Quantcast

Медия без
политическа реклама

Страх цари в Карловско година след наводнението

По деретата има бентове, Стряма се нуждае от диги

02 Септ. 2023ОбновенаДИЯН ИВАНОВ
Личен архив
Актуален пейзаж от селските землища.

Страх от ново бедствие цари в опустошените от наводнение точно преди година карловски села Каравелово, Слатина и Богдан. Голяма част от жителите треперят при всеки дъжд, защото работата по превенцията не е свършена. Повечето от критиките им са насочени към местната власт, но други институции също са отговорни за положението.

Така например дерето в Слатина е почистено в пределите на селото, но нагоре в гората коритото още е затлачено от довлечени камъни и дървета. Това са бентове, потенциално опасни за нови бедствия. Стряма пък се лее без корито, включително до помпената станция, която захранва домовете с вода - нужно е почистване от наноси, коренища, изграждане на диги и т.н.

Оправдание за несвършеното са дългите процедури по обществените поръчки. Но според местни жители не са довършени и неща, които общинската управа прави без поръчки - пак в Слатина: покриви на здравната служба (без улуци), на местния клуб и т.н. Освен това таванът е компрометиран и в административната сграда, където при дъжд документите се завиват с найлони, слагат се бидони.

"Една година по-късно в трите най-пострадали села продължаваме да живеем в разруха, прах и страх. Виждаме как обществените поръчки буксуват и как техният бюджет се раздува, а на терен се реализират некачествени ремонти и хаотични дейности. Не се провеждат обществени обсъждания. Няма ясен график и идея за процеса на възстановяване. Подали сме няколко сигнала до прокуратурата в отчаянието си, по които се работи. Молим се чрез социални медии за елементарни условия на живот и сигурност, които уж са ни гарантирани по закон", коментира Ани Иванова от Каравелово.

Община Карлово обаче смята, че всичко, каквото е в нейните правомощия, е направила. Речните корита в населените места били удълбочени, почистени, проводими. "Извън населените места отговорност и задължение за почистване и поддръжка носи държавата в лицето на Министерство на земеделието и Министерство на околната среда и водите. Кметът д-р Емил Кабаиванов нееднократно е призовавал лично и с писма отговорните институции", се казва в отговори на въпроси на "Сега". А конкретно проблемите с покривите в Слатина се дължали на болнични на работници, отпуски, напускане и т.н. А и селският кмет имал заболяване, поради което комуникацията течала трудно. Част от проблемите вече били решени, други - в  процес. "100 % са изготвени проектите за всички обекти, за които е отпуснато финансиране", твърди още община Карлово.

 

ОПРАВДАНИЯ

Премиерът акад. Николай Денков днес коментира какво е свършило правителство след потопа в Карлово. Той посочи, че това се е случило миналата година, когато на власт е било служебното правителство. "Тогава еднократната помощ, която се отпускаше, беше 375 лева. Сега вече е 1512 лева. Когато станаха наводненията в Северозападна България, ние веднага отидохме, за да видим как по най-бързия начин тези средства могат да стигнат до там. Там бяха подадени около 500 заявления. От тях 288 вече са изплатени. Това, че ние се оказахме в региона през първите дни на наводнението, даде възможност до хората да достигнат повече средства по най-бързия начин", заяви Денков. По думите му общините трябва да са максимално бързи с проектите, за да може да бъдат отпуснати средствата. "Тази година осигурихме повече средства за превенция", посочи той.

 

ПРАЗНИК

Въпреки проблемите, днес и в трите села се провежда празник в знак на благодарност към хилядите помогнали преди година доброволци и дарители. Курбани за здраве бяха раздадени в карловските села Каравелово, Богдан и Слатина. Годишнината бе отбелязана с поставянето на паметни знаци, а хората нарекоха 2 септември "Ден на доброволеца".

Ключови думи:

Каравелово, Богдан, Слатина

Още по темата