Quantcast

Медия без
политическа реклама

Община Дългопол ще изследва 1000 души с бързи тестове

Сред тях са учители, а разрешение от Националния оперативен щаб не е искано

28 Март 2020Обновена
Фейсбук
Георги Георгиев

Община Дългопол ще закупи бързи тестове, с които да изследва около 1000 свои жители за коронавирус, съобщи кметът Георги Георгиев пред „Сега”. Най-напред проби ще бъдат взети от карантинирани лица и лекари, а преди отварянето на училищата - и от педагогическия състав. 1000-та души са 10-11% от населението на цялата община.

Местният парламент вече е отделил сума за тестовете, но докато бъдат закупени и пристигнат ще мине известно време. Георгиев се надява тогава пикът на заразата да е приминал, за да може тестовете да се ползват ефективно. „Изследванията ще се извършат по населени места от правоспособен лаборант, по график обявен от общината”,се казва в съобщение да жителите.

Не е известно досега друга община да е предприемала подобно действие. Кметът уточни, че разрешение от Националния оперативен щаб не е искано.

Под карантина в общината са над сто души. При тях няма констатиран вирус. В съседната община Руен обаче има четиричленно семейство с COVID-19 – бащата пристигнал от Франция. Заразените са на домашно лечение. С бащата във Франция бил и мъж от община Дългопол, който е без сиптоми, но под карантина.

„Хората са дисциплинарани, спазват указанията. Проблем е, че стоят вкъщи, тоест без работа. В тази посока – към работата, трябва да помисли правителството”, каза още кметът.

 

"Сега" припомня за действията на местните власти в дните на извънредно положение:

Първата и най-масова антикризисна мярка на местните власти в условията на извънредно положение е отказ или редуциране на наемите. Няколко общини официално обявиха подобни намерения, в момента умуват и върху други облекчения за бизнеса. 

"Всички наематели на общински имоти, които след въведеното извънредното положение от 13 март до 13 април не са осъществявали търговска дейност, са освободени от наем за посочения срок", гласи информацията от община Силистра. За периода няма да бъдат начислявани лихви за забавени вноски. Плащането на наеми за затворени обекти се преустановява също в Харманли и Петрич. В хасковския град за времето на извънредно положение няма да се дължи и тротоарно право. В югозападния пък ще се помогне на отворени, но косвено засегнати търговски обекти - предоставят им се 2 месеца за разсрочено плащане на наемите. За непряко пострадалите търговци се мисли и в Добрич. Решение там все още няма, но местната управа най-вероятно ще намали наполовина сумите за такива обекти.

Засега най-мащабни намерения за подкрепа на бизнеса е афиширала Столична община. Освен освобождаване от наеми, кметът Йорданка Фандъкова предвижда създаването на фонд от 1 млн. лв. за банкови гаранции за кредити на малки и средни фирми. Идеите обаче засега не са одобрени от общинския съвет.

На практика всяка една община обсъжда в момента антикризисни мерки. Най-вероятно навсякъде ще бъде удължено плащането на местни данъци и такси. Любопитна новина долетя от Троян - кметът Донка Михайлова свиква местния консултативен съвет за икономическо развитие на виртуални заседания.

***

По улиците на Варна може да се видят общински екипи или служители на общински дружества с предпазни шлемове на главите. Пособията бяха произведени от местна фирма. Кметът Иван Портних съобщи пред "Сега", че една бройка струва 3.90 лв. Поръчват се количества според нуждите - за хора на предния фронт, изложени на най-голям риск. Засега 300 шлема отидоха при контрольорите в градския транспорт, а други 200 са доставени на университетската болница “Св. Марина”, на медиатори и екипи по гарите. Трудно може да се изчисли към момента какви разходи е направила общината общо за шлемове, маски, дезинфектанти и т.н.

***

Продължава превръщането на спортни арени в полеви болници. В Добрич функцията ще се изпълнява от зала "Триадица", предстои оборудването й със 150 легла. В Русе - „ОЗК Арена Русе“, където вече беше проведено военно учение и бяха разположени 300 легла. "Арена Армеец" в София, "Колодрума" в Пловдив и Дворецът на културата и спорта във Варна са другите обекти, в които се извършват учения.

***

Кметът на София Йорданка Фандъкова е издала заповед за затваряне на пътищата към Природния парк "Витоша", съобщиха от Столичната община. Със спазването на заповедта е натоварена СДВР. Като част от мярката за преустановяване на посещенията в паркове, градски градини, детски и спортни площадки още в петък  Фандъкова нареди спиране на движението на градския транспорт към Витоша, а парк "Врана" бе затворен за посещения.

Вчера кметът на столицата изказа благодарности на тези жители на града, които не са се изкушили от хубавото време да нарушат забраната за разходки в парковете и градините и за излети на Витоша и са си останали у дома. Тя предупреди, че сигнали за нарушения е имало и изрази надежда, че те няма да се увеличат дотолкова, че да се наложат още по-строги мерки.

"Много от парковете и градините на София днес останаха празни. Благодаря на всички столичани, които показаха, че са отговорни и разумни. Да, не липсват сигнали за нарушения, на които полицията реагира с екипи, но сами разбирате, че това не е възможно навсякъде и по всяко време. Знам, че днес Витоша беше едно от най-изкушаващите места за разходка, но моля да разберете, че не надморската височина, а броят хора на едно място определят риска от заразяване. Ограниченията са, за да опазят живота ни. Надявам се, че все повече хора ще го разберат и няма да стигнем до по-строги мерки", написа Фандъкова във Фейсбук.

Столична община разкри и дарителска сметка заради големия интерес от фирми и граждани да помогнат за справяне с коронавируса, съобщи още Фандъкова. "Всички средства, които получим, ще използваме да осигурим дейностите по снабдяване с храна и лекарства на самотно живеещи болни възрастни хора и други социални дейности, както и за дейността на лекарите, медицинските сестри, санитари и персонал на общински болници, които ще се грижат за заразени с COVID-19", поясни кметът. 

***

Контрольорите в градския транспорт в София подават билети от 1,60 лв. и няма да глобяват пътници, които не са успели предварително да си купят, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Отслабването на режима за превоз на пътници е временно, като засега не се уточнява колко ще важи. "Контрольорите започват да продават билети от 1,60 лева в превозните средства от 20 март. Те ще имат възможност да връщат ресто. Но молим пътниците да имат точно приготвени сума, за да се избегне размяната на пари. "Контрольорите задължително ще са с маски, ръкавици и очила. Пазете тях! Пазете и себе си! Молим пътниците за отговорност и солидарност за изпълнение на мерките и спазване на реда и закона в тази ситуация", съобщиха от ЦГМ във "Фейсбук".

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова съгражданите си да не препълват "синята" и "зелената" зона за паркиране в столицата, които бяха освободени от заплащане до 29 март. Молбата е да останат свободни места за хората, които работят в центъра и периферните райони, а не безплатното паркиране да стимулира влизането в центъра с автомобили с цел разходка. "Уважаеми съграждани, затворихме "синя" и "зелена" зона преди два дни, за да осигурим условия за по-голяма социална дистанция в дните на извънредно положение. Целта е гражданите, които работят в центъра, да могат да паркират безплатно. Натоварването на зоните вече достигна пълния им капацитет. Затова моля всички, които нямат неотложна работа, да не идват с автомобилите си в центъра. Моля, не използвайте неработещата зона като повод за разходка до центъра!", призова Фандъкова. 

Столична община въведе и промени в графика на градския транспорт, чийто интензитет е сериозно намален. Метрото вече се движи по празничното си разписание и в работен ден. Вчера кметът на града заяви, че след обявяване на извънредното положение пътниците в метрополитена са намалели с 1/3 и че приходите от обществения транспорт през последните дни са "изключително ниски".  

При автобусите, тролеите и трамваите се въвежда разписанието като през летните месеци. Изключения са автобусите с номера 111, 204 и 304, както и всички крайградски линии, които ще работят без промяна. Автобус 260 ще се движи по действащото си в момента разписание във всички дни. Автобус 86 ще е по разписание за предпразник и празник. Трамваите с номера 5,7 и 22 и тролейбусите с номера 1 и 2 запазват разписанията си. Електробусите ще се движат в делник по празнично разписание.

