facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Зам.-министърът и братя Бобокови вече са обвиняеми

Шестима души остават задържани за 72 часа
Обновена
18 581
 БГНЕС

Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков остава задържан до 72 часа, съобщава БНТ. За толкова ще останат в ареста и останалите петима задържани във вчерашния ден, сред които и бившият шеф на РИОСВ-Плевен и бизнесмените братя Бобокови. На всички са повдигнати обвинения.

По-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред БНР, че зам.-министърът на екологията Красимир Живков ще бъде уволнен. Както е известно министърът на екологията и водите Емил Димитров заяви вчера, че той не може да уволни заместника си, защото това било прерогатив на премиера.

"Не мисля, че заместник-министър Красимир Живков ще остане на поста си. Има ли съмнение по отношение на някой от висшата власт - той трябва да бъде отстранен. Щом има данни за извършени престъпления, били те и от висши държавни чиновници, трябва да бъдат взети мерки", каза Дончев. 

Запитан от чия квота е Живков в министерството на околната страна и водите, Дончев отговори, че не знае, но все пак категорично каза, че той не е "инсталиран от бизнеса като заместник-министър", а е предложен от някоя от политическите сили, като уточнии, че не знае точно от коя.

"Ако държавата оказва подкрепа на някой вид бизнес, това се прави по уредения в закона ред, т.е. предоставя се безвъзмездно финансиране, променя се законодателството, но друга държавна подкрепа не съществува и не би трябвало да съществува, това е нерегламентирана подкрепа", коментира Дончев по повод съмненията за "съпорт" от Живков за бизнеса с отпадъци.

Зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е оказвал натиск върху служители на екоминистерство, за да бъдат издадени нотификации на определени дружества за внос на отпадъци предимно от Италия, въпреки че не отговаряли на изискванията. Това съобщи вчера говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред журналисти в Съдебната палата. 

Според разследващите зам.-министърът Красимир Живков е участвал в организирана престъпна група заедно с бивш директор на РИОСВ-Плевен и други длъжностни лица. Досъдебното производство по случая е започнало през януари и се наблюдава от специализираната прокуратура. Събрани са писмени и гласни доказателства, от които се установява, че зам.министърът е съдействал за издаване на нотификации за внос на отпъдици основно от Италия. Служителите, които отказвали, били принуждавани да напуснат министерството", коментира Милева.

Тя твърди още, че Живков е оказвал натиск и в друга посока - преработка на опасни отпадъци у нас. За да бъдат изнесени опасните боклуци от България, отново е необходимо да бъде издадена специална нотификация. Зам.-министърът е отказвал такива нотификации и е принуждавал опасният отпадък да бъде продаван на определени дружества, които имат разрешение за преработка или оползотворяване", каза Милева. По нейни думи от това се е възползвало дружество за изработка на акумулатори, което имало завод в Монтана. При този процес се отделял опасен боклук. 

„Според събраните доказателства зам.-министърът е отказвал издаването на такива нотификации и така принуждавал производителите да предават боклука на определени и контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България. От тази схема се е възползвало и дружество за преработка на акумулатори в Монтана. От тази преработка обаче се генерирал опасен отпадък. Първоначално той бил изнасян в Германия, където имало изградена мощност за оползотворяване, без да се застрашава околната среда. За тази услуга обаче се заплащала висока цена, която допълнително се оскъпявала от транспортните разходи. За да спести голяма част от тях, дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си като започнало да ги изпраща на контролирани от него дружества с фиктивна дейсност. Така се генерирал огромна печалба и се избягвало плащането на данъци в особено големи размери”, каза още говорителят на главния прокурор.

По-рано Специализираната прокуратура и ДАНС претърсиха в къщите на зам.-министъра  Красимир Живков в Ботевграт и в Правец, както и на още 40 адреса в цялата страна. Жандармерия също така. в административната сграда на компанията "Приста ойл" и в къщатата на нейния собственик Пламен Бобоков. От дома му са иззети документи. Акция се проведе и в МОСВ.

В късния следобед вчера пиарът на братя Бобокови Ани Александрова изпрати позицията им в писмо до bTV, в което се отбелязва, че Бобокови са изненадани от действията на прокуратурата, защото бизнесмените са „изрядни данъкоплатци и отговорни работодатели“. "Във връзка с тиражираната непроверена и разнопосочна информация в медиите днес, искам да заявя, че Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната и никога не са имали намерение да го правят. Напротив, тук са и заедно със своите екипи към настоящия момент, оказват пълно съдействие на органите на властта. До момента нямаме официална информация за това какво се случва, нито за повдигнати обвинения или арести“, се казва още в писмото.

Министърът на екологията Емил Димитров заяви, че е разпоредил пълно съдействие на разследващите. Той коментира, че няма да иска оставката на заместник-министър Красимир Живков, а и нямал това право. "Заместник-министрите се назначават от премиера Бойко Борисов. Аз назначавам всички под заместниците си“, коментира пред журналисти Димитров преди блицконтрола в ресорната комисия в парламента. Той заяви, че е работил много добре с Красимир Живков. "Контролът върху отпадъците не се извършва от заместник-министъра, а от районните екоинспекции", заяви Емил Димитров.

Пловдивски медии съобщиха, че бившият шеф на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев е привикан на разпит в екоинспекцията, която е блокирана от жандармерия. След около 20 минути той е напуснал сградата. "Беше ми зададен въпрос, свързан с една фирма", лаконично заяви той и не пожела да каже с каква дейност е свързана конкретната фирма. Шилев беше освободен от поста в началото на февруари от екоминистъра Емил Димитров, а мястото му беше заето от Десислава Георгиева. В момента вървят претърсвания и обиски на кабинети в РИОСВ Пловдив.

Това става месеци след като от министерството бе изведен и по-късно арестуван вече бившият министър на околната среда Нено Димов. Той беше обвинен за водната криза в Перник. "Не съм задържан, оказвам съдействие. След водата темата са отпадъците. Има образувано досъдебно производство. Мога да кажа само, че от 2 месеца отговарям за дирекцията за отпадъците", заяви Красимир Живков на излизане от МОСВ, след което се качи в автомобил на прокуратурата. По сходен начин беше отведен и Нено Димов, като по-късно беше обявено, че ексминистърът остава задържан.

Заради делото срещу Димов през януари бе разпитан и зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков. Именно той бе посочен от адвокатите на Нено Димов като човека, чийто ресор във ведомството са били язовирите.

Пред разследващите Живков обяснил, че пернишкото ВиК-дружество е предлагало какво количество вода от язовир "Студена" да се подава за питейно-битови нужди. А след информация за очакваните валежи от Националния институт по метеорология и хидрология Басейновата дирекция излизала с разчет и график колко вода ще се отпусне към града.

 

КОЙ Е КРАСИМИР ЖИВКОВ

55-годишният Красимир Живков е завършил история в Московския държавен институт, а по-късно и Стопанската академия в Свищов. Кариерата му започва като секретар в Младежкия дом на Правец през 1988 г. Неговата баба е първа братовчедка на Тодор Живков. В периода 1992 г. – 1993 г. е управител на дружество за производство и оползотворяване на опаковки от велпапе и хартия. От 1999 г. до 2003 г. е заместник-кмет на община Правец, а от 2003 г. до 2009 г. е кмет на общината, като през 2006 г. е награден с приз "Кмет на годината на Софийска област".

След идването на власт на премиера Бойко Борисов през 2009 г., Красимир Живков остава член на БСП, но министър-председателят го назначава за управител на Софийска област. През 2011 г. директорът на Историческия музей в Правец Татяна Борисова заяви, че Живков е в Инициативния комитет, който подготвя честването на Тодор Живков. След реакция от депутати в парламента, бившият областен управител отрече да е участвал в подобни инициативи. Докато ръководи областната администрация, Живков е член на комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ През октомври 2014 г. той е назначен за зам.-министър на околната среда и водите и във второто правителство на Бойко Борисов.

