facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Култура

Анкара реши: "Света София" ще стане джамия

Турски медии обявиха, че решението вече е взето единодушно от Държавния съвет
2 890
 Pixabay

Проправителствени медии в Турция съобщават, че Държавният съвет единодушно е взел решение за превръщане на църквата (понастоящем музей) „Света София“ в Истанбул в джамия.

Според тях Съветът е уважил жалбата срещу  решение на Министерския съвет на Турция от 1934 г. (взето по времето на легендарния президент Ататюрк) за превръщане на храма в музей, предаде БНР. Някогашната византийска базилика, превърната в джамия след османското завладяване на Константинопол, от десетилетия е със статута на музей под закрилата на ЮНЕСКО като част от световното културно-историческо наследство.  

Още преди два дни кореспондентът в Анкара на вестник „Сабах“ Окан Мюдеррисоглу съобщи в ефира на частната телевизия НТВ, че има информация за готвеното решение за връщане на статута на джамия.

Колумнистът на вестник „Хюриет“ Абдулкадир Селви, известен с контактите си сред управляващия елит, написа, че решението ще бъде обявено на 10 юли. Друго близко до управляващата партия издание – „Йени Шафак“, малко след полунощ също публикува подобна информация.

На 2 юли Държавният съвет в Турция – най-висшата административна инстанция в страната, разгледа жалбата на фондация, която настоява да се отмени решението за превръщането на храма в Истанбул в музей. Съветът е длъжен да се произнесе в рамките на 15 дни.
 

41

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Защо превръщането на "Св. София" в джамия е културна катастрофа

26.07.2020

1377
В Гърция гориха турски знамена заради джамията "Св.София"

25.07.2020

Обновена

3253 9
Хиляди турци се събраха за първа молитва в "Света София"

24.07.2020

Обновена

4052 53

Коментари

Страници

Stern

Сега трябва няколко православни държави, чийто ръководители имат топки, да превърнат някои емблематични джамии в църкви.

Gautama
снимка на Gautama

За да има реципрочност трябва да ги превърнат в музеи.

Светозар

Путин и Ердоган откриха най-голямата джамия в Европа:

„Руският президент Владимир Путин откри в Москва най-голямата джамия в Европа. Специални гости на събитието бяха турският президент Реджеп Таип Ердоган и палестинският президент Махмуд Абас.

Джамията може да побере близо 10 000 богомолци. Около 2 млн. мюсюлмани живеят в руската столица, предимно от северните кавказки републики, Азербайджан и централноазиатските страни от бившия СССР.

Тази джамия ще се превърне в изключително важен духовен център за мюсюлманите в Москва и цяла Русия. Тя ще бъде източник на образование, разпространяващ хуманни идеи и истинските ценности на исляма”, заяви по време на откриването Владимир Путин.“, 23.09.2015 г. –

banker.bg/sviat/read/putin-i-erdogan-otkriha-nai-goliamata-djamiia-v-evropa?fb_comment_id=929744663767639_929891870419585

Boris65

Слава на Всевишния, той е Велик!

Ура! 

Каубой
снимка на Каубой

Внимавайте! Търпението на Бог е безкрайно, но не БезГранично.

3biri

Днес новините са коя от коя по бодри и оптимистични!

Прокурори фашисти. Европейски среден пръст. Вихреща се корона. Мили съседи. Скромни пловдивски общински съветници ...

 

Жега!

nebenebe

Ще видим дали ще му излезе сметката на Ердоган. В европейска Турция едва ли ще харесат тая наложена от Анадола мярка.

Slava
снимка на Slava

ЮНЕСКО❓

Интервал

Боцко ❓

Памфуций
снимка на Памфуций

Турското законодателство има много интересни давностни срокове ....

SvSophia
снимка на SvSophia

Сега трябва няколко православни държави, чийто ръководители имат топки, да превърнат някои емблематични джамии в църкви.

Не мисля, че е добра идея православни държави да се държат по варварски.

Интересен е моментът - ще реагира ли и как нашето ойросемейство с неговите ценности - храмът, и като музей, е светиня на православието, а в ойросемейството има и православни чеда.

Когато горя Нотр Дам, имаше плач до небесата, и ние плакахме с тях. Сега те едва ли ще заплачат с нас за поредното поругаване. Най-много лицемерно да смръцъфръцат нещо с половин уста.

Това е парадигматичната разлика между нашите два клона на християнството.

А и църквата на Светата Премъдрост Божия вече е била разграбвана от техните войни с тенекиените гащи. Доста преди 1453.

Каубой
снимка на Каубой

Този спор е доста стар. Цар Калоян е дал Отговора. И ако мислите, че КГБ православието е пътя, посочете ми другото православие. Чакам с любопитсво.

