Медия без
политическа реклама

Заведенията се оплакаха и от протестите - сваляли им оборота

Главният здравен инспектор заяви, че е против отваряне на стадионите, баровете и фестивалите

06 Авг. 2020Обновена
БГНЕС архив
Ричард Алибегов (в средата)

След маските, заведенията поискаха да им се махнат и протестите, защото сваляли оборотите. Двете асоциации в бранша, водени от Емил Коларов и Ричард Алибегов, са изпратили позиция до кмета на София Йорданка Фандъкова и до кмета на Варна Иван Портних, в която настояват протестите да се провеждат на концентрирано място, а не по дълги обиколни маршрути, съобщи "Медиапул".

Алибегов има собствено мнение къде трябва да се събират протестиращите. "Не сме против правото на протест, но смятаме, че мястото за това е пред Народното събрание, а не по големи обиколни маршрути в центровете на големите градове", обяснява той. Той цитира оплаквания от членове на асоциацията, че "имат 80% спад на оборотите в зоната на протестите и заради това са освободили 50% от персонала си". Заради протестите хората избягвали заведенията в центъра след 18:30 часа, оплаква се още Алибегов пред "Медиапул".

По-рано днес Алибегов и Коларов разпространиха и позиция, в която поискаха да отпаднат всички ограничения за обектите на открито. "Има ли още COVID-19 в България? Може и да не сме разбрали, но май коронавирусът си е отишъл. Или поне в България, като че ли го няма. Множество хора непрестанно се събират на групи без да спазват каквато и да било дистанция или да използват маски", иронично питат двамата в пост във "Фейсбук". И продължават:

"Претендираме, че следим информационния поток, но не сме видели новина, че у нас вече няма COVID-19. Възможно е и да сме я изпуснали, защото неглижирането на мерките става все по-масова практика. В същото време нашите служители са задължени да носят маски, за което редовно сме проверявани от компетентните институции. Дори на открити пространства и при близо 40-гадусови жеги. Затова молим, ако наистина в България вече няма вирус и мерките са отпаднали, да ни уведомите официално.

И сега напълно сериозно – с оглед на масовото неглижиране на наложените правила и събирането на групи без да се спазва дистанция, настояваме да отпадне изискването за служителите ни, които работят на открито, да носят маски. Вече напълно безпредметно е и изискването на една маса да стоят максимум четирима души, тъй като скупчване на много повече хора на малки пространства е доста честа практика извън заведенията. Това изискване води единствено до загуби за бранша и намалени обороти, поради което бихме желали то също да бъде преразгледано".

Всъщност и двете изисквания масово не се спазват, включително в центъра на София. Изказването идва след поредното удовлетворено от премиера Борисов искане за облекчаване на мерки напук на предупрежденията на специалистите - това на футболните агитки. Борисов избра да разпореди отварянето на стадионите в деня, когато у нас бяха отчетени най-много починали от Covid-19 - 16. Днес най-после главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев взе отношение по разхлабването на мерките.

"Като епидемиолог ще ви кажа, че публика по стадионите не трябва да има, както и отворени нощни заведения и различни фестивали", обяви пред БНТ доц. Кунчев. Очевидно независимо от неговото отрицателно становище обаче правителството и здравното министерство само преди дни решиха да позволят до 50 на сто публика по стадионите. Самият Кунчев се опита да извини решенията на кабинета и Бойко Борисов. "Но виждаш и сриването на бизнеса и необходимостта от помощ. Трябва да има баланс", обяви здравният инспектор, но веднага след това добави: "Според мен е по-добре като лекар да не допускаме събиране на такива огромни маси на едно място".

Мерките у нас не се спазват и това е нещото, което доведе до по-мощното повишаване на случаите. Глобите няма да помогнат. Няма контролна система, която да вижда всичко, коментира още Кунчев. Хората психологически приеха, че не е такъв проблем коронавирусът и не спазват елементарни мерки, подчерта още Кунчев.

Здравният инспектор отбеляза, че коронавирусът се развива неравномерно. Докато в Благоевград имаме нови 100 заразени вчера, имаме области, където нямаме нито един, системата като цяло ще се справи, твърди той.

"Търсят се доброволци за старческите домове, както и за всички РЗИ в страната, но след първата вълна на съпричастност, сега желаещи няма", допълни доц. Кунчев. По думите му, проблемът в момента е, че коронавирусът е много неравномерно разпределен. Системата като цяло ще се справи, но това не върши работа за тези, които имат най-голям зор в момента. Никой няма да остане на улицата, ако трябва ще оборудваме една болница само за Covid-19", заяви Кунчев. Той отбеляза, че все още има резервни легла, но там където в момента е най-тежка ситуацията, трябва да се търсят възможности.  По думите му, няма прогноза за това колко тежки месеци ни предстоят.

Доц. Кунчев коментира и въпроса дали трябва да има специални хотели за карантина на заразени туристи по Черноморието. Аз лично имам съмнение, че ще имаме нужда от такива хотели. Факт е обаче, че чартърните полети намаляха с 80-90% и ако туристите са положителни, организираме трансфер към страната, от която са. В България такъв случай все още не е имало, но почти всеки ден организираме туристи от Гърция към Дунав мост за Румъния.

Според здравния инспектор е нормално да са реципрочни мерките у нас, спрямо тези, които Гърция налага към български граждани, но местните власти имат право да вземат решения, каквито приемат за правилни от тяхна гледна точка. В момента на Балканите вълната утихна, има едно плато. Започна повишаване в Западна Европа, посочи той.

По думите му, ако няма драматично влошаване на ситуацията, учениците трябва да тръгнат на училище по нормалния начин.

Доц. Кунчев коментира и разпространението на заразата в старчески домове у нас, които се превърнаха в огнища. В най-тежките домове - за възрастни, за хора с увреждания, процентът на персонала е 50-60. От 200 домуващи, работят 100, няма как да направите една плътна бариера при разпространение на зараза по въздушно-капков път, обясни епидемиологът.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?