facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Носенето на маска на обществени места става задължително

Въпреки повсеместната липса на предпазни средства, излизането без тях вече ще се наказва с глоба от 5000 лв.
Обновена
18 345
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Носенето на маска на открити и закрити обществени места става задължително, гласи заповед, издадена днес от здравния министър Кирил Ананиев. Той разпорежда това да се съобщи на министъра на вътрешните работи и на областните управители, които да уведомят заинтересованите лица и да осъществят контрол по изпълнението на разпоредените мерки.

Заповедта идва на фона на повсеместна липса на маски в аптеките.

Досега носенето на маска не беше задължително, но отделни вериги магазини и банки го въведоха за клиентите си.

В социалните мрежи се появиха уместни коментари, че няма как маските да са задължителни, щом не са общодостъпни. И щом министърът внезапно реши да ги направи задължителни, при положение че доскоро щабът твърдеше, че те са нужни само при общуване с болен или за самия болен, би трябвало маските да се раздават. От днес в Австрия маските също станаха задължителни, но се дават безплатно на входа на магазините.

Въпреки че маските са недостъпни за много хора и все още липсват в много аптеки, излизането без маска подлежи на същата глоба от 5000 лв., с която се наказват и другите нарушения на ограниченията. Със закона за мерките и действията при извънредно положение депутатите записаха в Закона за здравето, че "който наруши или не изпълни въведени с акт на министъра на здравеопазването или директор на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки, освен ако деянието съставлява престъпление, се наказва с глоба в размер на 5000 лв.". Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция в размер на 15 000 лв.

 

————————
Има ли полза от маските?

Ген. Венцислав Мутафчийски, председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса, 22 март 2020

”Предпазните маски предпазват тези, които са болни да не заразяват останалите. При всички случаи здравите хора, когато носят маски, получават едно фалшиво успокоение, че правят нещо за себе си. Ако им дават спокойствие, да ги носят, но едва ли ще ги защитят в пълна степен“.

 

Доц. Атанас Мангъров от медицинския съвет към МС:

Хиляди пъти беше казано, че тези маски нямат особен ефект, освен психологически. Те създават измамно чувство, че човек е защитен, а това не е така. Все едно да сложиш метална решетка на прозорец и да си мислиш, че тя пази от мухи.”

 

 

 

229

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България връща забраната за влизане от Северна Македония

04.06.2020

747
Разрешиха и спортните състезания на закрито, и то с публика

03.06.2020

233 3
Близо 300 000 лични документи са издадени в извънредното положение

03.06.2020

ТАНЯ ПЕТКОВА

134

Коментари

Страници

ЕМОКОМ

Носенето на маска на обществени места става задължително - 30 Март 2020

 

Още едно глупаво и безполезно ограничение...

 

 

Защо Швеция страни от повсеместната карантина

публикувано на 30.03.20 в 11:57  https://bnr.bg/post/101249196/zashto-shvecia-stran...

 

Кой се справи с COVID-19 без да затваря бизнеси и училища

Защо в Сингапур животът отново кипи, а в Европа цари парализа

 

https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavi...

 

Надежда Неменски

30 март 2020, 13:56, oбновена в 13:57

 

Кризата с новия коронавирус обърна света с главата надолу:

Колкото и да е иронично, гражданите на „авторитарни” азиатски държави като Сингапур изглежда се радват на повече свобода от западноевропейците в последните седмици. Въпреки сериозната икономическа и логистична обвързаност с Китай, Сингапур успя да ограничи случаите на COVID-19 на своя територия и да остави публичния живот да тече необезпокояван, пише "Дойче Веле".

 

Как Сингапур овладя епидемията

Въпреки че е известен като глобално средище за бизнес, до петък Сингапур имаше регистрирани едва 422 заразени с коронавирус и два смъртни случая, причинени от заболяването.

COVID-19: Поне половин година преди Великобритания да се върне към "нормален живот"

Още на 1 февруари градът-държава наложи ограничения за влизащите от Китай – третия най-голям икономически партньор на страната. По това време в препоръките на Световната здравна организация се казваше, че забрана за пътуване не е наложителна.

До средата на февруари в Сингапур вече бяха регистрирани 80 случая на заразени с COVID-19, което превърна страната в най-засегнатата след Китай.

Правителството реагира бързо, изолира болните и тества всички, които имаха симптоми.

Контактните лица на заразените бяха проследени и поставени под карантина. Методът за проследяване е разработен при епидемията от ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) през 2003 г.

