facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

В храмовете продължават църковните служби с десетки хора

МВР не може да се меси, тъй като литургиите не са в забраните, щабът и властта засега мълчат за проблема
Обновена
8 443
 mitropolia-sofia.org

Въпреки извънредното положение в страната и изявленията за все по-твърди мерки, които да ограничат струпванията на хора, особено в закрити помещения, църквите продължават да провеждат литургии. Десетки хора без никакви мерки за изолация и защита от зараза присъстват на служби, литургии и чествания в последните дни, показват кадри, публикувани на сайта на Софийската митрополия. Днес литургии за здраве ще има и в София, и в Габрово, където вече има доказани случаи на коронавирус.

От МВР обясниха пред "Сега", че към момента нямат правомощията да се намесят, тъй като в заповедта със забраните не са упоменати литургии и богослужения.

"Сега" изпрати още сутринта в неделя въпроси към премиера Бойко Борисов, както и до трима представители на Националния щаб за борба с коронавируса - на ръководителя на щаба ген. майор Венцислав Мутафчийски (чрез пиара му), д-р Тодор Кантарджиев и д-р Ангел Кунчев. Въпросите към тях бяха дали ще се предприемат мерки срещу струпването на много хора на едно място в храмовете, кога ще се случи това и дали изобщо има някаква комуникация на държавата с църквата по задълбочаващата се криза. Засега обаче не е върнат никакъв отговор от нито едно от споменатите лица, въпреки че само преди няколко часа Мутафчийски призова всички българи за "отговорност", защото сме поставени пред въпроса за "физическото си оцеляване" и да спазваме мерките по извънредното положение.

Докато правителството наложи строги ограничения за магазини, молове, ресторанти и пр., Светият Синод излезе с писмо, в което нареди животът в църквите да продължи по старому. В него се нареждаше всички храмове да останат отворени и в тях да се извършват определените богослужения. Свещениците бяха призовани да не отказват свето причастие на никого под предлог от страх от заразяване с коронавирус. "Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно здраве", се изтъкваше в писмото, което предизвика масово недоволство.

Като единствени мерки бе разпоредено да се използват дезинфектанти, да се поддържа отлична хигиена, подовете да се почистват, иконите да се забърсват и столове, пейки и др. да се дезинфекцират на няколко часа. Болните се съветват "да избягват посещение на обществени богослужения, като се отдадат на молитва и коленопреклонение в своя дом, за да не станат проводник за заразяване на други вярващи". Вярващите са “посъветвани” да не пипат икони.

Но причастията продължават да се извършват с една обща сребърна лъжичка и църквата нямала намерение да променя традициите си.

В репортаж на bTV от храма „Александър Невски” се включи и депутатът Йордан Цонев.  „Да, аз съм тук и ще взема причастие. Моята вяра ще ме пази”, заяви заместник-председателят на парламентарната група на ДПС, която подкрепи в петък въвеждането на извънредно положение в страната. На опашката след Йорданов се бе наредил и бившият министър на вътрешните работи в правителството на тройната коалиция Румен Петков, настоящ председател на партия Алтернатива за българско възраждане.

Впоследствие от Синода съобщиха, че заради епидемиологичната обстановка в страната литургиите от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще се излъчват на официалната страница на Св. Синод във Facebook - https://bit.ly/33i5xYT.

За сравнение - Ватиканът затвори всички католически църкви в Рим в опит да ограничи разпространението на вируса. Дори литургиите за Великден ще бъдат без хора и ще се излъчват в Интернет.

Ключови думи:

коронавирус, църква
41

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3113 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

4963 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

753

Коментари

Страници

inventus

Е ... отдавна е известно че среброто притежава известни бактерицидни свойства но за да се проявят те е нужно материалът да е престоял по дълго време в контакт с него. Което не е така при комкането. Интересно ми е защо все още се подценява използването на ултравиолетовите бактерицидни лампи във УВ-С диапазона? За тях поне е доказано че за секунди убиват всякаква гадост във въздуха. Четох че руснаците са започнали широко да ги използват във офиси и на обществени места като междувременно са се изхитрили да им поставят сенници за избягване на прякото УВ лъчение върху хората а там където е възможно ги поставят във въздуховодите на на вентилационната система или климатиците.И си работят непрекъснато обеззаразявайки въздуха в помещенията.

Дагоев

Тук се използват в инфекционните отделения. Аз ползвах такава лампа за обеззаразяване на моите гадюхи.

Аксепт

Те ДядоПповете от Господ нямат страх , камо ли от Коронавирус

Mars11

   Сега е жътвата им.

Dizma
снимка на Dizma
Не е сега. След 4-6 седмици ще имат море от погребения.
редник

За сравнение - Ватиканът затвори всички католически църкви в Рим в опит да ограничи разпространението на вируса. Дори литургиите за Великден ще бъдат без хора и ще се излъчват в Интернет.

 

Мда-а,  май нашите свети отци са по-вярващи от други - тяхно ще е царството небесно...

 

Видно, католиците не се осланят само на Божията милост и предпочитат по-дълъг живот на Земята, та предприемат такива нечувани мерки...

ppipi7766

Няма страшно! Господ ще разпознае своите, те това вече са го отиграли.

Килимявка вирус?

Кире

От друга страна сестрите само мрънкат, че нямали инструкции, че били уморени, че били недоплатени. Ето, БПЦ работи без почивка. Има алтернатива!

Zmeja

ПРЕПИСАНО: "След атентата срещу папа Йоан Павел II през 1981 г. той бе откаран в спешното на униниверситетската клиника "Агостино Джемели", където го очакваха  някои от най-добрите лекари на Италия - съвремени лекари, - а не в кварталната държавна болница с нискокачествени грижи. Клиниката "Джемели" по-късно стана предпочитана дестинация за понтифекса при първия признак на здравословен проблем.

Нито в един миг от кризата екипът на линейката не е и помислил да откара папата в параклис за молитва или към някаква друга такава форма на общение с Бог, за да дадат право на Светия отец да се откаже от лечение. И нито един от приемниците му като че ли не е помислял да създаде прецедент, като се обърне към Бог с надеждата за някаква чудотворна намеса, вместо към съвременната медицина."*

-------------------------

*Насим Талеб, Да заложиш своята кожа, с.268

NEM2

Големи протестантски църкви в САЩ прекратиха събиранията "от състрадание към хора с по-крехко здраве, които могат да пострадат". Неделните служби се излъчват по интернет, но са при затворени врати.

Хулиган

Е, сега вече застрахователната компания "Дал бог живот и здраве!" ще се задръсти от нови клиенти...

.............................................

http://www.drago.info/

NEM2

Освен това повечето протестантски църкви дават виното за причастието в малки пластмасови чашки за еднократна употреба дори когато няма епидемия.

Banshee
снимка на Banshee

Нормално е Църквата да е загрижена повече за спасяването на безсмъртната душа, отколкото за физическото оцеляване. Да се затвори сама във време на изпитание, би означавало да се откаже от "Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще кажете на тази планина: Премести се оттук там и тя ще се премести.." 

Но също така  е нормално светската държава да не споделя докрай беззаветната ѝ вяра и да я затвори по време на карантината. Преди да затваря пазари и чествания на открито.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Всеки решава сам за себе си. Никой не е набутал хората насила в храма. И кой трябва да бъде наказан / санкциониран, ако някой реши да не спазва лична хигиена? Как бихте санкционирали майката, която прегръща и целува изгарящото ѝ в треска дете дори с риск да се разболее и тя?

Dizma
снимка на Dizma
Как извънредното положение третира въпроса с функционирането на погребалните агенции ? Знае ли някой към момента ? А как ще се процедира с тях примерно след месец ?
Banshee
снимка на Banshee

Е, от отговорност към другите, за които може да е фатално да заразиш, дори да вярваш в доброто си здраве и да изкараш грипа на крак.

Държавата може поне да накара църквата да си провежда известно време службите на открито, със спазване на елементарни предпазни мерки, като пластмасовите чашки за причастие, както спомена колегата по-горе. Щом за погребения, фронтове и екзекуции може.

Banshee
снимка на Banshee

Майстор Безенчук и конкурентите му от погребално бюро Нимфа откога го чакат този гриб, да дойде от Париж.

АлСал

Сравнението с папата е повече то неуместно. В Рим се стичат католици (или просто любопитковци) от цял свят, съответно и евентуалното разнасяне на заразата би се върнало по местопроизхождение. Не такъв е случаят при нас.

На някои още им държи влага от провала на папското посещение тук.

Meto_ot_Interneto

Явно, че когато забранят "терористичата организация" БПЦ, православните българи няма да имат голям избор за друга деноминация, освен католическата. Протестантите те не са стока. Например тия дни англиканската църква масово провежда служби и викариите са много заети. И те са терористи, мамка им.😆

емето

Шопенхауер: Лекарят вижда човека в цялата му слабост,юриста -злоба, а ТЕОЛОГЪТ- глупост.

Johnny2965

Повече от две хилядолетия има хора, за които струпването в храмове е по-важно от всичко друго.

Хумангоид

Ти да видиш... Абе на "пиара" на доктора в мундир Здравната каса ли му плаща заплатата, или Министерството на войната?

wreckage
снимка на wreckage

От МВР обясниха пред "Сега", че към момента нямат правомощията да се намесят, тъй като в заповедта със забраните не са упоменати литургии и богослужения.

щото така си пишете заповедите. Ако Магнолий беше написал, че се забраняват струпвания на хора с гъстота по-голема од 1 човек на 2 квадратни метра...може би бепецето щеше леко да коригира начина, по който си провежда ивентите на терена на пунктовете за поддръшка на духовния баланс.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Ако Магнолий беше написал, че се забраняват струпвания на хора с гъстота по-малка од 1 човек на 2 квадратни метра...

Ти верно ли мислиш, че Магнолий може да сътвори такова изречение?

wreckage
снимка на wreckage

ми не че мисля, но мисля че ена подобна формулирофка би спестила мрънкянето на душеспасяващите органи за тва че светската власт ги е нарочила.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Писах вече в съседна тема - всеки сам за себе си решава. Свещеникът от своя страна не може да откаже благословия и утеха на този, който я търси. А, че има какво да се направи - има. Вярващите освен за прошка и изцеление, да се молят и за разум. Защото това е, което най-много ни липсва.

редник

Напаст Божия

 

В село завърлува неверна болест - тежката болест - и зареди да мори от къща на къща.
Изчезна радост, почерня измъчен народ.

Сякаш зли духове прелетяха над селото.

-Боже, какъв тежък грях сторихме, боже!

И черковната камбана всяка сутрина почна да разнася медния си ек над загриженото селце, да кани старо и младо на молитва. Свещеникът усърдно заслужи литургия след литургия. Малката черквица от сутрин до вечер стоеше отворена и хората измъчени, покаяни, уплашени идваха по два, по три пъти на ден да палят свещи, да се молят, да слагат мило и драго дар. Няколко пъти правиха водосвет, светиха масло, посребриха иконата на божията майка, отрупаха с дарове св. Иван Изцерителя, но нищо не помогна. Болестта от ден на ден по-страшно върлуваше, по-немилостиво косеше.

Учителят дълго мисли и един ден каза, че страшната зараза на болестта се разнася от поповия излак. На мегдана, пред поповата къща, имаше стар излак, водата на който наистина бе по-вкусна от водата на чешмата. Ала тоя излак нямаше кофа и хората черпеха от застоялата му вода с всевъзможни съдове, уливките от които се втичаха пак вътре. Учителят имаше право, но той бе много млад и хората не искаха да го вярвят, а продължаваха да разнасят страшната зараза по селото. Дебелият свещеник, суеверен като всички, им помогна още повече.

-Това е напаст божия! - говореше той.

И напук на учителя, свети вода на излака.

И болестта се усили. Току зачернее човеку пред очите, удари го в глава, отще му се всичко - легне, ни жив, ни мъртъв, по цели дни и недели. Съхне, вехне, губи се. Така умря бяла Неда, Аглика, умря Ирмена - млада невеста, вчера под венчило минала. В един гроб заровиха Магда и Ягодин - любовник и любовница, и двамата млади и зелени, и двамата селска слава...

Напусто всеки празник свещеникът извеждаше на лития по четирите крайща на селото и мало и голямо. Напусто децата всеки ден носеха черковните хоругви по ниви и по ливади. Бог не чуваше горещите молби на старо и младо - за капка росица, за здраве и за утеха...

 Попът, доволен от печалбите по опела и водосвет и от победата над учителя, спокойно си седеше в кръчмата с чаша в ръка и бъбреше

- Ей, хора, тая беда за вас е малко! Чумата, чумата ви се пада! 

 

Учителят не се стърпя. Един ден той събра момците, които бяха с него, и пред всички селяни заковаха излака с яки дъбови капаци. 

 

http://books2.my.contact.bg/pelin/napast.html

 

Май не сме много поумнели от онова време... Дано се намери Учител!

 

Стоф

 Гробищната ограда е единствената граница на религиозното малоумие. Къде е държавата?

segal

Църквите лесно ще ги затворят. 
С джамиите ще стане шоуто. 
Затова се ослушват. 

ловkия

Писах вече в съседна тема - всеки сам за себе си решава.

Колкото и пъти да го напишеш, това ще е в остър конфликт с ноторния факт, че булгаристанеца е безотговорен човек и че гледа само себе си, а другите са му през тромпета.

За верността на горното говори и другият ноторен факт - същият е склонен да похарчи хиляди левове годишно за цигари, поркане и колата си, но му се свидят петдесетина лева за профилактичен преглед.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×