Медия без
политическа реклама

Кирил Петков отчете изборна победа на ПП-ДБ срещу Борисов

Щом това ти е мечтата, ела я кажи на хората със счупените цигли, отвърна лидерът на ГЕРБ

15 Юни 2024Обновена
Кирил Петков откри гледна точка, според която ПП-ДБ бележат успех на изборите
Илияна Димитрова
Кирил Петков откри гледна точка, според която ПП-ДБ бележат успех на изборите

Кирил Петков публикува съобщение във "Фейсбук", според което избирателите на ПП-ДБ са победили Борисов, като са отхвърлили възможността той да е премиер. Така лидерът на ПП тълкува резултата от вота. 

"Без гласовете на ПП-ДБ Борисов не може да е премиер", написа Петков. Резултатите от изборите показват, че гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН стигат да се състави кабинет. Но в четвъртък Борисов заяви, че не желае да е премие и ще посочи друг, който да оглави експертно правителство. 

"Имам една добра новина за избирателите на ППДБ: Без нашето участие в консултациите Борисов не може да стане премиер, както се надяваше преди изборите. Няма да е премиер.

Всеки ваш глас за ППДБ беше глас срещу "Борисов-премиер". Това е ваша победа! Откакто се появи "Продължаваме промяната" - млада партия, само на три години, Борисов така и не успя да влезе в любимата си роля, колкото и да му се искаше. Така че има смисъл! Продължаваме напред!". 

"Кирил Петков сутринта пуснал, че най-големият успех на тези избори бил, че Борисов няма да е премиер. Да му се зарадва човек - щом си успял, що това ти е мечтата, ела го кажи на тези хора сега да си оправят циглите", коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Великотърновско, където градушката нанесе сериозни щети.

 

НЕСПРАВЕДЛИВО

Централната избирателна комисия отказа да преброи повторно гласовете, подадени за кандидат за депутат от ПП-ДБ Таня Андреева, става ясно от неин пост във фейсбук.

Тя подаде жалба с мотива, че в паметта на машините в секции в София е имало гласове за нея, които обаче не са били отчетени. Без тях тя не може да премине бариерата за влизане в 50-ото Народно събрание. Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов заяви, че е проверил сигнала и е установил, че гласове за Андреева действително са отчетени в паметта на машините, но не са отразени в протоколите. Затова той предложи изборните книжа в секциите, за които сигнализира Андреева, да бъдат проверени повторно. ЦИК обаче не е приела предложението.

"Вчера ЦИК отказала повторно преброяване на гласовете в 43 секции в 24 МИР в София, където преференциите за мен бяха преброени грешно. Това тяхно решение ме оставя извън парламента, въпреки достатъчното преференции. От медиите става ясно, че с 10 гласа "против" и един "за" на Цветозар Томов, ЦИК отхвърля моята жалба без никакви изказвания. В жалбата описвах, всички 43 столични секции, в които преференциите за мен са били преброени грешно, като това намалява резултата ми с общо 114 гласа. Поисках нарушенията да бъдат установени и отстранени, като при нужда да се отворят чувалите с бюлетини", пише Андреева.

Тя разказва, че Томов лично е направил проверка, сравнявайки данните от машините с протоколите. Установил е, че наистина има нарушения - например, в секция №55 в Дружба, машинните данни показват 14 преференции за нея, но в протокола са въведени 0 гласа. "Томов обяснил на колегите си, че в машинните протоколи има 114 преференции повече, отколкото в протоколите, което коренно променя резултата. Ако тези преференции се отчетат правилно, щях да прескоча 7%-ната бариера и да стана депутат. Той предложил преференциите ми да бъдат преброени наново, но предложението му не било прието", обяснява кандидатът за депутат. Тя заявява, че несправедливото решение не я отказва да се бори за гласовете, с които хората са я подкрепили. Ако Таня Андреева успее да влезе в парламента, ще трябва Стоян Михалев да го напусне. 

 

 

Последвайте ни и в google news бутон