Quantcast

Медия без
политическа реклама

И старозагорци се оказаха в проблем с павета и дървета

Замяната на паваж с асфалт в центъра предизвика вълна от протестни акции

15 Окт. 2022
Първан Симеонов
Прогледналите павета от ул. "Св. Княз Борис"

София не е единственият град, в който старият паваж губи битката с ремонтите. От няколко дни строителните работи по ул. "Св. Княз Борис" в Стара Загора предизвикват недоволство сред жителите заради намеренията стилният паваж да се замени с асфалт и заради изкоренените дървета. Задружната акция събуди спомени за битката на старозагорци за спасяване на парк "Бедечка", макар и засега общината да дава сигнал само за частични отстъпки от начертания план.

Ул. "Св. Княз Борис" в момента е разкопана, паветата - извадени, а живите дървета - изсечени. Тази картина ще се стори добре позната и на столичани. След като се разбра, че местната община (ГЕРБ) смята да асфалтира улицата, която до този момент беше с паваж, в социалните мрежи старозагорци подеха бурна дискусия за и против промяната. Снощи на "местопрестъплението" бе организиран протестен купон "Сбогом на паветата", а местен творчески колектив одухотвори блокчетата, като им изписа очи.

Общината представи промените за неизбежност. "Проблемът е, че нивата на улицата се разминават и това налага сериозна рехабилитация на участъка, а паважът е подложен на сериозен експлоатационен натиск. Там минават и колите на пожарната, които са много тежки и допълнително увреждат настилката и това наложи вземането на подобно решение. Опитахме се да намерим баланса, като се запази частично автентичният облик на улицата и същевременно да решим проблема с огромните пропадания с нивата на улицата, а  и да осигурим бърз достъп на пожарните коли по нея в различните посоки", обясни пред БНР кметът Живко Тодоров.

Тодоров успокои старозагорци, че няма да се каже сбогом на паветата, а те ще бъдат поставени в зоната за паркиране на ул. "Св. Княз Борис", както и по други улици, които да се превърнат в пешеходни и артистични зони. "Това ще е поредният Франкенщайн", реагира старозагорец във форума, иницииран от "Спаси Стара Загора" във "Фейсбук". "Паваж. Нареден професионално и кадърно", кратко и ясно е коментирал друг старозагорец, очевидно визирайки невероятния резултат на Столична община с ремонта на жълтите павета.

По отношение на дърветата старозагорската община дава дежурното оправдание - че били в лошо състояние. В местните медии обаче излезе информация, че е образувана проверка на прокуратурата по повод премахването им. "Доверието към фитосанитарните експертизи е твърде ниско - особено след един друг скорошен казус в града, в който дървета излишно бяха обявени за излишни", припомня политологът Първан Симеонов, който като старозагорец взема присърце каузите на съгражданите си.

 

 

Още по темата