Медия без
политическа реклама

Промени в Конституцията изникнаха в Закона за фуражите

Като подигравка с управляващите, ИТН предложи чрез този закон да се въведе президентска република

28 Февр. 2024ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Тошко Йорданов насмешливо обясни, че партията му следва подхода на управляващите към конституционните промени.

На фарс вече прилича творенето на закони в Народното събрание. Днес, докато пленарната зала разглеждаше промени в Закона за фуражите на второ четене, се оказа, че накрая на законопроекта се мъдри предложение за промени в Конституцията. Авторите бяха депутати от ИТН, които бяха направили предложението по-скоро като подигравка с управляващите, отколкото със сериозни намерения.

Текстът, който предложиха, гласи, че чл.1 на Конституцията вече ще гласи: България е президентска република. След това се добавя, че главният прокурор ще се избира пряко от българските граждани. Всъщност, и двете предложения са отколешни идеи на шоумена и водач на ИТН Слави Трифонов и неговото обкръжение. Зам.-шефът на партията Тошко Йорданов, който беше един от вносителите, обаче даде да се разбере, че в случая се опитват да уязвят управляващите.

Предложенията бяха вкарани в преходните и заключителните разпоредби на проекта за промени в Закона за фуражите. Наскоро ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС приеха изменения в Закона за съдебната власт, с които практически се променят текстовете на Конституцията, засягащи управлението на съдебната система. Те направиха това чрез текстове в преходните и заключителните разпоредби на проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Президентът Румен Радев им наложи вето и управляващите се принудиха да потърсят алтернативно решение.

С насмешлив тон Йорданов обяви днес в пленарната зала, че с колегите му следват подхода на управляващите за конституционни промени, демонстриран чрез НПК. И настоя предложенията да бъдат обсъдени и гласувани. Водещата заседанието Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) обаче първо ги подложи на гласуване за допустимост – тоест, дали е възможно да бъдат дискутирани и гласувани в залата. Мнозинството се произнесе, че не може.

Все пак имаше 45 депутати, които подкрепиха фамозното предложение, като сред тях бяха не само такива от ИТН и „Възраждане“, но и двама от ПП-ДБ, както и по един от ГЕРБ-СДС и ДПС. А хората на Слави Трифонов се заканиха, че това няма да бъде последният път, когато правят нещо подобно.

Още по темата