ на все по-критикуваната Асоциация на чуждестранната преса и стига до следното заключение — в сезон като този, когато членовете на Академията не се смесват, както обикновено, и поради това в много случаи търсят насоки на кои филми и творци да дадат приоритет, тези награди могат да имат по-голямо влияние от обикновено. До обявяването на номинациите за „Оскар“ остава 1 седмица. 

Освен „Холивуд Рипортър“, още няколко филмови сайта, като Entertainment Tonight и IndieWire излязоха днес с водещи снимки на Мария Бакалова   

„Мария Бакалова преживява забележителен момент — коментират в Den Of Geek. — Преди шест месеца българската актриса  беше напълно непозната за англоговорящата публика.  Тази вечер тя спечели наградата за най-добра поддържаща роля на Critics Choice Awards, побеждавайки други носители на Оскар.  Играта ѝ в ролята на Тутар Сагдиев в „Борат 2“ на Саша Барон Коен беше истинско откровение. В крайна сметка колко други носители на награди могат да кажат, че превръщането им в звезди е изложила на показ зловещото поведение на  Руди Джулиани?

Филмът се оказа е брилянтна витрина за младата актьор, и тя която видимо много държи на него, както стана ясно от думите ѝ  пред медиите, след като прие наградата си. Всъщност, по време на пресконференция с победителите, Бакалова потвърди, че няма да има нищо против да играе Тутар и в „Борат 3“, ако Барон Коен някога промени решението си за създаването на трети филм.  (Към днешна дата сценаристът-актьор-продуцент казва, че е приключил с Борат, но той бе заявил същото и преди преди, а 14 години след първия филм направи продължението).

Breakout star of 'Borat Subsequent Moviefilm' Maria Bakalova speaks in the virtual press room after her win for Best Supporting Actress at the #CriticsChoice...

 "Ако Саша се обади, тръгвам веднага", казва Бакалова, без да се опитва да скрие привързаността си. „Той е моят ментор, моят учител, моят ангел-пазител. Така че винаги, когато ме потърси, ще съм там до пет минути - освен ако не съм на друг континент!  И разбира се, обичам Тутар. Тя е любовта на живота ми, тя ме научи на толкова много неща и бих искала да науча за нея още повече. Защо не?"

Ето и някои от останалите победители на Critic's Choice Award:

Най-добър филм - „Земя на номади“

Най-добър режисьор - Клои Жао  („Земя на номади“)

Най-добър актьор - Чадуик Боузман, „Ма Рейни, майката на блуса“

Най-добра актриса - Кери Мълиган, „Момиче с потенциал“

Най-добър поддържащ актьор - Даниел Калуя „Юда и Черният месия“

Най-добър оригинален сценарий - „Момиче с потенциал“

Най-добър адаптиран сценарий - „Земя на номади“

Най-добра операторска работа  - „Земя на номади“

Най-добра комедия „Палм Спрингс“

Още по темата