Глад в Сицилия, въоръжена полиция пази супермаркетите от грабежи

Чрез прилагането на четири основни мерки – ранно затваряне на границите, стриктно преследване на контактните лица, масово тестване и използване на опита от ТОРС, публичният живот в Сингапур не беше засегнат. Ресторантите, търговските центрове, училищата и офисите остават отворени и до днес. Подобни успехи постигнаха и други близки до Китай държави – Хонконг и Тайван.

 

Опитът с ТОРС ли е разковничето?

Колкото и ужасно да звучи, той навярно щеше да е от полза на Европа. Неефективната реакция на Стария континент се дължи на евроцентристка арогантност и на некоординирани усилия да бъде защитен бизнесът на локално ниво. Макар че европейските държавни и правителствени ръководители знаеха за опасната болест още през декември, вирусът дълго време беше подценяван и обявяван за „азиатски проблем”.

 

Печален рекорд в Испания, най-много заразени с COVID-19 в САЩ

Успешните мерки, приложени в Сингапур – ранното затваряне на граници, масово тестване и проследяване на контактните лица, в Европа не бяха навреме и навсякъде приложени. От страх да не навреди на местния бизнес, австрийското правителство затвори баровете, ски лифтовете и хотелите в курортното селище Ишгъл едва осем дни след като случаите на заразени туристи бяха потвърдени.Ишгъл се превърна в един от развъдниците на COVID-19 в Европа. Туристите оттам бяха изпратени обратно вкъщи без да им се направят тестове и по този начин разнесоха заразата из цяла Европа.

 

Личната свобода беше пожертвана

Германски министър се самоуби заради COVID-19

Вместо стриктно да проследяват контактните лица, правителствата в Европа наложиха най-тежките мерки за ограничаване на личната свобода от Втората световна война насам. Макар хората да са изолирани, опасността от заразяване продължава да е висока, защото не е ясно кой е болен. В същото време личната свобода е сведена до минимум, икономиката е парализирана, а мобилните оператори предават информация на властите в разрез с регламента на Европейския съюз за защита на личните данни.

 

Ние очакваме от нашите правителства да защитят както здравето, така и свободите ни. И когато кризата отмине, ще трябва да анализираме как се стигна дотук и какво е можело да се научим от Сингапур.

NEM2

Сравнението със Сингапур не е добро, тъй като температурата там стигна днес 32 градуса по Целзий, сиреч много неблагоприятна среда за разпространение на зимен вирус. Вероятно всички техни случаи са заразени извън Сингапур, и почти не го предават на други хора вътре в Сингапур.

Lola the Kinks

На фона на забраната на "шведските тройки" идва нова беда - масов недостиг на презервативи заради COVID-19

   

Пандемията от COVID-19 хвърля в мъгла един изключително важен бизнес. Заради сриващата се икономика и парализираното производство може да се стигне до глобален недостиг на презервативи. Причината - един от основните производители е спрял работа.

Малайзийската компания „Карекс Би Ейч Ди” (Karex Bhd) беше принудена да затвори заводите си, след въведените от Куала Лумпур рестриктивни мерки, които целят да ограничат разпространението на заразата. "Карекс” обаче произвежда една пета от всички презервативи, продавани по света. Така на пазара вече липсват около 100 милиона кондома, продавани от търговски марки като британската „Дюрекс” (Durex).

Foton4ik
снимка на Foton4ik

2003-та година работех в Сингапур. Веднга след появата на SARS (тежкият остър респираторен синдром), от работата ни раздадоха цифрови термометри и всяка сутрин, преди излизане от къщи трябваше да мерим температурата си в устата и да я декларираме на входа на корабостроителницата - 2000 души собствен персонал и 5000 контрагенти! При завишена температура директно те изпращат в заводската лечебница и след преглед с 3 дни болничен, обратно в къщи. Ако през това време настъпят усложнения - в болница! Сканираха ни на всички обществени места - например преди концерт или театър във фоаето пускаха свободно, но преди влизане в залата имаше термо-камери и вътре се допускаха само хора без температурни отклонения, проверяваха чантите и багажа за забранени предмети. В метрото и автобусите пътувахме нормално, без маски. Нямаше забрани за посещения в паркове и градинки, пазаруваше се както обикновено. Тоталният температурен контрол беше достатъчен като първа бариера - всеки сам носеше отговорност за себе си и останалите. Може и да е имало глоби, но само за нарушителите на гражданската дисциплина. Нямаше уплаха, ненужно стресиране на обществото. Всичко работеше при строг самоконтрол!

марк

 

 

 

               Този отдавна само отчита дейност .

Доц.Трътлев

Утре ще следва забрана за носене на маски.