Справка на "Сега" показа, че Живков участва в няколко неправителствени организации, сред които "Спортен клуб по мотициклетизъм - Лукойл тийм Правец", както и "Изграждане и експлоатация на регионално депо за неопасни отпадъци-Ботевград, Правец, Етрополе". Твърди се, че Живков е в близки отношения с бившия управител на "Лукойл" Валентин Златев. Той, например, е закупил през 2008 г. апартамент от 136 кв. м. в Поморие от фирмата "Тера тур сервиз", управлявана от бащата на Златев - Васил, която развива туристическия бизнес на семейството по Черноморието и в Правец. Справка на "Сега" в имотния регистър показва, че материалният интерес на сделката е 142 000 лв. По същото време Живков е кмет на Правец.

Зам.-министърът се появи и в разследването на "Биволъ" за двойно счетоводство във фирмата "Джи Пи груп", която се свъзва със Златев. В изтекли файлове от счетоводството на консултантски фирми, близки до “Джи Пи Груп”, в графата “Комисионни” фигурират МОСВ Зам.Станислава МОСВЯнаки, Лъчо и други. В същото време са печелени обществени поръчки по европроекти. Премиерът Бойко Борисов реагира на скандала като изпрати в отпуск служителите, които се споменават, вкючително Красимир Живков.

КОИ СА БРАТЯ БОБОКОВИ

Атанас и Пламен Бобокови имат два основни бизнеса - производството на акумулаторни батерии, което се извършва от "Монбат", и маслен бизнес, развиван под бранда Prista Oil. Освен това са управляващи в сдружението "Съюз на колекционерите в България", където фигурира и фондация "Тракия" на Васил Божков. Фирмата "Приста ойл" също така е управляваща в Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

66

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

360 тона боклук се предполага, че са заровени край Червен бряг

03.07.2020

1282 6
Гешев: Чистим България от бизнесмени, които замърсяват

01.07.2020

Обновена

8320 49
Прокуратурата и днес публикува нови смс-и на Узунов с Бобоков

24.06.2020

Обновена

4480 35

Коментари

Страници

Калпазанче

Туй "по високите етажи" ли е ?

Balamurnik

Явно. Горанов например е в категория "недосегаеми" (едно стъпалце по-ниско от Божествения, дето вместо с джипка трябва да го разхождат с папамобил, за да  хвърля по-удобно пачките).

Чакаме да видим чилякът на разжалвания Златев колко кърмачета е изял.

'FranceskRivalta'8

И "Ало, банов съм" също...

valldi

Щом правителствената телевизия съобщава  за операция, значи работата е сериозна. Ще има разкрити бая стаени ОПГ-та. . А Цв.Цв. бе оправдан, този честен и достоен човек не е извършил нищо лошо. Органите си знаят работата.

Mancho
снимка на Mancho

Според мен, пред къщичката има място за поне още 2-3 знака В1 "Забранено е влизането на пътни превозни средства", тогава дори и джандарите щяга да ги забележат!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Активизираха се. Търсят ритона. Из цялата страна.

valldi

И испанската прокуратура провежда акция.Испанската прокуратура разпитва Бойко Борисов на 20 юни за „Барселонагейт”. https://narod.bg/2020/05/28/адът-се-отприщи-испанската-прокурату/

Калпазанче

👍

Васик

Това, че Живков е завършил история в Московския университет, сигурно не го вярва и самият той.

nebenebe

Сигурно са изгорили боклука вече.

'FranceskRivalta'8

ГЕРБ:

„Светът е голям и водомори и боклукомори дебнат отвсякъде.”

марк

 

 

 

                                 разследването на италианския боклук, който се озова нелегално в България

 

 

                              Това как да го разбираме ? Този боклук с катъри и мулета ли мина по тайни пътеки през границата или с атомобилен и ЖП транспорт пред очите на митничари , гр. полиция , ДАНС и пр.?  Ако италианците не бяха спряли влака натоварен с боклуци кой щеше да вдигне глас в територията ? За това не очаквайте този да го съдят. Много замесени над него има в далаверата .

