Медия без
политическа реклама

Кабинетът "Денков" пропадна, преди да е предложен

Без дебат парламентът отхвърли програмата, чието приемане кандидат-премиерът на ПП поставяше като условие за правителство

06 Яну. 2023Обновена
Николай Денков
БГНЕС
Николай Денков

Безславно пропадна опитът на ПП да предложи правителство. Днес Народното събрание отхвърли програмната декларация, чието приемане кандидат-премиерът на формацията Николай Денков постави като условие, за да си избере министри и да изпълни мандата, даден на ПП от президента Румен Радев. Претендентът предварително беше заявил, че ако стане така, тогава направо ще върне мандата на държавния глава, без изобщо да предлага състав на кабинет.

Забележителното беше, че не се намери никой в пленарната зала, който да поиска дори да обсъди документа - даже от ПП и ДБ, които единствени го подкрепиха при гласуването му. Случилото се потвърди констатацията, направена от водача на БСП Корнелия Нинова прид два дни, че "всички гледаме към третия мандат", а вторият - на ПП, набързо ще бъде пратен в историята.

Президентът Радев каза пред журналисти, че не иска да коментира третия мандат, преди да са изчерпани възможностите на втория. "По-важното за мен е, че парламентът явно се дави все повече в скандали, в предизборно говорене, а има важна работа за вършене", посочи той. Като пример даде приемането на законите, необходими за Плана за възстановяване и устойчивост, за Шенген и за надзора върху главния прокурор. Малко по-късно от "Дондуков" 2 съобщиха, че държавният глава ще приеме Денков още в понеделник, като на срещата се очаква несполучилият кандидат-премиер да върне мандата неизпълнен.

БСП изглежда окончателно е отписала проектокабинета на кандидат-премиера на ПП Николай Денков. Това се разбра тази сутрин в началото на първото пленарно заседание на парламента за новата година.

Декларацията на ПП (пълният текст - най-долу) съдържашеше 4 основни приоритета, определени като национални: развитие на конкурентна иновативна икономика; гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото; постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие; намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване. Към всеки приоритет бяха изредени по 10-15 дейности, чрез които да се реализира – приемане на закони, финансови политики, различни мерки.

Пред депутатите Денков днес говори по декларацията, без изрично да споменава, че го прави като претендент за министър-председател. Когато водещият пленарното заседание Росен Желязков обяви началото на осъждането на декларацията, никой не изяви желание да говори. Това беше наистина изненадващо, защото обикновено подобни политически документи предизвикват многочасови и изключително свирепи спорове и раздори.

Тогава Желязков мина към гласуване. В подкрепа на декларацията гласуваха 63 депутати от ПП и ДБ. Двете формации даже не бяха събрали парламентарните си групи в пълен състав. Отхвърлиха я 84 депутати от ГЕРБ-СДС и "Възраждане", а 30 от ДПС, БСП и БВ се въздържаха. От партията на Ахмед Доган демонстрираха пренебрежението си към инициативата на ПП, като само 5-има от групата й се включиха в гласуването.

Съвсем нищожни изглеждат засега шансовете за успех на проектокабинета на Николай Денков, когото ПП номинира за министър-председател с втория мандат.

Комичното беше, че депутатите се устремиха да говорят на трибуната, след като декларацията беше отхвърлена. Самият Денков иронично благодари на колегите си, че са се включили в гласуването. "Има два начина да се търси парламентарно мнозинство. Единият е да се обединим около общи цели и задачи. Другият е да раздадем постове и възможности за ползване на публични ресурси. Ние решихме да използваме първия. Оказа се, че голяма част от тази зала не е готова изобщо да влезе в тази дискусия", порица той останалите парламентаристи.

Жечо Станков от ГЕРБ-СДС, който вчера предизвика кулоарен скандал със съпредседателя на ПП Асен Василев, изтъкна, че декларацията е била "с ранг на управленска програма". "Когато самата политическа партия не излиза да я защитава, излиза, че няма гръбнак тази декларация", допълни той. Денков му отвърна, че времето за обсъждане на декларацията е било по време на водените от ПП консултации, в които герберите отказаха да се включат.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков коментира, че ако депутите не могат да се обединят около националните приоритети, изложени от Денков, тогава трябва да се запитат какво въобще правят в парламента. Тома Биков от ГЕРБ-СДС раздразнено реагира, че само се губи времето на пленарната зала. "Върнете мандата и, дай боже, с третия мандат да не губим времето на хората, а да направим нещо по-съществено", обърна се той към ПП.

Асен Василев - другият съпредседател на ПП, обясни: "Не е работа на втората политическа сила да управлява, а трябва да бъде силна, конструктивна опозиция. Неспособността на ГЕРБ да сформира кабинет и да предложи управленска визия, доведе до това втората сила да предлага кабинет и визия. Това, което чухме от вас (ГЕРБ - бел.а.) е - не ни интересува визията, интересува ни да седнат главатарите и да се разберат за постовете. Защото това е начинът, по който вие правите политика."

Зрелищен скандал в кулоарите на парламента си спретнаха съпредседателят на ПП Асен Василев и бившият зам. министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Жечо Станков.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата