facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Всички проби за коронавирус на хора под карантина са отрицателни

Властите се сетиха да отделят пътниците от Италия на летище София
Обновена
13245
 Илияна Кирилова

Готови са пробите за коронавирус на всичките пациенти под карантина у нас. Изследвани са 17 души от страната и 19 настанени във ВМА - София. Според Министерство на здравеопазването всички проби са отрицателни. Пробите на 17 от пациентите са пратени от Бургас, Плевен, Стара Загора, Шумен, Варна, Хасково, София и Русе.

Най-вероятно вече има случаи на коронавирус у нас, просто не сме ги потвърдили. Това заяви по-рано през деня пред bTV д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница в София. По негови думи обаче не е необходимо да бъдат хоспитализирани всички заразени от болестта, а само тези, които са в тежко състояние.Д-р Мангъров се позова на експертна статия в медицински журнал, която прави резюме на заразата в Китай. В нея се казва, че случаи на коронавирус, при които симптомите са леки, били 81%. Само 5% са тежко боледуващите. От тях пък половината са загубили живота си. "Няма смъртни случаи на деца под 9 г. При тези, които са между 30 и 40-годишна възраст смъртността е 1%", посочи Мангъров. Освен това статистиката показвала, че медицинските лица, които третират заболяването, ще се заразят на 80-100%. Според него все още знаем твърде малко за биологията на този вирус. "Няма как да се скрием от това нещо. Както всяка година се борим с епидемиите от грип", категоричен е докторът.

Времето на опазването на границите отминава. Вносът на новия коронавирус COVID-19 е неминуем. Това е ясно от доста време на всеки работещ в тази област. Оттук нататък съсредоточаването трябва да бъде върху възможностите за приемане и лекуване на болните, за да намалим щетите и загубите. Знаем, че вече в почти всички Балкански страни има случаи, така че вносът е неизбежен. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространение на въздушно-капкова инфекция, с предприемането на каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, така че дори този нисък праг на леталитет от 2% да бъде снижен максимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора”, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От съобщение на МЗ се разбра, че въпреки че времето за опазване на границите отминава, нашите власти все пак са взели мерки да отделят по-добре пътниците от Италия на летище София. Много хора, връщащи се през столичното летище, недоумяваха какви мерки против разпространение на заразата се вземат, след като целият трафик се смесва, а термокамерите са над гишетата за паспортен контрол. "Броят на полетите, които седмично пристигат от Италия в България, е 34. Повечето от тях в момента кацат на Терминал 1 и понякога това създава затруднение в обработката, тъй като трябва пътниците да попълват анкетни карти и да се преминава през термокамерен контрол. По тази причина, за да бъде улеснена обработката, е създадена нова организация. Пристигащите от Италия и кацащи на Терминал 1 на летище София ще преминават по отделен коридор, за да няма смесване на потоците и за да се съкрати времето за престой на летището", обясняват от министерството.

„За да улесним още повече нещата, тъй като всички полети са организирани по начина София - Болоня, или където и да е - София, анкетни карти ще бъдат раздавани и от стюардесите по време на самите полети. Днес ще тестваме онлайн форма за попълване, така че на страницата на СРЗИ хората да могат, още дори преди да тръгнат към летището, да попълват информацията. Пътниците ще получат QR код, който ще показват на летището и това ще бъде напълно достатъчно“, обясни Ангел Кунчев. Той коментира, че и по този ред държавата ще разполага с база данни - информацията ще се предава съответно на регионалните здравни инспекции по местоживеене на пътника, за да бъде впоследствие предоставяна на общопрактикуващите лекари, с цел последващ контрол. Не е ясно обаче защо част от информацията се публикува на сайта на здравното министерство, а друга - на сайта на столичната здравна инспекция. Българското правителство така и няма обща система за информиране на населението, а едва ли има гражданин, който ще се сети да рови в сайта на СРЗИ.

Във Военномедицинска академия за последното денонощие са настанени 14 души, от които четирима са чужди граждани – италианец, японец, португалец и египтянин. Това съобщи на брифинг тази сутрин генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и председател на Националния оперативен щаб, създаден във връзка с новия коронавирус, предаде БГНЕС.  Един от настанените във ВМА е шофьор на тир, който при проверка на "Калотина" се е оказал с повишена температура. Част от пациентите вече са с пневмония. Днес се очаква да излязат резултатите от техните изследвания. Според Мутафчийски в страната вероятно има между 10 000 и 15 000 души, които са се завърнали от страни в Европа, в които има регистрирани случаи на коронавирус. Според него те са предупредени и са вкъщи под карантина.

 

ПО СВЕТА

Тримата българи, блокирани от дни в изолирания от света хотел на остров Тенерифе, са получили разрешение да си тръгнат. Това съобщи пред БНТ Виктория Захариева. Новината са разбрали от консулската ни служба в Мадрид. Виктория, съпругът и дъщеря й са пристигнали в хотела два-три часа след като заразеният италианец го е напуснал. Разрешение да си заминат са получили около 130 гости

Жена, която работи като гид на туристически автобус в Япония, се е заразила за втори път с коронавирус, съобщава "Гардиън". Жената - на възраст около 40 г., е от Осака. В сряда тя е дала положителен резултат за коронавирус, след като се е оплакала от възпалено гърло и болки в гърдите. Първата й положителна проба е от 29 януари, жената е лекувана в болница и освободена на 1 февруари, а на 6 февруари резултатите й са били отрицателни. Това е първи такъв случай в Япония, но почти 200 случая на повторно заразяване има и в Китай. Япония обяви, че затваря училищата от 2 март като предпазна мярка.

Заразата вече обхваща около 80 000 души в около 40 държави по света. Жертвите са почти 2800, повечето от тях - в Китай, от където тръгна заразата. В Европа най-много са заразените в Италия са над 500 души, но случаи на заразата са констатирани в много държави на Стария континент. Повечето от болните, разнесли заразата из европейските държави, са били в Италия. 

Гърция, Румъния, Северна Македония и Норвегия вчера обявиха първи положителни проби на заразени с коронавируса, а Финландия - за втори. Румънецът е бил в контакт с гостуващ италианец. Норвежецът се е върнал от Китай и се лекува у дома, като вече се смята за излекуван. Втората заразена финландка се е върнала от Италия. Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Швейцария вече достигна четири, след като властите днес съобщиха за трима заразени. Болни има също в Австрия и Хърватия. Първи случай на коронавирус беше потвърден и в австрийската столица Виена. 72-годишен мъж е поставен под карантина в една от болниците на австрийската столица.

В Дания и Естония също бяха потвърдени първи случаи на коронавируса. В Дания положителна проба е дал мъж, завърнал се от ски курорт в северна Италия. Естония пък болният е  ирански гражданин с постоянно жителство в Естония, който се завърнал от посещение в Иран.

15 са заразените във Великобритания, поне 13 са болни в Испания, а по 18 души коронавируса има в Германия и Франция. "Изправени сме пред криза, пред настъпваща епидемия, трябва да й противопоставим по най-добрия начин", зави френският президент Еманюел Макрон, който посети болница в Париж. "Знаем, че сме едва в началото, ще положим усилие заедно с всички медицински лица да вземем правилните решения", каза още той.  Германският министър на здравето Йенс Шпан предупреди, че страната "е на прага на епидемия". 

Отвъд Океана - Доналд Тръмп назначи американския вицепрезидент Майк Пенс за отговорник за справянето с коронавируса. 

Ръководителят на специалната комисия за борба с разпространението на болестта на Държавния комитет по здравеопазване на Китай Чонг Наншан заяви днес, че първоначалният източник на епидемията от новия коронавирус може да не е непременно в Китай, въпреки факта, че за първи път именно там е регистрирано огнището

"Когато правим прогнози и правим предположения за епидемията, ние вземаме предвид преди всичко Китай и не обмисляме други страни. Сега ситуации с разпространението на коронавируса има и в чужбина", каза той. "Избухването на епидемията за първи път се случи в Китай, но не е необходимо тя да е възникнала в Китай", каза Чонг Наншан, цитиран от БГНЕС.

Той също така отбеляза, че „източникът на новия вид коронавирус все още не е ясен“. "Все още не е ясно как точно се е появил новият коронавирус. Не знаем дали е съществувал преди. Вероятно не само панголините са междинният гостоприемник на коронавируса", подчерта ръководителят на комисията.

Рязък скок на заразените е отчетен в Южна Корея. В сряда те бяха 334, като 307 от тях са в югоизточния град Тегу, откъдето тръгна заразата в страната. Общият брой на заразените с коронавируса в Южна Корея е 1595, а починалите са 13. Над 1 милион южнокорейци се подписаха под петиция с искане за оставка на президента на Южна Корея Мун Дже-ин заради неспособността му да се справи с епидемията на коронавируса в страната. Според авторите на документа държавният глава не е успял да предприеме ефективни мерки както за предотвратяване на проникването на заболяването в страната, така и за ограничаването на заразата.

В Близкия Изток най-засегнат от заразата е Иран, където болните са около 250, а починалите - 26. Здравните власти в Ирак днес съобщиха за първи потвърден случай в столицата Багдад, който е шести на територията на страната.

Саудитска Арабия забрани на чужденци, тръгнали на поклонение в свещените градове Мека и Медина, да влизат в страната като предпазна мярка срещу разпространението на коронавируса. Освен това, временно не се допускат в страната туристи, идващи от държави, където има разпространение на новия коронавирус. До момента в Саудитска Арабия няма регистриран случай на заразата.