***

В Пловдив властите призоваха гражданите да не излизат от дома си със светещи надписи по таблата на спирките на градския транспорт. Световният призив, станал символ на борбата на всички хора срещу коронавируса, „Остани вкъщи“ вече се изписва на електронните табла на спирките на градския транспорт в Пловдив. След последните сериозни рестрикции, които въведе Националният кризисен щаб и заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, Община Пловдив обърна още по-сериозно внимание на хората да спазват мярката на самоизолацията, като доказала се най-ефикасна до момента. Надписът „Остани си вкъщи“ се появява на всички електронни табла на спирките в града, заедно с разписанието на линиите на градския транспорт и датата. Съгласно последните заповеди на кмета Здравко Димитров в пиковите часове от 6:00 до 9:00 часа сутринта и от 16:00 до 19:00 часа вечерта автобусите са в делничен график, в останалото време са с неделно, по-разредено разписание.

***

Кампания за набиране на доброволци обяви и община Пловдив. "От понеделник общинският кризисен щаб започва да набира доброволци, които при нужда да могат да се отзовават по всяко време. В това число и медицински кадри, студенти последен курс по медицина, които да се включват в общите усилия на Община Пловдив и общинските здравни заведения за ограничаване разпространението на коронавирус. Записването става на тел. 032/656700 или на email: [email protected].  Домашният социален патронаж, който обслужва 450 човека, продължава своята дейност, като има готовност да се увеличи с още 300.

***

Кметът на район "Източен" Иван Стоянов призовава всички граждани, имащи сведения за самотно живеещи възрастни хора на територията на района, да подадат информация на телефон 032/60-10-60 или на e-mail: [email protected]. "Молим подаваната информация да съдържа – три имена, адрес и по-възможност телефон за връзка", призоваха от общината. 

***

Като предпазна мярка от заразяване с коронавирус Община Бургас съобщи за намаляване на броя на междуградските автобуси до София, Варна и Плевен. "Във връзка с обявеното извънредно положение и предприетите превантивни мерки с цел ограничаване разпространението на вируса COVID-19, превозвачи, които изпълняват превози по Републиканската транспортна схема, съществено редуцират курсовете до Бургас.  

***

В Община Бургас постъпиха уведомления от "Юнион Ивкони", "МБус", "Травъл Експрес", "Варна Бус" и "Дейли" за намаляване на курсове от/до София, Варна и Плевен. Курсовете до София са намалени от 14 на 6, до Плевен от 2 на 1, а от Варна от 16 на 8", се казва в съобщението. 
Към момента се изпълняват само следните курсове: 

Бургас - София - от Автогара "Юг"-   07:10; 07:30; 11:10; 15:00; 00:31; 01:00 

Бургас - Варна: от Автогара "Юг"- 07:00; 08:00; 10:00; 12:00; 15:00; 17:00; 18:00 и 19,00

Бургас - Плевен: от Автогара "Запад" - 15.00.

След въвеждането на извънредното положение част от общините в България започнаха да приемат свои регионални мерки за защита на живота на жителите си и за облекчаване на положението на най-застрашените. София вече обяви разширяване на дейността на общинското предприятие "Социален патронаж" за доставки по домовете за възрастни и болни хора и откри горещи телефони - 02 8188522 и 02 8188523

Община Бургас публикува две сметки, на която желаещите могат да превеждат пари за закупуване на предпазни средства и за доставката на храна на възрастни, самотни и болни хора. "Заради заявеното желание от много фирми за дарения на средства, за закупуване на апарати за обдишване, материали, консумативи в полза на болниците и социалните заведения в града,Община Бургас обявява следната дарителска сметка:

Община Бургас
Банкова сметка за дарения
IBAN BG 08SOMB91308424151744
Банка : "Общинска банка "АД
BiC: SOMBBGSF
Вид на плащане: 445100
Основание: Дарение -коронавирус    

