Медия без
политическа реклама

Кърджали и Търговище се престрашиха да говорят с хората онлайн

Общините започват да работят по-активно за ефективно гражданско участие

Във Враца граждански огранизации се включиха в инициативата "Младежки будилник".

Две български общини са се престрашили да въведат лесна за ползване онлайн платформа, която позволява на гражданите да участват ефективно във взимането на решения. Кърджали и Търговище са въвели ползван от над 130 институции по света софтуер, който позволява лесно провеждане на онлайн обществени обсъждания. В част от общините с помощта на такива платформи в бъдеще ще се разпределя чрез гласуване от самите граждани и общинско финансиране за подкрепа на граждански инициативи.

Това обявиха от „Форум Гражданско участие“ и Българския център за нестопанско право по повод приключването на проекта „Вход за граждани“, финансиран от фонд „Активни граждани България“. В проекта са участвали 7 български общини -  Враца, Карлово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Търговище и Столична община, а постигнатите резултати тепърва ще се надграждат.

Не е тайна, че гражданите не са достатъчно активни, като една от причините за това е липсата на доверие и обратна връзка за резултатите от това участие, коментира Ива Таралежкова, председател на „Фонд гражданско участие“ . В много общини обществените обсъждания се провеждат формално, в неудобни за гражданите часове и често без добре представена предварителна информация.

За да подобрят процеса на обществени консултации, общините по проекта са работили по три вида мерки – приемане на собствени наредби за провеждане на обсъжданията, обособяване на общински фондове за финансиране на граждански инициативи и въвеждане на лесна за ползване онлайн платформа за изразяване на мнения и повдигане на теми.

За целта за България е адаптирана създадената в Мадрид платформа с отворен код „CONSUL”. Платформата предлага изключително улеснена възможност за провеждане на дебати, за поставяне на предложения, за провеждане на актети от самите граждани, обясниха от „Форум гражданско участие“. Функционалността в Кърджали и Търговище вече е внедрена (https://zateb.kardjali.bg/ и https://reshavam.targovishte.bg) , като започват застъпнически кампании за популяризиране на платформите.

По проекта са приети с активно гражданско участие и четири местни наредби за провеждане на обществени обсъждания – в общините Карлово, Кърджали, Ловеч, Търговище. В Търговище и Ловеч работят и върху създаването на общински фондове за подкрепа на граждански инициативи. В Столична община усилията са към подготовката на отделен екип, който да организира обществените обсъждания.

Още по темата