Стоф

Следващото ще е официалното признаване на ЕрдогаМ за султан на Турция. 

nebenebe

Няма да прокопса Ердоган. Не вярвам младите да му се вържат. Все пак щъкат доста по света. Малко или много, всеки се замисля за бъдещето. Ако не бяха вложени толкова пари в религиозни паметници от всякакъв характер, религиите да са фалирали отдавна. На първо време голяма част ще станат музеи. Пусто човешко любопитство!

....................

Крайно време е вече науката да докаже, че няма Бог. Прости Господи!

Светозар

България реши: Доган сарай остава Доган сарай.

Гарантирано от: г-н Борисов, г-н Пеевски, г-н Гешев, г-н Цацаров и заптиетата на г-н Доган от НСО.

Boris65

Браво! Посланник Хасан ще даде курбан. 

ловkия

Някой от пишещите тук запознат ли е с какво превръщането на Св.София отново в действаща джамия ще промени вътрешния ѝ облик и ще попречи на туристите да я посещават?

IvanM

Съдбата на възстановените римски мозайки и стенописи е неизвестна. Ислямът не позволява изображения, камо ли пък на Бога.

Интервал

А вътрешния облик? Коранът си има т'ва-онова за изисквания.

IvanM

Не мога да разбера за какво е целия този плач. Черквата на Светата Премъдрост Божия е превърната в джамия през 1453 и оттогава си е все такава. Няма никакво значение дали е музей. Пак си е джамия, ако да не е действаща. Ердоган пита, дали тогавашното правителство е имало законово основание да промени статута на султански вакъф от действащ храм в музей. Отговорът е - нямало е. Дали ще се превърне в действаща джамия ще е решение на правителството.

Нека не забравяме и друго. В нашата Родина има аналогични случаи на превръщане на джамии в храмове. Емблематичен е примерът със Св.Св. Седмочисленици (Коджа дервиш Мехмед паша джамия), чийто строител се счита архитекта Синан. Да не говорим, че Археологическия музей също се помещава в джамия (Джамията на великия Махмуд паша). 

Тъй че, нека намалим емоциите

Boris65

И аз не разбирам този тъп плач по Дядо Иван! Турция и Бащицата Султана, ни защитаваха 500 години от православната реакция! Повече джамии повече Демокрация! 

IvanM

Нескопосан отговор. Статутът на храма се определя от компетентните институции на Република Турция. Ни дядо Иван, ни набеденият за вселенски Патриарх имат думата по въпроса. Ако православният елит от 15 век искаше да си запази Великата черква, нямаше да се скъпи за пари и да кряка "по-добре османска чалма, отколкото папска тиара". 

Каубой
снимка на Каубой

Четете г-на Стамболова! Ама мерако е по-голям от желанието! И чака се подкрепа, нали? С Вас към евразия, напред.

Светозар

Путин заявява на 12.12.2005 г. в Грозни:

„Искам да напомня на хората от другата страна, на онези, които искат уж да бранят исляма, че Руската федерация винаги е била най-последователният, верен и твърд приятел на исляма, който е религия на мира, заяви президентът на Русия Владимир Путин в речта си пред парламента на Чечения, съобщава Интерфакс.“ - (рravoslavie.bg/Светът/путин-русия-е-най-добрият-приятел-на-ис/)

ловkия

Черквата на Светата Премъдрост Божия е превърната в джамия през 1453 и оттогава си е все такава. Няма никакво значение дали е музей. Пак си е джамия, ако да не е действаща. 

Знам това.

Питах горното, защото щом през 1453-та мозайките с изображения на лица не са смутили тогавашните официални и религиозни лица и не са били заличени, не виждам с какво разстройват днешните турски власти.

Ердоган едва ли е толкова глупав, че да поругае (от наша гледна точка) този паметник на световната архитектура и така да отблъсне милиони туристи.

IvanM

Мозайките и стенописите са възстановени/разкрити през 20 век. Дотогава са били покрити с мазилка. Гипсова, комай. Сега може да има някакви други технологични решения. Не вярвам да ги замажат отново.

дрибъл

 

 

 

                         Не знам когато има служба (молитви) туристите ще могат ли да влизат и ще трябва ли да се събуват когато влизат в джамия ?

nebenebe

Няма да ги пускат тогава. Освен ако не са мераклии да блъскат кратуните.

nebenebe

Аз нямам намерение да посещавам "Св. София" . Га минах край нея, беше в ремонт.  Яд ме е, че не отидох до "Св. Стефан".  Носталгия някаква. Макар че по телевизията човек може много по-подробно да се запознае.

Предводител нa ...

Не мисля, че е добра идея православни държави да се държат по варварски.

От двадесетина джамии в София към 1878 г. днес броят им е ...?

(задачка с понижена трудност).

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш