Медия без
политическа реклама

Полицай е обвинен за участие в застрахователна измама за 90 000 лв.

Той съдействал за подмяна на пиян шофьор с трезвен водач, за да получи каското на скъп автомобил

06 Февр. 2023
Илияна Кирилова

Полицай от Пловдив и водач на луксозен автомобил са уличени в опит за застрахователна измама за 90 000 лв и лично укривателство. Това обявиха на съвместна пресконференция районният прокурор Чавдар Грошев, директорът на ОДМВР-Пловдив старши комисар Васил Костадинов и наблюдаващият прокурор по делото Димитър Костов, предава БТА.

Двамата са опитали да измамят застрахователно дружество след предизвикана катастрофа със сериозни материални щети, а също така направили опит за смяна на самоличността на шофьора на автомобила - от пиян шофьор на трезвен водач. Отделно досъдебно производство има и за причинената катастрофа. 

Инцидентът е станал в средата на декември 2021 г. на пътя между с. Поповица и гр. Първомай. Джипът “Мерцедес“ е самокатастрофирал, но няма пострадали хора. Към този момент полицаят е бил служител на пловдивската "Пътна полиция".

Прокурор Димитър Костов обясни, че собственикът на автомобила и полицаят са направили опит да заблудят застрахователите да изплатят щета в размер на 90 000 лева. Има данни, че преди пътния инцидент са употребили и алкохол. Според събраното до момента собственикът на скъпия автомобил, въпросният служител на реда и още един човек били заедно. Притежателят на колата дал ключовете на третия приятел и той направил катастрофата до Първомай. Собственикът позвънил на полицая за съдействие. Той знаел, че след употреба на алкохол при настъпило произшествие, застрахователят не изплаща каско и дал съвет на мястото на катастрофиралата кола да отиде друг и да каже, че той е бил зад волана.

Проведени са множество процесуално-следствени действия, които да довели до разкриването на престъпленията.

На собственика на джипа е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10000 лв. , а на полицая -  3 000 лв.

Наказанието за измама предвижда от 1 до 6 г. лишаване от свобода, а за укривателство се предвижда до 5 г. затвор.

Директорът на ОДМВР- Пловдив Васил Костадинов посочи, че процедурата за освобождаване на служителя от работа е задействана и следва дисциплинарно освобождаване от длъжност. Той коментира още, че всички негативни страни от служебен характер в разрез с етичните права на служители на МВР, ще бъдат оповестявани публично.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата