Медия без
политическа реклама

Радев и Борисов отбелязаха Гергьовден с остра политкритика

Президентът не одобрява новото амплоа на своя служебен експремиер Стефан Янев

06 Май 2022Обновена
Държавният глава прие почетния караул и поздрави строените редици гвардейци за 6 май
ЕПА БГНЕС
Държавният глава прие почетния караул и поздрави строените редици гвардейци за 6 май

 

В деня, който празнуваме Свети Георги - символ на храбростта, двама български политици показаха особена словесна войнственост.

Президентът Румен Радев разкритикува наред депутатите, управляващи и опозиция, стари и млади партии. Не пожали дори "своя човек" Стефан Янев, който вече е лидер на най-младата формация "Български възход".  В ролята на "съдник" за пореден път влезе и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който също набързо раздаде лоши политически оценки във всички посоки.

Държавният глава отново насмете парламента, задето одобри решение България при възможност да ремонтира украинска военна техника. Това можело да вкара страната ни във война, отсече Радев, затваряйки си очите за факта, че много страни от ЕС от самото начало на  руската агресия доставят на Украйна оръжия, бойна техника и боеприпаси.

"Партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства", пророкува президентът, който често обяснява, че София трябва да праща само каски и бронежилетки, и то най-вече за нашите сънародници в Украйна. 

Радев се обяви за солидарност с Украйна, но без разделение в обществото. Изказа се и за "битките" за знамена. "Абсолютно недопустимо е в центъра на столицата да се създават сблъсъци по повод войната. Това е опасно. По българските улици трябва да се веят български знамена. Всеки, който по някакъв начин пренася тези страсти в България или ни въвлича във войната трябва да бъде готов да понесе своята отговорност", заяви президентът. 

Държавният глава се разграничи и от новата партия на Стефан Янев, който навремето беше от екипа му в президенството и когото направи служебен премиер.  

"Назначените от мен министри бяха силни, когато работеха заедно като екип в служебния кабинет. Впускането в партийната политика се оказа съвсем друго изпитание, непосилно за много от тях. За втори път на президентството се приписва политически проект, това е грешно разбиране, защото не работя с подставени лица. Ако аз подкрепя инициатива или партия, ще го заявя лично"о", отсече Радев.   

 

Междувременно и Бойко Борисов реши да се изкаже по политически въпроси. Той нападна президента с думите: "Радев доведе това правителство, Радев накара  хората да се мразят".

"Аз не го гледам Радев, слушам владиците. Той доведе и инсталира тези, той слушаше Киро и Асен, а сега всячески се пази от Стефан Янев и другите, защото хората го сочат него с пръст, че няма позиция. Който сее ветровете, жъне бурите", отсече лидерът на ГЕРБ. 

Борисов коментира, че украинският посланик бил направил кризисен пиар, за да спаси Кирил Петков и управляващата коалиция (посланик Москаленко донесе в парламенна писмото, с което президентът Зеленски обяснява каква помощ очаква от България. Оказа се, че лидерът на ГЕРБ е обиден на дипломата: "Този посланик в централата на ГЕРБ пред много хора искаше военна помощ, а ми праща писмо сега, срамота за него", каза Борисов, като обяви Москаленко за "персона нонграта" - закани се, че повече няма да го приема в партийната централа.

Според Борисов приказките, че българските заводи не могат да ремонтират военна техника, която да помогне на Украйна, изобщо не са верни.

По-рано пред Би Ти Ви военният министър Драгомир Заков коментира, че следващата седмица в България ще дойдат представители на Украйна, за да разговарят с българските власти по конкретни параметри на помощта, която България ще предостави на нападнатата от Русия страна. Той не уточни какви точно ще са тези параметри, защото разговорите предстоят.

 

Поздрав

"Политиците често оставаме длъжници на българските военнослужещи. Обществото ни обаче винаги е отмервало всекиму заслуженото. Ето защо Денят на Българската армия е сред най-старите и обичани празници в националния ни календар", каза по-рано в свое поздравление във фейсбук Радев, който е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. "Българският войник многократно е доказвал качествата си и в дни на изпитания винаги е бил надеждна опора на държавността ни. Събитията от последните месеци показват, че ефективната отбрана е немислима без високи технологии, а модернизацията на Българската армия е все по-наложителна и без алтернатива. Историята ни учи, че независима държава не може да съществува без силна и боеспособна армия", посочва той.

 

Празникът 

В София водосветът на бойните знамена и знамената-светини започна в 9 ч. пред паметника на Незнайния воин. Той бе отслужен от Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп. Държавният глава прие почетния караул и поздрави строените редици гвардейци. На площада присъстваха министър-председателят Кирил Петков, който също отправи поздрав във фейсбук, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, членове на дипломатическия корпус, депутати, общински съветници.

 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата