Quantcast

Медия без
политическа реклама

Военният министър се похвали с нови слънчеви панели на президентството

Соларната инсталация струва 165 951 лв.

Facebook: Димитър Стоянов
Панелите се намират върху югозападния скат на сграда.

Министърът на отбраната Димитър Стоянов публикува снимка в профила си във "Фейсбук" на фотоволтаичната инсталация за собствени нужди на покрива на администрацията на бул. "Княз Александър Дондуков" 2 в София. "След три годишна битка...", пише министърът за соларните панели.

"Сега" припомня, че за изграждането на покривната фотоволтаичната инсталация президенството плати 165 951 лв. без ДДС. Слънчевите панели са с мощност 90 kWp и ще се намират върху югозападния скат на сграда с площ 467 кв. м. Обществената поръчка беше спечелена от кандидата с по-високата предложена сума - "Глобал-Тест ЕООД". Другата фирма "Дей Енерджи" ЕООД се е състезавала с оферта за 137 750 лв. без ДДС, но е отстранена заради несъответствие с минималните технически изисквания на поръчката.

Президентството не е единствената институция, която прави инвестиции във възобновяема енергия. Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) също е възложил обществена поръчка изграждане на покривна фотоволтаична инсталация и такава на паркинг. Стойност за двете обособени позиции е 2 840 533 лв. без ДДС. Спечелилият кандидат е фирмата "Прострийм Груп" ЕООД. Целта е осигуряване на гарантирано намаляване на бъдещите финансови разходи за университета, чрез намаляване на употребяваната електроенергия от електропреносната мрежа, пише в документацията към поръчката. За този проект се предвижда да бъдат монтирани 1476 панела с обща мощност 745 380 Wp.

Освен това изпълнителят за УНСС се задължава да гарантира годишно производство на електроенергия за първата календарна година не по-малко от 657 093 МВч./г., а за всяка следваща година производството да не намалява повече от 2%. Цената на енергията следва да излиза 505 лв./MWh, без ДДС. Срокът на договора за гаранцията е до 66 месеца, считано от въвеждане на обекта в експлоатация.