Andrij

Ако само отчиташе дейност няма страшно.Лошото е ,че той както и Щабът стават изключително вредни за българите.Старият Ананиев,"икономист" и "финансист" е по-умен от най-добрите български инфекционисти.Старецът го е хванала параноя и страхова невроза.Щабът пък играе заедно с медиите на Пеевски и непрекъснато всява страх и паника сред хората.След месец ще измират като мухи,само,че не от короновируса ,а от обикновенна настинка защото докато са си сидели в къщи,обездвижени и със закърняващ бял дроб и едновременно плашени от новия кандидат-президент Мутафчийски имунната система на стотици хиляди ще е под минимума.

geni1

Малоумие !

Поредното !

Вирусът е 100-120 нм (нано метра ) 400 пъти по-малък от дебелината на човешки косъм!
 

Какво пазите с тези маски господа !

NEM2

Маските напомнят да не си пипаш лицето, което човек нормално прави по около 90 пъти на ден. Някои маски като 3M N95 са одобрени против вируси в САЩ. Платнените вероятно не струват.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

печалбите на 1 чичковци и властта на подобни.

Lola the Kinks

Четох, че размерите на вируса-спасител на Барцелонския татко COVID19 са между 0.1 до 0.14 мкм или 100 -140 нм. 

https://smartairfilters.com/en/blog/do-pollution-m...

 

АлСал

Сам по себе си е толкова голям,  но "пътува" с помощта на носител - най-често капките течност, които излизат при издишане (кашляне, кихане).

Iberia
снимка на Iberia

Апсолутно невярно, колега. Вируса е един от най-големите - 500/550 нанометра.

ЕМОКОМ

Интересно ми е,

някой знае ли какво ще е наказанието ?

 

Глоба

Затвор

Или още по лошо

lalluger

Мерките са като в Индия. Има клипове.

Andrij

Достатъчно е да ти откажат обслужване в магазин или институция.Още преди седмица колега ми се оплага,че отказали да го обслужат в банката без маска.

БАСТЪР
снимка на БАСТЪР

ми не четеш  5000 лева глоба. арест докато ги дадеш

lubomir

Твърде много хора живеят в свят, който от няколко месеца не съществува. 

Туткалчев
снимка на Туткалчев

Твърде много хора живеят в свят, който от няколко месеца не съществува. 

 

Важното е да ръсим глупости с максимално драматичен тон и да мяткаме колкото се може повече страшки! 

Бронщайн
снимка на Бронщайн

задължително носете и маска при теглене на пари

 

https://www.tvovermind.com/wp-content/uploads/2017...

vasilevil

А добър ден генерала приличащ на погребален агент каза че няма смисъл за здравите от маски.Вземете и се разберете.

аман бе

Генералът, все пак, е лекар, а министърът - счетоводител.

Жозефа
снимка на Жозефа

 

Как Сингапур овладя епидемията

 

Четем от извора:

https://www.moh.gov.sg/

https://www.stb.gov.sg/content/stb/en/home-pages/a...

https://www.forbes.com/sites/margiewarrell/2020/03...

 

 

geo_19

А какво става с оня нормативен акт забраняващ покриване на лицето? (визиращ основно носенето на бурки)

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Приемете го като подкрепа за българския бизнес. Толкова шивачници преминаха на шиене на маски, а клиентелата се ослушва. Не ще да плаща по 5-10 лв за маски. Вече няма да се ослушва, защото който не си купи ще го глобят 5000 лв.

Джиджи

а клиентелата се ослушва. Не ще да плаща по 5-10 лв за маски

Току-що ена съседка ми осигури платнена маска за 2 лв. 😂

 

И въпреки че знам, че няма да ми свърши никаква работа,

отивам да я СТЕРИЛИЗИРАМ с вряла вода.

 

Защото сепак е речено "Dura lex sed lex." 😊😝

 

/Въпреки че в конкретния случай DURA е абсолютно безсмислено!/

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Току-що ена съседка ми осигури платнена маска за 2 лв

Абе друго си е като имаш връзки. Маските по 2 лв. В аптеката и спиртец може да се намери. Направо тичаме към соца. 

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

Повтор

 

Ференги

Къде ли се крие този спирт, след като го няма в аптеката?

 

https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a...

 

KTP

Джиджи

а клиентелата се ослушва. Не ще да плаща по 5-10 лв за маски

Току-що ена съседка ми осигури платнена маска за 2 лв. 😂

 

И въпреки че знам, че няма да ми свърши никаква работа,

отивам да я СТЕРИЛИЗИРАМ с вряла вода.

Драга Джиджи, стеризирането с вряла вода може да е ОК специално за този вирус, но после трябва да я сушиш маската... най-добре става с ютия на максимална температура и гладиш десетина секунди секунди, но трябва да е от памук маската... 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×