Медия без
политическа реклама

Надцакване в СОС предизвика проверка на имотите в резиденция "Банкя"

Комисия в общинския съвет пак провали идеята за преговори за рушащия се комплекс

От дълги години резиденцията не се поддържа и се руши. 
БНТ
От дълги години резиденцията не се поддържа и се руши. 

В нова фаза навлезе битката между хората около кмета Васил Терзиев и групата на ГЕРБ в столичния общински съвет кой да има инициативата в един от бастионите на партията на Бойко Борисов в столицата.

СОС ще възложи да се изготви правен анализ на документите за собственост и на реституционните дела, които се водят за терени в парка на пустеещата резиденция в Банкя. Също така комисия ще обследва състоянието на сградата и зелените територии около нея. Всичко това стана ясно на вчерашното заседание на общинската комисия по архитектура. Целта на правния анализ ще бъде да се прецени каква част от парка общината може да получи, ако градският парламент отправи искане до областната управа да придобие имота.

Заради предстоящите проучвания за втори път в рамките на месец комисията отложи предложението на партия "Спаси София", която е част от коалицията зад Терзиев, кметът до получи мандат да преговаря за собствеността на резиденцията. Вчера това се случи със съгласието на вносителите, след като на 24 април предложението на "Спаси София" бе спряно по настояване на ГЕРБ. 

Както "Сега" писа, партията на Борис Бонев предлага общината да поиска от държавата да получи безвъзмездно резиденцията в Банкя. Мотивът на вносителите е, че комплексът е "ценен архитектурен образец на следвоенния модернизъм", който обаче от години се руши, а паркът около него пустее. "Спаси София" искат след придобиването кметството да го възстанови като "специализиран балнеоложки и конферентен център за профилактика и/или долекуване". "Новата функция би била максимално близка до автентичната", пише още в доклада.

През април Бонев поясни, че областният управител към този момент - Вяра Тодева, е била уведомена за намеренията и е изразила съгласие за прехвърлянето на имота. Междувременно обаче служебният премиер Димитър Главчев смени Тодева със Стефан Арсов. Вчера Бонев иронично подхвърли, че след като управлението на държавните имоти вече е в ръцете на ГЕРБ, той очаква новият областен управител да продължи да съдейства на Столична община за резиденцията. 

Отново както "Сега" писа, през април инициативата на "Спаси София" бе спряна от ГЕРБ с мотив, че кметът на Банкя Рангел Марков, който е от тяхната партия, не е запознат с него. На заседанието на архитектурната комисия вчера Марков направи не много ясно изказване, в което първо заяви, че идеята за ремонт и за възстановяване на дейността на комплекса е добра. В същото време даде отрицателно становище на предложението на "Спаси София". Марков припомни, че през 2011 г. самият той е внесъл подобен доклад в СОС, който не бил приет, тъй като общината не е предвидила средства за ремонт на пустеещата резиденция. "В сегашния доклад намеренията какво ще се случи с комплекса са много добре описани, аз принципно ги подкрепям, но за мен е много важно да имаме сигурността, че придобивайки този имот, който в момента е пасив, ще сме наясно какво ще правим с него", коментира кметът на Банкя.

Като друга причина за отрицателното си становище Марков посочи още, че не било проведено обществено обсъждане как местните в Банкя си представят бъдещето на резиденцията. Според кмета проблем е и че за около 200 дка от парка има реституционни претенции. В администрацията на Банкя знаели за 12 дела с такъв характер. Марков съобщи още, че в района са получени инвестиционни намерения от ректорите на три университета- УНСС, НСА и Лесотехническия, които искали да получат резиденцията за своя изнесена база. Кметът каза още, че преди дни при него е постъпило копие от ново писмо на трите учебни заведения до служебния кабинет, което потвърждава инвестиционните намерения.  

Още от дебатите  

Борис Бонев отговори, че преговорите между общината и държавата ще са дълги и че през това време районът ще може да се допита до жителите на курортния град относно бъдещото на резиденцията. Той коментира, че не е сериозно хората да бъдат събирани за обществено обсъждане, преди СОС да е решил да започнат преговори с държавата, тъй като дори тогава не е сигурно, че резиденцията ще стане общинска. Относно съдебните дела Стефан Спасов от "Спаси София" повтори съобщението си от април, че още през 2014 г. е изден нотариален акт за държавна собственост на сградата и на 380 дка парк. След него Иван Сотиров от "Синя София" допълни, че реституционните претенции са към имоти, които могат да са единствено част от зелената система. Дори те да бъдат уважени, собствениците им няма да могат да строят в парка, а вероятно ще се стигне до обезщетение, добави той.    

След това думата взеха общинският съветник и юрист Диана Тонова от БСП и отново Иван Сотиров. Тонова заяви, че общината трябва да изясни правната ситуация с имотите, за да реши как да действа. Тя също застъпи тезата, че интересът на София е да придобие резиденцията. След нея Сотиров предложи да се изготви правен анализ, което доведе до поредно отлагане на доклада на "Спаси София".  

Резиденцията 

Строителството на резиденцията в Банкя започва през 1973 г., като неин архитект е Павел Николов. Първоначално постройката е трябвало да бъде санаториум за заслужили дейци, но в крайна сметка Тодор Живков прави мястото своя резиденция. През 1990 г. тя е предадена на новосъздадената Българска асоциация за туризъм и отдих, а после на Столичния народен съвет. Година по-късно Столичен общински съвет основава дружество "Софийски голф и кънтри клуб" заедно с фондация "Масако Оя". През 1992 г. общинският съвет на София дава 51% от имота на новоучреденото дружество и до смъртта си през 1999 г. японската милиардерка Масако Оя живее в резиденцията, която започва да работи като хотел. Той функционира до 2009 г., когато с решение на правителството управлението на резиденция "Банкя“ е прехвърлено на НСО, която да го използва за тренировъчен център. Службата ползва имота по-малко от година, след което сградата е предадена на областния управител.

От дълги години вече резиденцията не се поддържа и се руши. 

Още по темата