Медия без
политическа реклама

Антикорупционната комисия иска да отнеме над 2 млн. лева от Атанас Бобоков

Обезпеченията на бъдещи искове са наложени върху две фирми на бизнесмена

22 Апр. 2023
Атанас Бобоков
БГНЕС
Атанас Бобоков

Софийският районен съд наложи запор върху дружествени дялове на две фирми на бизнесмена Атанас Бобоков като обезпечение на бъдещи искове за отнемане на имущество до 2 494 740 лв. От определението на съда става ясно, че е по молба на антикорупционната комисия КПКОНПИ.

По-големият запор е върху дружеството "Торлашка среща" ЕООД, на което 175 000 лв. от капитала са запорирани. В него са апортирани над 50 дка земя във видинското село Репляна и голяма ловна хижа. Освен това е регистрино като земеделски производител на фуражи. Другият запор е върху част от фирмата "Монбат еко проджектс", чийто капитал е 1000 лв. 30% от него се притежават от италианеца Паоло Поффери. 

Братята Пламен и Атанас Бобокови са обвиняеми от 2020 г. по дело на прокуратурата за злоупотреби при депонирането на отпадъци. Вече 3 г. обаче прокуратурата не успява да внесе читав обвинителен акт в съда, който няколко пъти връщаше делото за отстраняване на съществени нарушения. Последният е от 17 декември, когато Апелативният съд в София реши, че има "неясноти и нарушения във внесения обвинителен акт, които пречат на защитата на подсъдимите". Все пак прокуратурата постигна три условни присъди по делото "Боклукгейт" Това се случи, след като държавното обвинение успя в досъдебна фаза да договори споразумения с Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов, които признаха вината си през Специализирания наказателен съд.

Габриел Савов е бивш директор на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на фирма "Феникс" в Плевен, на която преди време МВР и прокуратурата откриха тонове боклук, внесен от Италия. Айгюн Еминов пък е собственик на въпросното дружество "Феникс" от 2019 г. Васил Богданов е бивш изпълнителен директор на "Монбат ресайклинг" на братя Бобокови.

Прокуратурата отчете провал и по второто дело срещу Пламен Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти - върхове на стрели и копия. Окръжният съд в Русе го оправда и вдигна обезпеченията, наложени заради делото върху цялото имущество на бизнесмена. Срещу Пламен Бобоков имаше и трето дело за престъпен сговор с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, което обаче през феруари беше прекратено. "Тези 32 месеца идват да покажат за сетен път, че прокуратурата е безконтролна и че в част от действията си тя не е подчинена на закона. Когато държиш един човек 32 месеца с досъдебно производство, т.е. той е ограничен в една голяма част от живота си, това е един механизъм за смачкване на икономически, политически или други неугодни лица, срещу който не може да се реагира и за който прокуратурата отговаря единствено по Закона за отговорността на държавата с парите на данъкоплатците", коментира тогава адвокатът на Бобоков Ина Лулчева.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Бобокови, КПКОНПИ

Още по темата