вила

Над заместник-министъра Има само един, премиера, само той еднолично назначава и Уволнява заместник-министрите, Ха сега де... 

Balamurnik

Не бе! Даже снимаха балите, вагоните, контейнерите по телевизията! Но назначените за божества виждат избирателно :-)

марк

 

 

 

                        А тези дето ни лъготеха в СМИ колко полезен бил италианският боклук , каква ценна суровина бил , че не били болнични отпадъци и пр и пр. ще ги арестуват ли с пранги и заедно с жените и децата им ?

Илиан Мавров156...

Малка корекция към СМИ,всъщност съкращението е Средства за Масова Пропаганда Агитация и Дезинформация=СМРАД.

Илиан Мавров156...

Малка корекция към СМИ,всъщност съкращението е Средства за Масова Пропаганда Агитация и Дезинформация=СМРАД.

Калпазанче

КРАЯТ НА МУТРЕНСКАТА ЕПОХА ЩЕ Е В БАЛЦЕЛОНА!!!! О  С  Т  А  В  К  А!

https://narod.bg/2020/05/28/%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%82-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%89%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83/

vvatkov

   Навързали са се като свински черва - по скоро резиденски (на бай Тошо) - Правец, Банкя. В Ботевград май нямаше , но пък там беше прочутия завод за полупроводници, който не дорастна до такъв за ЦЕЛИ.

Желязко Желев

              Историята майка на екологията!Една операцийка ''компетентност'' не е лоша идея.Примерно Живков да върне заплатите като еко,Борисов генералските.Бе то работата на администрацията ще ни излезе без пари.Дали има митничар хирург и хирург- митничар?Сигурно е че няма историк летец/или е било за кратко/,президент -летец има,но не за дълго.

VBA...

Желев,

 

  не забравяй, че всички митничари са хирурзи. Така ще те порнат, че няма да усетиш.

  Особено, ако носиш бяло в по-голямо количество и не им бутнеш пачки. Такава хирургия

  ще ти нанесат, че цял живот после ще имаш обичка ушото.

Звън®
снимка на Звън®

От снимката на подгонения зам.-министър Живков е видно, че той е надарен с характерната мазна физиономия на ояден чиновник от клас Бозайници (Mammalia), разред Хищници (Carnivora), семейство трапезни лисугери, род тихи министерски оглозгвачи, вид флатуриращ партиец. Какво ли дири из неговите имоти Гешевата потеря? Каквото и да е, то няма да бъде намерено. Търсеното нещо Живков предвидливо е скрил в кладенеца на своите любовници - братята близнаци Пламен и Пламен Б. Двамата дългок.рци живеят в едно кротко селце и Красимирчо често ги навестява. Предполага се, че изчезналият ритон от колекцията на Божков също е укрит в кладенеца на братята. Там е изработено и негово копие, излято от претопени бирени капачки.

nottheone

божков има предимно колекция от ритони.

бобокови - от монети.

 

ся се появиха истинските колекционери.

never-mind

Много интересно..какво и защо го търсят в дома му. Анекс 7 за внос на отпадъци се издава от министерството. Има ги в регистър , има ги в системата. Той у дома ли ги прави ??.. .поредният прахоляк. Още повече такава клечка само подписва това което му подават експертите

АдМин

Търсят Анекс 8. Или 88, дето ги нема в деловодството. И той, и Нено - невинни. Свобода за Нено и Краси!

марк

 

 

 

                        Желязко Желев 14.

 

 

                          Въртя , сука , пак до Президента опря ! Ама нищо , важното е че с това веднага намали токсичноста на италианският боклук .

nebenebe

Ма как му е драго да го снемат от упор.

Evasion

Дали ще го хвърлят на вълците...

Citimen

Щом един живковист изостава друг, явно не върви на добро този полит свят😁

nottheone

ядове пак ще има

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш