Quantcast
Прокуратурата: Иззехме от Божков картини на Майстора и Дечко Узунов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Прокуратурата: Иззехме от Божков картини на Майстора и Дечко Узунов

При "изземването" на антиките Гешев наруши 3 закона, а при картините и конституцията, обвини от Дубай бизнесменът
Обновена
7 445
 Прокуратура

Прокуратурата се похвали, че е иззела от намиращия се в Дубай бизнесмен Васил Божков 1418 картини и 45 графики. Това идва след като на няколко пъти държавното обвинение обяснява как са намерени и иззети и хиляди културно-исторически археологически обекти, като показва снимки и видеа от ритони, маски, фигури и всевъзможни други артефакти. 

Сега очевидно е дошъл ред и на картините. "Продължават действията на Специализирана прокуратура по разследването по досъдебно производство, по което обвиняеми са и лицата Васил Божков и Елена Динева. В хода на извършените претърсвания в жилище и други помещения в сграда на бул. „Васил Левски“№ 79, ползвани от двамата, са иззети 1418 картини и 45 графики. Сред произведенията на изкуството са и такива на известни български творци като Владимир Димитров-Майстора, Дечко Узунов, Генко Генков, Константин Щъркелов, Димитър Казаков-Нерон, Светлин Русев и др.", съобщава държавното обвинение.

Иззетите художествени творби са предадени за съхранение на Националната художествена галерия при спазване на утвърдените правила и осигурена охрана от органите на МВР, твърдят още оттам

През 2020 г. от сградата на ул.“Васил Левски“ № 79, както и от офис на ул. „Московска“ № 43, бяха иззети и предадени за съхранение в Националния исторически музей и 6 778 бр. предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности, припомнят от прокуратурата и добавят, че пускат снимки на картините с "разрешение на наблюдаващите прокурори по делото".

Отговорът на Васил Божков не закъсня "При "изземването" на антиките Гешев наруши 3 закона, които или не знае или не зачита. При "изземването" на картините погазват и Конституцията. Утре могат да влезнат при всеки един от вас, да заграбят каквото си поискат и с разрешение на наблюдаващия прокурор да го покажат", обяви той на страницата си във Фейсбук и добавя: "Искаме ли това да продължава?"

Още

Съдът се чуди защо Горанов е проспал над 200 млн. лв. от Еврофутбол
Не съм от тях, как' Сийке - политици пренаписват биографиите си

08.03.2021

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

5841
Върховният съд регистрира партията на Божков

02.03.2021

2528