Quantcast

Медия без
политическа реклама

Премиерът: Целта ни е да няма локдаун

Министър-председателят изненадващо участва на живо в "граждански контрол" във Фейсбук

29 Окт. 2021Обновена
Властта говори: Стефан Янев

Премиерът Стефан Янев отговаря на въпросите на граждани

Posted by bTV Новините on Thursday, October 28, 2021

Премиерът Стефан Янев почти час отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“ във фейсбук страницата на Министерския съвет. Питанията бяха по всякакви теми - дали е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков, защо всички български данъкоплатци трябва да спасяват столичната топлофикация, как ще гласуваме, ако има локдаун преди изборите, ще се вдигат ли тол таксите и т.н. 

Преобладаваха обаче въпросите, свързани с пандемията и мерките, предприемани от правителството. 

"Всички усилия, които предприемаме, са да не се стигне до локдаун. Това е крайна мярка, която искаме да избегнем", заяви премиерът. "В тази посока работим още от началото на първия служебен кабинет, когато беше преработена цялата методика с отговор на COVID-19, беше подготвен цял пакет от инструменти. Мерките бяха щадящи, за да може икономиката и бизнесът да работят и хората да водят относително нормален начин на живот в условията на такова заболяване. Тези мерки ги постигнахме и в момента се налагат нови мерки“, обясни Янев, според когото в предизборната обстановка някои политическите сили експлоатират користно темата и объркват хората.

"Последните мерки, вкл. въвеждането на зеления сертификат, целят увеличаване на тестването на хората, за да се намери скритата заболеваемост. Ограничава се достъпът до обществени места, където лесно може да се разпространява заразата", посочи премиерът.  Според него вече има първи данни, че "пикът на заболяемостта може би е в процес на овладяване и постигане на някакво плато". 

Янев каза, че се е ваксинирал още през май, но е избрал да не занимава обществото с този факт. Той подчерта, че задължение за ваксинация в България няма и няма да има. "Право на всеки е да избира, никога не е стоял въпросът за задължителна ваксинация за когото и да било - нито за държавните служители, нито за учители". Ако някой работодател си е позволил да поставя ултиматуми на своя персонал, това не е редно и трябва да бъде сезирана Инспекцията по труда", каза Янев. 

Той обеща идната седмица да съобщи какъв е делът на имунизираните чиновници в държавните ведомства.  И добави, че около 40% от учителите са ваксинирани.

"Някои приемат зеления сертификат като форма на принуда. Не е принуда - ваксината и тестовете са въпрос на избор. И са безплатни. Всеки трябва да е съпричастен, защото става дума за нашето здраве и здравето на околните. Ако допуснем влошаване на пандемията, това означава влошаване на нашия начин на живот с много повече неудобства, отколкото имаме в момента. Достатъчно информация имаме за всички мерки, които се прилагат. В същото време сякаш свикваме с тези неща и забравяме да ги спазваме. Част от усилията са да се спазват тези мерки, а не да се измислят нови. Надявам се след няколко седмици да се върнем към по-леките мерки",  каза служебният премиер.

От думите му стана ясно, че е много вероятно децата да се върнат в класните стаи точно в навечерието на изборите. 

 

 

Ключови думи:

МС

Още по темата