Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата пуска срещу 20 000 лв. шумно арестувания Велико Желев

Наложена му е забрана да напуска страната

08 Март 2023Обновена
Илияна Кирилова

Велико Желев излиза от ареста под гаранция в размер на 20 000 лева. Мярката му е определена от наблюдаващия прокурор. Преценката е, че няма опасност Желев да се укрие и да извърши друго престъпление. Наложена му е забрана да напуска страната.

Строителният предприемач е обвинен по дело за изнудване и беше задържан за 72 часа с прокурорско постановление. 

Според обвинението на 24 февруари т.г. в София, на бул. "Цар Освободител" № 6 (там се намират офисите на Желев) с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, направил опит да принуди Б. А., чрез сила, нанесени са удари в областта на лицето и тялото - да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лева. Деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица, посочва прокуратурата. 

Логично е да има връзка между изнудването, за което бе задържан бизнесменът Велико Желев, и строежа на магистрала "Хемус". Там са платени предсрочно 48 млн. лева. Това каза пред БНТ вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев. Според него случаят е много сходен с този, за който вече има няколко обвинени за пране на пари. "Тези пари, тяхното движение, се проследява. Съмнението е, че не са били предназначени за строеж на автомагистрала, а за друго", обясни Демерджиев. Можело да има до 40% от сумата по обществената

Никога нито аз, нито който и да е от моите служители не е нанасял, каквито и да е удари на Благой Андонов - бившият наш служител. Това коментира пред NOVA бизнесменът Велико Желев, след като беше освободен от ареста 

По-рано зам.-районният прокурор Борислав Георгиев обясни пред репортери, че строителният бизнесмен и още двама души се разследват за изнудване на бивш техен служител. Има медицински документи и за нанесена лека телесна повреда. По първоначална информация бившият служител е каран да подпише документи с неистинско съдържание. Става дума за неуредени задължения, твърди прокуратурата. "Пострадалото лице е разпитано. Принудата е по повод имуществено разпореждане - поемане на задължения при дружествени взаимоотношения", каза прокурорът. 

Желев първоначално беше задържан за 24 часа по Закона за МВР. Другите двама души се издирват. 

В понеделник вечер МВР започна претърсвания в офисите на Желев в центъра на София. Полиция влезе и в къщата му в "Св. св. Константин и Елена". Иззети са веществени доказателства, документи и компютри. 

Велико Желев е бивш шеф на АПИ в правителството "Сакскобургготски", бивш съветник на министъра на регионалното развитие на Тройната коалиция и настоящ шеф на "Хидрострой", която е един от най-големите в строителния и пътния бранш. През последните години тя изпълнява проекти за стотици милиони левове.

Ключови думи:

Велико Желев