Медия без
политическа реклама

Управляващите се обърнаха към Сарафов за руската църква

Прокуратурата прати проверката за собствеността на храма в ДАНС

27 Септ. 2023Обновена
Между държавните ведомства има противоречия на кого е храмът.
Илияна Кирилова
Между държавните ведомства има противоречия на кого е храмът.

Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков и Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и Делян Пеевски от ДПС подадоха сигнал до временния главен прокурор Борислав Сарафов заради храма "Св. Николай Мирликийски". Водачите на управляващата сглобка искат от него да извърши проверка и да установи на кого е собствеността на църквата.

Държавното обвинение от своя страна прехвърли отговорността за решаването на казуса на ДАНС. Контраразузнаването ще трябва да установи собствеността и правото на ползване както на църквата, така и на земята. Прокуратурата не може да се произнесе кой има право да извърша религиозни обреди в църквата. Проверката ще касае само собствеността, като ще се установява дали има извършено престъпление при прехвърлянето ѝ и издаването на акта през 1997 г.", посочи зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев на брифинг пред журналисти. 

От прокуратурата са категорични обаче, че църквата следва да е общодостъпна, тъй като гражданите имат своето конституционно право да изповядват религията си, както и че там се намира гробът на св. Серафим. Ще поискаме становище от руското посолство къде се намира ключът, защо е заключена църквата, кога ще бъде отключена", съобщиха от прокуратурата.

Прокурор Кръстев обясни, че, ако има спор за собствеността на храма, решаването им е в прерогативите на съда, като следва да бъде заведено гражданско дело, а прокуратурата единствено ще търси престъпление. Освен това ще бъде изискан доклада на ДАНС, въз осново на който бяха изгонени руските свещеници. 

След като руското посолство затвори храма, възникна спор на кого всъщност той принадлежи. От Агенцията по вписванията твърдят, че дипломатическата мисия на Москва е реалният собственик. От Министерство на правосъдието обаче заявиха, че агенцията не е компетентна да определя чия е собствеността, и трябва да се извърши задълбочена проверка на архивите и анализ на нормативните документи.

В сигнала на четиримата депутати се набляга именно на противоречията между институциите. Те посочват, че "възниква съмнение дали евентуално не е извършено престъпление (документно или друго), свързано с легитимацията на посолството на Руската федерация в Република България като собственик на храма". Затова се обръщат към прокуратурата да провери и установи по безспорен начин в чия собственост се намират имотите на храма. Молят също да бъде потърсена отговорност, ако се разкрият неправомерни действия, свързани със собствеността на църквата.

Малко по-късно водещият депутат от ДПС Делян Пеевски заяви пред парламентарните журналисти, че според авторите на сигнала е било извършено престъпление с издаването на нотариалния акт за храма, който го признава за собственост на руското посолство. И изрази надежда, че ако се окаже така, държавното обвинение ще поиска развалянето на акта.

Ето и пълния текст на сигнала:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Руска църква

Още по темата