Quantcast

Медия без
политическа реклама

Велика сряда в Банкя: Свети Бойко лъже, маже и громи Юда

Премиерът успя да изкара дори намалението на пенсията заради втория стълб като увеличение

28 Апр. 2021Обновена

⌛ България и светът се намират в пандемична и икономическа криза. Нека новото мнозинство в парламента да не вкарва страната и в политическа. Защото с желанието си да прокара революционни изборни промени за една нощ, само и само за да обслужи президента, рискува касиране на изборите и блокиране на държавата. За мен народът винаги е бил на първо място. Затова призовах новото мнозинство от 165 депутати да подходи отговорно, да излъчи кабинет и да реши проблемите на хората. Всички предпоставки за това са налице, оставяме им държавата в отлично състояние. На Велика сряда, когато Юда предава Христос, партията на депутата Трифонов предаде очакванията на своите избиратели, търсейки пълно мнозинство в парламента или безкраен служебен кабинет за президента. ➡️ На днешното правителствено заседание удължихме срока на извънредната епидемична обстановка до 31 май. Така мерките, благодарение на които управляваме успешно пандемията, ще продължат и ще затвърдим добрите си резултати. Отпуснахме и 83 млн. лв. за добавката от 1000 лв. към заплатите на медицинския персонал, работещ на първа линия. 🗂️ С колегите от Министерския съвет също така възложихме на вицепремиера Томислав Дончев да внесе одобрения План за възстановяване и устойчивост за окончателното му приемане от Народното събрание. Както в много други случаи, така и тук - бързо се видя кои са наистина подготвените да управляват и кои са по празните приказки.

Posted by Boyko Borissov on Tuesday, April 27, 2021

Днешното заседание на Министерски съвет се проведе по необичаен начин. Премиерът в оставка Борисов събра подчинените си в кухнята си в Банкя, а след това тегли дълга проповед на живо във „Фейсбук”. От време на време се обаждаха и министрите. Излиянието му в социалните мрежи си беше точно проповед - днешният ден съвпада с Великата сряда в православния календар, и Борисов се възползва да сравни своите врагове с Юда, да обясни всичките актуални политически събития с предателство (на Велика сряда Юда предава Христос). Разбира се, тъй както се изкарваше много набожен и защитник на праведността, невъзмутимо не пропусна да се „аргументира” с куп лъжи.

Акцентът в началото на логореята му бяха сутрешните баталии в парламента. „Мина един месец от изборите, продължават умишлено да се протакат решенията. Днеска е Велика сряда, Ден на предателството. И парламентът не се събра да работи. Защото голяма част от умните, красивите, знаещите и можещите не ходят на работа, така както бях предупредил... Решиха да спят до късно”, рече Борисов с типичния си сленг. А, всъщност, истината е, че работата на парламента се провали

не поради успиване, а защото неговата ГЕРБ, ДПС и БСП бламираха

дневния ред. По едно време поясни, че в Народното събрание липсвал кворум. Което, естествено, също не бе вярно. Тезата „Мина месец, нищо не направиха!” също бе повторена няколко пъти. Но реално от заклеването на депутатите са изминали две седмици.

Излиянието бе съчетано с традиционното повишаване на тона при най-съкровените размисли, излизащи директно от премиерската душа. Този път тия моменти бяха посветени изцяло на праведността: „Така че, Юда днеска е предал Господа. Но пък затова, знаете, с наше решение, последните години, петък, Разпети петък, е неработен ден – всички вярващи да могат да изкажат своята мъка”. И пак съчета смирението с актуалната политика. „Който иска да нарушава тези неща... - има началник, Господ, който гледа”, стрелна по адрес на враговете. Поясни, че християнските ценности не би трябвало да се проявяват само на Великден при официалните церемонии, а в „ежедневието”. И стана накрая ясно, че ще бъде пратен самолет да донесе благодатния огън.

Фактът, че току-що е завършило правителствено заседание, и говори пред министрите си в качеството на премиер, не попречи на Борисов по едно време да обяви, че враговете му управляват държавата. Миг след това обаче, разяснявайки здравни злободневия, си призна, че е управляващ. Но

венецът на разсъжденията по здравната тематика

бе обръщение към Костадин Ангелов: „Ти трябва да останеш с името на човека, справил се с пандемията най-добре в Европа и осигурил милиони ваксини!...”. Тук, ако имаше оркестър, определено трябваше да изсвири туш! Всъщност, успоредно с тия думи Борисов забрани на здравния министър да се изказва по политически теми.

На Кирил Ананиев пък забрани да гледа президента Радев и опозицията по телевизията. Самият Борисов се „агресирал”, като ги гледа, а се стремял да обича опонентите си, точно както пише в Библията. Огромната му доброта обаче не попречи да ги нарече „злобни”. И още: „Единствено се водят от злобата, своята некадърност, национално предателство”. По едно време дори му хрумна да каже, че

другите партии готвели касиране на изборите.

Откъде го измисли, никой не разбра.

„Така че, тъжен ден е днес.  За една шепа парички са предали Господа. А тия предадоха мечтите, очакванията на много хора”, рече накрая Борисов. А вицето Каракачанов финално сложи точката: „Както е написал хан Омуртаг на колоната – „Бог вижда!”.

 

ПЛЮС-МИНУС

Днешният монолог на премиера не мина без обичайните нахвърляни напосоки милиони, сред които вниманието прикова следната мистериозна реплика към Ананиев: "Кажи, че днес увеличаваме пенсиите на над 20 000 жени с 10%". Такова увеличение нито е предвидено в бюджета, нито пък присъства в днешните решения на правителството. Внимателно вглеждане в дневния ред на заседанието обаче показа, че въпросното "увеличение" е нещо добре известно на жените, които наесен първи ще се пенсионират с две пенсии. Само че става дума не за увеличение, а за намаление на основната пенсия заради отчислението на осигуровки към универсалните фондове.

Това е т.нар. коефициент на редукция, около който от години се водят битки в средите на осигурителните експерти. Досега държавата отказваше да направи справедлив този процент на намаление, като той е около и над 20%, въпреки че според специалисти не следва да надхвърля 7-8%. Миналата година правителството най-сетне прие да направи по-справедлив процента, като обещанията са, че той ще падне на 9%. Точният му размер обаче все още не е записан никъде в нормативната уредба.

Донякъде въпросът се засяга в промени в наредбата за пенсиите, приети днес от правителството. Конкретика в наредбата липсва, но това не пречи на социалния министър да обяви, че "първите пенсионери могат да очакват с средно с около 10% или 50-60 лева по-висок размер на пенсията от НОИ в сравнение с тази, която биха получили, ако не беше предприета промяна в изчисляването на индивидуалния коефициент".

 

Още по темата:

Парламентът е заплашен от траен блокаж. Това стана ясно в сряда, когато старите формации в Народното събрание - ГЕРБ, БСП и ДПС, провалиха заседанието му, като гласуваха срещу предложения от ръководството на парламента дневен ред.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?