Медия без
политическа реклама

Още през 2020 г. във ВСС знаят, че Нотариуса е "измамник" с 20 дела

03 Юни 2024
Съдийската колегия на ВСС ще се занимае с казуса "Нотариуса" утре.
БГНЕС
Съдийската колегия на ВСС ще се занимае с казуса "Нотариуса" утре.

"Има 20 дела срещу него. Той е измамник!". Това казва на 25 февруари 2020 г., т.е. преди повече от 4 години, по адрес на Мартин Божанов - Нотариуса членът на Висшия съдебен съвет Боян Новански. Репликата му е от заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, която в този ден изслушва съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров във връзка с твърденията им за оказан върху тях натиск от групата на Божанов. Тази част от заседанието на съвета тогава се проведе при закрити врати. И едва сега пълният стенографски протокол вижда бял свят. А, по всичко личи, информацията за "измамника с 20 дела" си остава просто за сведение.

Нотариуса беше убит на 31 януари т.г. Убийството още не е разкрито, нито бяха разплетени връзките около него и разкрити зависимостите, макар че както Съдийската, така и Прокурорската колегия на ВСС се зае с тази задача. В парламента беше сформирана и временна комисия по темата, но и тя приключи работата си безславно.

Утре Съдийската колегия на ВСС ще разгледа доклад за дейността на временната комисия, създадена за установяване на факти и обстоятелства, свързани с участието на съдии в дейността на групата около Мартин Божанов. Комисията освен това иска мандатът ѝ да бъде удължен до края на септември. На 19 юни пък се очаква да бъде изслушан Веселин Денков. Той е съпруг на Ивайла Бакалова, която в интервю за АКФ освети Божанов като съдебен брокер точно във връзка с дело срещу Денков.

Колкото до протокола от заседанието на колегията от февруари 2020 г. (тя все още си е в същия състав, макар и с отдавна изтекъл мандат), репликата на Новански не е единственият интересен момент в него.

Съдиите Цариградска и Лазаров подробно обясняват каква е технологията на натиска, упражняван от Божанов и хората около него. И докато Цариградска гледа дело, свързано с личен имот на Божанов в с. Карлуково, то казусите, за които Лазаров говори, са за апетитни имоти в централната част на София.

Магистратите разказват и как проверките за нередностите по техните дела всъщност се превръщат в проверки срещу тях. "На мен ми се струва като съществено посегателство на независимостта на колегите тогава, когато бъдеш привикан, за да даваш обяснение във връзка с професионалната си дейност", отбелязва Красимир Шекерджиев от съвета. Той поставя и въпроса, че цитираните от съдиите адвокати трябва да бъдат дадени за проверка на съответните адвокатски колегии. Не е известно това да се е случило.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата