Медия без
политическа реклама

Прокуратурата е осъдена за 100 хил. лв. от оправдан съдия

Магистратът от Варна Светлозар Георгиев незаконно е бил обвинен, че оказал натиск върху обвинител

Илияна Кирилова

Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев осъди прокуратурата да му плати обезщетения от над 100 000 лева. Това реши Софийският апелативен съд (САС), който изцяло уважи иска на Георгиев. Първата инстанция му бе присъдила само 80 хил. лв., разказва "Лекс". Според апелативния съд долната инстанция не е отчела в достатъчна степен, че моралните вреди за един действащ съдия от незаконно обвинение са много по-тежки. Апелативните съдии пишат, че съдийската професия предпоставя засилено очакване и изискване за почтеност и безпристрастност.

За да приеме, че обезщетението от 100 000 лева за неимуществени вреди не е прекалено високо, съдът посочва, че размерът му се сравнява с материалното положение на Георгиев и положението му в обществото. Отделно от това на Георгиев са присъдени и 8700 лева за пропуснати ползи, които са от заплати в периода на разследването и делото срещу него, когато той е бил в отпуск и болнични и близо 5000 лева за разноски.

Съдия Георгиев заведе делото срещу прокуратурата, след като бе съден и оправдан на три инстанции за оказан натиск над прокурорка. Разследването срещу него започна покрай делото срещу лидера на "Воля" Веселин Марешки, което гледаше на първа инстанция във Варна. Тогава Георгиев е бил следен със специални разузнавателни средства, а поводът е бил сигнал срещу него в ДАНС от окръжната прокурорка от Варна Виолета Радева, че е поел ангажимент да помогне на Марешки. Такива доказателства не бяха събрани, но покрай подслушването е бил дочут разговор на Георгиев с прокурор Здравка Задгорска, от който започна и делото срещу него за натиск над нея.

Според обвинението съдията се срещнал с прокурор Задгорска на 2 декември 2016 г. и опитал да я склони да прекрати делото срещу бившия полицай Николай Добрев, с когото съдията бил близък. Разследването било за забравена върху тавана на кола ловна пушка. Добрев паркирал автомобила пред дома си, извадил пушката, но я забравил там и се сетил след 7 часа, когато оръжието вече липсвало. На сутринта се обадил в полицията, но пушката вече била предадена от случайно минаващ мъж, който я видял върху колата.

"Мисля, че от човешка гледна точка си е за помагане, чл. 9 отвсякъде (малозначителност, б.а.). Ти ще си прецениш вече", казал Георгиев, а Задгорска отговорила, че ще погледне делото и повече не се срещали. В крайна сметка тя го внесла в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, а Районният съд във Варна глобил Добрев с 1000 лева.

Въпросният чл. 9 се оказа ключов и за делото срещу магистрата, тъй като ВКС го приложи, за да не го накаже. Съдиите приеха, че с внушението към прокурор Задгорска да приключи делото по определен начин, Георгиев е оказал натиск върху вътрешното ѝ убеждение, но това е било само за момент, тъй като след това веднага е добавил, че тя ще си реши. 

Решението за обезщетението не е окончателно и прокуратурата може да го атакува пред върховния съд.

Частният съдебен изпълнител и бивш съдия Галин Костов е поредният обвинен, но оправдан, който осъжда прокуратурата за солена сума. За Костов данъкоплатците ще дадат 134 000 лв. от името на прокуратурата като обезщетение за обвинение за данъчни престъпления.
Бивш организационен секретар на ГЕРБ, изключен от партията заради обвинение, че е източвал банкови карти, осъди прокуратурата да му плати над 300 000 лв. обезщетение. Това видя "Сега" в съдебните регистри. Й. В.
Съдебният бюджет за 2021 г.  предвижда увеличаване на заплатите в системата. Има обаче и още едно поскъпващо перо, за което трябва да се предвидят пари: прокурорските грешки.

 

Още по темата