Медия без
политическа реклама

Пороите продължават и идните дни

Метеоролозите прогнозират 100 л на кв.м

15 Юни 2023
Aрхив EPA/БГНЕС

На много места в западната половина от страната в периода 16-18 юни ще има значителни по количество, временно интензивни валежи. Очакват се сумарни количества на валежите, надхвърлящи 100 литра на квадратен метър, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), предаде БНР.

В петък през деня, главно над западната половина от страната, ще се развива купесто-дъждовна облачност, на много места ще има краткотрайни валежи, около и след обяд - и гръмотевични бури.

В Северозападна България, в Западния и в Централния Предбалкан ще има локални интензивни и значителни по количество валежи, достигащи и надхвърлящи 30-50 литра на квадратен метър.

В източните райони, където ще бъде предимно слънчево, вятърът ще е от югоизток, а в западната част от страната ще се ориентира от северозапад, ще бъде слаб до умерен. Температурите ще са в широки граници: от 18-20 градуса в Западна България до 28-30 градуса в Източна България.

През почивните дни и в източните райони ще има валежи, придружени с гръмотевици. Остава с повишена вероятност за интензивни явления и градушки на повече места в страната, а количествата в събота, главно в Рило-Родопската област и в Подбалканските котловинни полета, ще достигат и надхвърлят 50-70 литра на квадратен метър.

Температурите в събота ще останат в широки граници, в неделя ще се понижат и на изток, и максималните температури в страната ще са предимно между 21 и 26 градуса.

През първата половина от новата седмица ще настъпва бавно подобрение на времето, но в понеделник и вторник все още ще има условия за краткотрайни следобедни валежи и за гръмотевици, главно в източните, през втория ден след обяд и в планинските райони. Ще има повече слънчеви часове в Западна България. Температурите ще започнат да се повишават и към сряда максималните - ще са между 28 и 33 градуса. 

Ключови думи:

порои, България

Още по темата