Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прокуратурата арестува шофьор, който хвърли 1750 лв. подкуп на полицаи

Той отказал тест за алкохол и наркотици и хвърлил парите с думите „Да се оправим“ и „Аз си тръгвам“

22 Ноем. 2023
Илияна Кирилова

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност 32-годишен български гражданин за подкуп от 1750 лв, подхвърлени на двама пътни полицаи в София. Обвиняемият е арестуван с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа. 

За престъплението, за което е повдигнато обвинението, се предвижда наказание лишаване от свобода до десет години и глоба до петнадесет хиляди лева.

Три пъти до сега е отказвал подкупи полицаят, който не взе рушвет от 10 хиляди евро и златен часовник в центъра на София. Това разказа самият младши инспектор Алек Каленски пред журналисти, след като сирийски гражданин направи опит да го подкупи.

Според събраните по делото до този момент доказателства на 21.11.2023 г. около 16:40 ч. на бул. „Черни връх“ в гр. София служителите на реда спрели за проверка моторно превозно средство, управлявано от обвиняемия. "Последният лъхал силно на алкохол, отказал да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества и предложил на полицаите „Да се оправим“", пише в официално съобщение прокуратурата.

След това обвиняемият пуснал парична сума в размер на 1750 лева в отвореното багажно отделение на служебния автомобил на полицаите, казвайки „Аз си тръгвам“. В този момент служителите на МВР задържали обвиняемия. Той бил съпроводен до ВМА, където отново отказал да предостави проби за изследване. 

На полицейския автомобил бил извършен оглед от разследващ полицай при 04 РУ-СДВР, при което паричната сума била иззета. С това било поставено началото на разследването, за което СГП е уведомена и същото се провежда под ръководството и надзора на наблюдаващ прокурор. 

Предвид събраните доказателства наблюдаващият прокурор е направил искане пред Софийски градски съд (СГС) за разрешение за принудително изземване на проби от обвиняемия с цел назначаване на необходимите експертизи за установяване на евентуална концентрация на алкохол в кръвта.

Предстои наблюдаващият прокурор да внесе в СГС искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража.

Ключови думи:

подкуп, 1750, София

Още по темата