Ключови думи:

коронавирус, зараза, доктор
75

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Започва производството на предпазни маски и облекла у нас

11.03.2020

Обновена

6654 24
Коронен век на българската култура

11.03.2020

1920 1
БФС забрани на футболистите да ходят по заведения

11.03.2020

376

Коментари

Страници

indiec

E,  удържахме до това да обявим последни измежду съседните страни за коронавирус. Сърбия няма да я броим - тя не се е интегрирала достатъчно с ЕС.

eussr

Крият го, 100% има вече установен случай в мамковината. От сутринта подгряват народонаселението с разни развлекателни лафчета в интервютата. Информацията се пуска по лъжичка и контролирано. 

mi6osp.

Т. е  корабът потъва нормално ,

вода има за всички. 

 

Но човечеството досега не е имало контакт с този вирус и не знае откъде се е пръкнал. 

А човекът вече почти не е оставил непосетено местенце на сушата. 

Човечеството  няма и понятие как да се  бори с  този вирус . 

Като че ли е някой е искал да е точно така. 

Justinian2
снимка на Justinian2

Вие нямате понятие , това е видимо. Но не говорете от името на човечеството ! ?

mi6osp.

Ако намериш нещо,  публикувано за този вирус  преди появата му  в Китай, дай го,  за да имам понятие и аз.  

В мирно време никой няма да рискува да употреби като оръжие чума,  холера, едра шарка и други познати зарази, запазени в малък брой контролирани центрове, защото  рискува да го уловят.

Затава се създават оръжия като СПИН, свински, птичи  и пр. грипове, ебола, нов коронавирус и т. н. 

Не че природата не може да ги създаде, но ще й трябват векове, а за  съвременната наука са достатъчни години. 

Затова появата на новите болести зачестява опасно. 

Във всеки момент ще се намесят  и организации като Ислямска държава и  тогава човекът ще загази. 

Zmeja

Задавате ли си въпроса, какво е участието на частните болници в борбата срещу разпространението  на коронавируса и лечението на вече заболелите? Никакво!  Само преди няколко дни един "специалист" ни убеждаваше по телевизията, че болницата в Раднево нямало да изпадне в такова положение ако била приватизирана. Продължавайте да унищожавате държавните и общинските болници, вашата...!

ловkия

Вероятно вече има коронавирус у нас

О, не само има вирус, но вече има и десетки умрели, които властите крият.

g_ringo

Стотици, може би вече - хиляди.

Доц.Трътлев

Шегите в случая не са уместни. Проблемът е сериозен. Това, че има и целенасочено внасяне на паника е също, меко казано, неподходящо.

Johnny2965

Честито. Прогнозирах края на март, но явно добре сме се интернационализирали.

Но пък е добра новина за пенсионните фондове.

ИвКо

 Вероятно няма как да няма коронавирус у нас.

Verbis verbis

Българите много резистентни, ДГЕ!

Едно  вирусче не могат да лепнат, непрокопсаните!.

Не пътуват, не туризмуват,.. как да се наредим и ние към прогресивните държави... Мъка!

 

https://twitter.com/afbranco/status/12326927955439...

ЗИП
снимка на ЗИП

Тепърва започва шокът и ужасът за "демократичните държави".

 

Китай, като авторитарнототалитарна държава може да прилага "специални мерки", които са немислими за останалите.

 

Русия тоже. Там отрано отрано взеха мерки и с военна решителност затварят всякакви граници и налагат забрани за пътуване.

 

Дори една Англия сега се вижда колко уместно напусна ЕС, пък и е остров....

 

Дано с пролетта тоя вирус отшуми ама преди малко Германия охлади тези мераци...

 

:(

 

Desert Post

?A Chinese man agree your idea very much.

PlaNed
снимка на PlaNed

Не вярвам, че ще намери какво да прави тук!

Стигнал коронавирусът до България. Огледал се и си казал:

- Тука работа нямам! Колегите от правителството са овършали вече всичко.

rorik

Важно е да не се крие информацията. Иначе в демократичните общества  имаш право на избор. Щото от шашав акъл не пази нито каска нито други мерки.

Много българи ще искат да се върнат сега в България и им се свидят 100 евро  да си направят тест .

А масово се връщат да си лекуват  зъбите у нас.

Justinian2
снимка на Justinian2

Много българи ще искат да се върнат сега в България и им се свидят 100 евро  да си направят тест .

А масово се връщат да си лекуват  зъбите у нас.

?? 

ЗИП
снимка на ЗИП

Оптимизъм всява това, че медицината напредна страшно много. Сега се кахърим за 1000, 2000 умрели.

 

А през 1969г от хонгконгския грип са загинали един милион човека по целия свят, при китайския грип от1957 няколко милиона. Само в САЩ 70 000....