За всички, които са под карантина, може да  се използва тази сметка за заплащане на хранителни продукти и лекарства,  доставени от доброволци на Община Бургас. Тя може да се ползва и за заплащане на доставки на възрастни и самотни хора:

Община Бургас 
Банкова сметка за дарения IBAN BG 08SOMB91308424151744
Банка : "Общинска банка "АД
BiC: SOMBBGSF
Вид на плащане: 445100
Основание: Коронавирус - провизии    

Бургас обяви и план за действие на предприятието си "Домашен социален патронаж" във връзка с епидемията. Администрацията на ДСП на ул."И.Богоров"№20 ще работи на две гишета при строг режим на достъп. "Препоръчваме месечните такси да се заплащат по банков път след предварително уточнение на сумата на телефон 056/83-20-67 по следната банкова сметка: IBAN: BG75SOMB91303124075000, а информация за предоставяните услуги в ДСП, както и желание за корекции в предоставянето на услугата, да се получава на тел. 056/813 463. Предвид епидемиологичната обстановка всеки потребител има право да откаже посещение в дома си от страна на специалиста с обаждане на тел. 056/813 463", съобщиха от общината във "Фейсбук".

Градът обяви и спешни линии за доставка на храна и лекарства на възрастни, болни и самотни хора - 0884469130 и 0885985693. В допълнение общината обяви и втори телефонен номер за заявки за детска млечна кухня. "Той е 0888 259 160. Още вчера бе публикуван и номерът на Тяна Бурдева - директор на детската млечна кухня в Бургас - 0886 16 16 30. Тъй като поръчките са много, ако единият дава заето, обадете се на другия. Можете също така да направите вашата заявка на електронна поща, като задължително ще получите отговор. Пишете на [email protected]", се казва в съобщението.

***

Община Стара Загора ще сформира мобилни екипи, които ще контролират спазването на последните заповеди на здравното министерство във връзка с коронавируса. В тях ще има представители на Общинска полиция, Инспекторат и ОДМВР. 

"Мобилните екипи ще обхождат Централния пазар, всички паркове и детски площадки, междублоковите пространства и хипермаркетите. Ще бъдат посетени и 29 големи предприятия, намиращи се на територията на общината. Представителите на Общинска полиция, Инспекторат и ОДМВР ще следят за спазване на отстоянието от 2 метра между гражданите и ще призовават възрастните хора, които попадат в най-уязвимата група от населението, да ограничат своите излизания и контакти", се казва в съобщението на градската управа.

Община Стара Загора също публикува на сайта си телефон за подаване на сигнали в случай, че възрастни хора се нуждаят от помощ. "На тел.: 0885 382 233 всеки ден от 9 до 17 часа могат да се обаждат самотно живеещи възрастни хора, болни или трудноподвижни, за да им се доставят необходимите храни и медикаменти. Служителите от Социален патронаж към общината, освен доставката на храна по домовете, ще поемат и доставката на лекарства. Диетичният стол ще разшири дейността си и ще може да доставя храна при предварително заявено желание. 

***

Община Варна също обяви номера на дарителска сметка.  "След запитвания от много граждани и фирми, които имат готовност да направят дарение на средства в подкрепа на мерките срещу разпространяването на коронавируса -за закупуване на предпазни средства, апарати, консумативи, препарати Община Варна обявява следната дарителска сметка:

Община Варна

BG49CECB97908462150000   ЦКБ АД
КОД 44 51 00 – ДАРЕНИЯ ОТ СТРАНАТА
КОД 44 52 00 – ДАРЕНИЯ ОТ ЧУЖБИНА

"Средствата може да бъдат използвани и за плащане на хранителни продукти и лекарства за хора, които са под карантина, включително за възрастни хора и хора с увреждания, които стоят вкъщи", се казва в съобщението.

Във Варна тече и кампания за набиране на доброволци за подпомагане на хора в нужда. "Община Варна е готова с организиране на доброволци, които да помагат на възрастни самотни хора и трудноподвижни лица за доставка на храна и лекарства. Информация и записване може да бъде извършено на телефон 052-985-099, мобилен – 0889 911 791", се казва в анонса.

Още по темата