Медия без
политическа реклама

Съдът в Стара Загора си изми ръцете с лекарите, закона и прокуратурата

Прокурорът е пледирал обвиненият за обезобразеното момиче да бъде пуснат

31 Юли 2023Обновена
Съдия Татаня Гьонева
стопкадър БНТ
Съдия Татаня Гьонева

Лекарите, законът и прокуратурата са виновни за това, че обвиненият за садистичното рязане с макетен нож на 18-годишното момиче, е пуснат на свобода без никаква мярка за неотклонение. Това излезе от изявленията на шефа на Окръжния съд в Стара Загора Красимир Георгиев и на двама от тримата съдии, постановили определението Г.Г. да бъде пуснат - Татяна Гьонева, докладчик по делото, и Тоньо Тонев, председател на състава. Третият член на състава е Мариана Христакева-Панова.

Причината на 5 юли Георги Николаев да бъде пуснат без мярка е, че тройният съдебен състав приема, че макар да има обосновано предположение, че той е автор на деянието, и да има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление, то нараняванията на жертвата са лека телесна повреда. А леката телесна повреда се преследва по частен път, без участието на прокуратурата. И по такива дела не се полагат мерки за неотклонение.

Председателят на съда Красимир Георгиев обяви, че съставът е преценил доказателствата по делото и е постановил законосъобразен акт, който е в унисон с искането на представителя на Окръжната прокуратурата. Не уточни какъв е тоя унисон, при положение, че прокуратурата твърди, че е настоявала за постоянно задържане. Съдът обаче публикува определението си. И от него се вижда, че на 5 юли по делото се е явил зам.-окръжният прокурор Георги Видев. Прокурорът е пледирал, че определението на районния съд, с което е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража" е незаконосъобразно и не следва да бъде потвърдено. "От събраните по делото доказателства, в частност от изготвената съдебно-медицинска експертиза, е видно, че на пострадалата не е причинена средна телесна повреда, каквото е обвинението за извършено точно такова престъпление. Ако се касае за извършено престъпление лека телесна повреда, вероятно то би било от частен характер, поради което считам, че следва да бъде отменено определението", казва пред съда прокурорът.

"Сега" опита да говори с Видев, който е и говорител на прокуратурата в града. Той не отговори на мобилния си телефон, затова му беше изпратен имейл, на който до момента не е отговорил.

Първата работа на съдия Гьонева, когато започна да говори за определението си, беше да спомене двете имена на жертвата, но запази анонимността на обвиняемия. Тя разбирала колко страшно звучи, но законодателят бил квалифицирал нараняванията, получени от жертвата, като лека телесна повреда.

"Много са важни експертизите, защото ние нямаме техните (на лекарите) познания. Заключението установява наранявания, които сочат лека телесна повреда. Доказателствата по делото не подплатиха повдигнатото обвинение за средна телесна повреда", каза съдийката. Тя посочи, че производствата по мерките за неотклонение са незабавни и по тях съдът няма правомощия да иска допълнителна експертиза. Други магистрати, с които "Сега" разговаря обаче, смятат, че приоритет има изясняването на истината и затова няма пречка в производство по мярка да се назначи експертиза.

"Разбираме човешката реакция, не сме роботи, а хора. Но гледаме доказателствата и закона", посочи Гьонева. И продължи, че пък ако "излезе, че е неправилно задържан, пак ние ще сме виновни". Съдията призна, че съставът е видял снимките на нараняванията на момичето и се е притеснил. "Ние не можем само по снимките да преценим колко съществено е нараняването", каза тя.

На въпрос дали смята на подаде оставка Гьонева отговори отрицателно и благодари на всички, които са я подкрепили "в това време на изпитание". "Искрено се надявам занапред да отразявате и позитивното в нашата работа", обърна се тя към медиите и подчерта, че изобщо не е била длъжна да застане пред тях, но го е направила от уважение.

"Искате твърде много от мен", отговори съдийката на въпрос дали ще бъде довечера на протеста. Но после посочи, че го подкрепя и "ние сме против насилието".

ОТ СЪДЕБНИТЕ АКТОВЕ

От определението на Окръжния съд се вижда още, че на 5 юли адвокатът на обвиняемия Георги Николаев пледира, че разследването не е изследвало много версии. Той сочи наранявания, които са от вътрешната страна на лявата предмишница и левия палец на жертвата, и твърди, че може да става дума за самонараняване.

"Моля да се измени мярката ми за неотклонение. Да не съм задържан, защото няма да преча на разследването по делото. Не съм виновен, искам да се разбере всичко. Имам малко дете и ме чака, жена ми чака на мен и затова искам да ми се смени мярката", казва пък Николаев в последната си дума пред съда.

"Сега" очаква да получи достъп и до определението на Районния съд в Стара Загора по мярката.

Междувременно с огромно забавяне Районният съд най-сетне е качил на сайта си споразумението, с което Георгиев е осъден през януари на 6 месеца пробация, пак за телесна повреда по хулигански подбуди. Тогава Николаев се признава за виновен в това, че на 15 февруари 2022 г. в Стара Загора причинил лека телесна повреда по хулигански подбуди на Р. Х. Г., изразяваща се в множество отоци и кръвонасядания по окосмената част на главата, оток и кръвонасядане по челото вдясно, масивни кръвонасядания и отоци по клепачите на дясното око, кръвоизлив под слизестата обвивка на дясната очница, оток и кръвонасядане по гърба вдясно.

 

АДВОКАТЪТ

Ден след като прокуратурата и МВР сами се похвалиха колко добре са разследвали случая с обезобразеното 18-годишно момиче от Стара Загора, адвокатът на жертвата ги опроверга.

Димитър Киров обясни, че тепърва ще се прави експертиза каква е телесната повреда на ученичката. "За съжаление е доста забавена (експертизата). Това, което можеше да се започне преди месец, започва едва сега", каза той пред Нова тв.

На въпрос какви пропуски има в разследването адвокатът посочи, че въпросът дали жертвата е била заплашвана е можел да бъде зададен още преди месец, а не едва сега. В неделя се разбра, че Георги Николаев отново е задържан, но този път за закана с убийство. Той пратил две заплашителни съобщения на жертвата си два дни, преди да я нападне, обяви прокуратурата. За заплахите обаче прокуратурата разбрала едва след като се вдигна медиен шум по случая и момичето е призовано на разпит.

Адвокатът каза още, че 18-годишното момиче не е в добро психично състояние. "Има загуба на идентичността след безумното престъпление", посочи той.

"На този етап съм разговарял само с родителите на момичето. Тази седмица ще се видя и с нея. Говорихме доста, състоянието е ясно. Видяхме и психиатрична оценка. Това, което се случва с нея, никак не е обнадеждаващо. Вижда се, че момичето отказва да контактува със света, изживява постоянен страх и паника, че всичко може да се повтори. Нейното емоционално състояние е сринато. Тя търси себе си след всичко това, което е направено с нея като човек и като жена. Процесът на възстановяване, ако въобще може да има пълно такова, ще продължи доста дълго време", обясни адвокатът.

Според него разследването не трябва да се фиксира само върху това каква е телесната повреда. "Но да гледаме нещата в общия им контекст. Имаме и заплаха за убийство. Ако погледнем къде са раните, близостта до жизнено важни артерии. Т.е. имаме право да допуснем хипотезата, че става дума за опит за убийство", смята още адвокатът. Той бе категоричен, че извършителят трябва да получи тежко наказание. "При особената жестокост, садизма, условна присъда или присъда с малък срок не биха отговаряли на целите на наказанието - възмездие, възпитателен ефект и превенция", смята юристът.

За днес в цялата страна са обявени протестни шествия заради бруталния случай. Пред Нова тв бащата на жертвата каза, че семейството ѝ ще бъде на протеста. "Ние ще бъдем там. Ще се борим за промяна, която законотворците трябва да направят. Утре на мястото на дъщеря ми може да е друго дете", посочи той.

Според него в разследването има хора, които са си свършили работата добре, но има и такива, които не са. "Някъде нишката се къса", посочи той.

 

ПРОКУРАТУРАТА

Междувременно Районната прокуратура в Стара Загора съобщи, че е внесла искане в съда Николаев да бъде оставен за постоянно в ареста по делото за заканата с убийство. Мнението й днес коренно се различава от това, изразено от прокурора при гледането на делото на втора инстанция.

"Самото деяние се отличава с изключително висока степен на обществена опасност. Доказателствата по делото сочат и че обвиняемият е с трайно изградени престъпни навици. Престъпното деяние от своя страна се характеризира с изключителна висока степен на обществена опасност, досежно упоритостта и изключителната дързост при извършването му, предвид спецификата, механизма и начина му на извършване, наличието на данни, че непосредствено след заканите, Г.Г. е пристъпил към реално изпълнение на отправените към пострадалата закани, като на 26.06.2023 г. ѝ е нанесъл множество порезни рани по цялото тяло с макетен нож. Налице са и данни, че при този случай на пострадалата са били причинени по особено мъчителен начин и с особена жестокост множество травматични увреждания", се казва в съобщението на прокуратурата.

Сега обвинението категорично заявява, че при нанесения побой момичето е получило и сътресение на мозъка, което според свидетелските показания е било съпроводено с пълна загуба на съзнанието, като преди това й е била оказана и животоспасяваща спешна медицинска интервенция, за да се спре обилното кървене. До 10 дни трябва да е готова и психолого-психиатричната експертиза на жертвата.

Цитира се и свидетелството за съдимост на обвиняемия. Освен присъдата, получена след споразумение, той има и административно наказание, наложено от Военния съд в Пловдив пак за лека телесна повреда по хулигански подбуди.

"От доказателствата по делото може да се направи и обоснован извод, че обвиняемият проявява константни престъпни навици да извършва престъпления срещу телесната неприкосновеност спрямо различни физически лица, които обстоятелства също го характеризират като личност с изключително висока степен на обществена опасност", сочи прокуратурата.

След двучасово заседание, Районният съд в Стара Загора уважи искането на районна прокуратура и остави Георгиев в ареста. Неговите адвокати обявиха, че ще обжалват пред Окръжен съд.

 

МНЕНИЕ

"Има два системни проблема. Първият е липсата на криминализация на нечовешкото и унизително третиране, което не попада специалните състави на телесна повреда принуда изнасилване и други престъпления срещу личността, за което Страсбург настоява поне от 20 години. Вторият е, че никой не се сеща, че остригването на косата е принуда по смисъла на Наказателния кодекс", коментира пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев.

По думите му до момента няма политическа воля за криминализиране на изтезанието, нечовешкото и унизително третиране, "защото полицията масово и рутинно прилага подобни техники спрямо задържани лица". "Арестантите стоят прави и разкрачени до припадък. Връзват им ръцете с белезници за високо поставени решетки. В последно време се научиха на антитерористични изтезания, като например да ти сложат кърпа върху устата и носа и да сипват вода върху нея, при което жертвите почти биват удавени, без това да оставя следи и да може да бъде доказана телесна повреда", разказа адвокатът.

ПРОВЕРЯВАТ И ЛЕКАРИТЕ

Във връзка с Ваше запитване, Ви информираме, че от страна на  Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) вече е задействана проверка по случая, за резултатите от която ще Ви уведомим своевременно. Това отговориха пред "Сега" от Министерство на здравеопазването на въпрос дали се прави проверка на лекарите, които са давали становища по медицинските експертизи.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

домашно насилие

Още по темата