Quantcast
МВР: На избиратели се раздават по 100 лв. за вота | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР: На избиратели се раздават по 100 лв. за вота

Близки до общините фирми заделят от печалбата си за купуване на гласове, твърди висш полицай
Обновена
2 400
 Илияна Кирилова

Купеният вот в момента струва около 100 лв. Това заяви зам.-главният секретар на МВР Станимир Станев пред Нова ТВ.

Той описа и схема за купуване на гласове, за която твърди, че е нова, но в публичното пространство е известна и в миналото. „Фирми, които са близки до общините, на които се възлагат определени строителни дейности, генерират печалба и част от нея се отделя за купуване на гласове“, обясни Станев.

Той посочи, че полицията провежда акции срещу изборната търговия от 19 август насам. „Към момента имаме 449 регистрирани престъпления, образувани са 194 досъдебни производства, като бързите са 143. От утре стартира национална операция, която е пряко свързана с изборния процес”, допълни висшият полицай.

ИНИЦИАТИВА

Станев съобщи, че МВР готви законодателни промени заради зачестилите случаи на пияни и дрогирани шофьори.

„Нужни са драконовски мерки. Затова предлагаме шофьорите да нямат право да откажат кръвна проба. Има проблем и със забавянето на връчването на наказателните постановления. Трябва да има лимит на нарушенията на пътя. След второ провинение, на третото да има нещо различно – да ти вземат книжката и да се търси наказателна отговорност”, описа предложенията той. От следващия парламент зависи дали те ще се осъществят.

ТВЪРДЕНИЕ

Зам.-главният секретар отхвърли твърденията, че е имало „полицейски чадър” над шофьора, причинил жестоката катастрофа на столичното Околовръстно шосе, при която загина френски гражданин.

„Служителка на Шесто РПУ е била до него и е провеждала беседи. Шофьорът е бил дрогиран и пиян. Неговото поведение е било от плач до агресия. С цел да бъде извършен нормален оглед тя е изпратена, за да му окаже психологическо въздействие и да го успокои. Играла е роля”, твърди Станев.

ЗАМЕРВАНЕ

Полицията в Ловеч е получила четири сигнала за купуване на гласове, като има образувано и досъдебно производство, съобщи БНР. Според старши комисар Станислав Великов, който е директорът на областта дирекция на МВР, сигналите са били несъстоятелни.

„И четирите сигнала са неконкретизирани. Общо взето партиите се "замерват", едната дава сигнали срещу другата, но ние сме длъжни да реагираме. Всички сигнали са докладвани на прокуратурата. Имаме образувано досъдебно производство. Задържан по досъдебното производство имаше, но е освободен след 24 часа“, обясни Великов.

Той допълни, че през цялата седмица преди изборите се провеждат специализирани полицейски операции срещу купуването на гласове. В общините Тетевен, Луковит и Угърчин в акциите участват и части на жандармерията.

Още

Румен Радев падна в капана на апетита си за власт
ПП и ДБ вземат със закон службите от президента

01.12.2022

Обновена

3494
240 полицаи са разследвани от прокуратурата за една година

28.11.2022

1623