Медия без
политическа реклама

Въздухът в много градове в страната е опасно мръсен

20 Дек. 2023Обновена
Безветрието, автомобилите и отопляването с твърдо гориво замърсява сериозно въздуха. На снимката - тази сутрин в София
БГНЕС
Безветрието, автомобилите и отопляването с твърдо гориво замърсява сериозно въздуха. На снимката - тази сутрин в София

Повече от двойно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха в редица места в България. Това отчитат както от официалния Европейски индекс за качеството на въздуха, така и българската гражданска платформа airbg.info. Заради ситуацията с лошото качество на въздуха в София, от Столичната община призоваваха гражданите да ползват градския транспорт, съобщи БНР. 

Индексът на Европейската агенция по околна среда отчита, че от лошо до много лошо е качеството на въздуха в София, Пловдив, Смолян, Димитровград, Несебър, Сливен, Горна Оряховица, Плевен и Русе. От българската гражданска платформа airbg.info отчитат като много замърсен въздуха и в района на Кюстендил, Велинград, Троян, Севлиево.

Гражданската платформа air.bg. отчете в София, че на места нормата от 50 микрограма на кубичен метър на финни прахови частици (ФПЧ10) е завишена двойно. Най-мръсен въздухът тази сутрин бе в кварталите "Сухата река", "Христо Смирненски" и Зона Б5, според гражданските станции. Сериозно е превишението на концентрацията на ФПЧ10 и по протежението на бул. "Цариградско шосе", квартал "Лозенец" и някои от централните части на града.

Запрашаването се отчита и от официално признатите от Столична община станции на Изпълнителната агенция по околната среда. Мобилната, която е разположена в центъра на ул. "Париж", тази нощ е отбелязала над 3-кратно превишение на нормите на ФПЧ10. Според същата станция вчера среднодневното превишение е надхвърлило 100 мкгр./м3, което е два пъти над допустимите 50 мкгр./м3. 

Данните на станцията в "Хиподрума" през нощта са отчели 125 мкгр./м3, а за вчерашния ден общото превишение е двойно - 100 мкгр/м3.  

В "Младост" тази нощ ФПЧ10 са приближили 80 мкгр/м3. В "Дружба" между 1 и 2 ч. превишението е било над 2 пъти до 125 мкгр./м3, като сутринта пада до допустимите нива.

Силно токсичен въздух са дишали и жителите на "Надежда", където след полунощ за около час е отчетено 5-кратно превишение на нормите. 

Затова от Столичната община призовават гражданите да ползват градския транспорт. Но не беше обявено въвеждането на еко мярката "зелен билет", който важи за всички линии срещу 1 лев на ден, при измерени над 150 микрограма фини прахови частици. За първи път такъв беше въведен през 2019 година. 

От там препоръчаха и шофьорите да не оставят двигателя на автомобила включен при престой по-дълъг от три минути.  От Столичната община молят също домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Беше съобщено, че Столичният инспекторат засилва проверките в автосервизи, строителни обекти, както и проверките за нерегламентирано изгаряне на отпадъци.

Съветите на лекарите при толкова лоши показатели на атмосферния въздух са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.  При ходене пеша препоръките са да се избира маршрут, който не е покрай големите градски булеварди и натоварени улици.   

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

мръсен въздух

Още по темата