 

Дори Висоцки пее за хонгконгския грип в една своя гениална песен...

 

Уйдут, как мы - в ничто без сна -
И сыновья, и внуки внуков в трех веках.
Не дай господь, чтобы война,
А то мы правнуков оставим в дураках.
Разбудит нас какой-то тип
И пустит в мир, где в прошлом войны, боль и рак.
Где побежден гонконгский грипп.
На всем готовеньком ты счастлив ли? Дурак...

 

https://www.youtube.com/watch?v=IXmYEkIx-vk

 

:)

Дохс_Читем

Има една максима, която гласи - усмихвайте се, винаги може да бъде и по лошо. Този вирус ще мине и ще го забравим. Ще остане може би лошият привкус от усещането, че сме били жертва на гигантски социален експеримент със затваряне на цели градове и блокиране на държави. Следващият опасен вирус, който ще се появи след някоя друга година (да го наречем условно тиара-вирус), ще бъде още по-страшен и за да се предпазим от него ще се наложи да бъдат предприети мерки, подобни на тези с ликвидирането на чумата по свинете, косопадът по козите и ступорът при камилските птици.
Информират ни, че за последното денонощие във ВМА са настанени 14 души, от които четирима са чужди граждани – италианец, японец, португалец и египтянин.

Предлагам на италианеца да му бъде позволено да види Мадоната, на японеца да му се сервира гроздова и да се наблюдава след коя чаша ще започне да се хили неадекватно и да обръща прибори по масата, португалецът да бъде изпратен по море, а египтянинът, ако почине, да бъде увит с топ ленени кърпи и върнат в родината си.

Justinian2
снимка на Justinian2

Не е така. На италианеца му се пуска съблазнителна медсестра , следи се поведението му. ако се ококори , изплези език и му потекат лигите , значи нищо му няма , няма вирус ! На японеца се дава да яде суши , ако го откаже , тогава е болен ! Португалеца му се дава да гледа религиозно предаване , например меса от Фатима. Ако заспи по време на предаването , значи е положителен на вируса. Египтянина се следи по-дълго време , пет пъти в денонощието. Ако не става да се дупи на пода с лице към Мека , значи е болен !?

Дохс_Читем

? ?

dissidentbg

"д-р Атанас Мангъров: не е необходимо да бъдат хоспитализирани всички заразени от болестта, а само тези, които са в тежко състояние."

 

Този не е нормален. Тежко и горко ви.

 

Под друга статия писах, Китай успешно се бори с вируса благодарение на това, че има централизирано управление. Всяка друга "демократична" държава, ще има много сериозни проблеми. Това се вижда. Случаите на новозаразени с коронавирус, в Китай вече са по-малко отколкото новозаразените в Южна Корея и много по-малко отколкото в останалата част на Света. 

xantip

Причината за по-малко заболели в Китай не е "централизираното управление"/като че ли в другите страни е децентрализирано/,а придобиването на имунитет от голяма част от населението.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Имунитет се придобива чак след прекарване на заболяването.

Интересно как ли  го е придобило голямата част населението.

Сигурно по рождение.

☺️

Pchelichka

Във Великобритания ако си посетил северна Италия, Южна Корея, Иран и Ухан трябва да се обадиш на 111, да не излизаш навън, да не се срещаш с хора дори и да нямаш симптоми.

АлСал

Е добре де, само коронавирус ли можеш да хванеш в момента? Други грипове и настинки не останаха ли?

 

А заглавието е тип "хайли лайкли".

 

Ще остане може би лошият привкус от усещането, че сме били жертва на гигантски социален експеримент със затваряне на цели градове и блокиране на държави

 

pro_hard

Най-вероятно вече има случаи на коронавирус у нас, просто не сме ги потвърдили....

 

.....................................................................................................................................................................................

 А не сме ги потвърдили, защото, според близка до мой колега микробиоложка, не раполагаме с тестове...

ЗИП
снимка на ЗИП

При тоталитарните държави също има проблеми и то гигантски.

 

Те са много добри, когато ножа опре до кокала. Ама вече има "гигантски загуби".

 

Това е така защото там властват параноята, откровените лъжи и липсата на информация, което от своя страна води до възникване на слухове и паникьорски настроения.

 

Може би трябва некфа смесица от двата модела при "форсмажорни обстоятелства".

 

Студено погледнато "англосаксите" го владеят най-добре това.

 

Желязна дисциплина плюс "демокрация". 

John Slow

Много българи ще искат да се върнат сега в България и им се свидят 100 евро  да си направят тест .

Тестът винаги е отрицателен, ако няма симптоми. Ако имам симптоми, от къв зор да плащам 200 лева? 

Кире

Нагледен пример за вредата от глобализма. В случая, на китайския глобализъм. Късно дойде Тръмп, че да започне борбата за протекционализъм и консерватизъм. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×