Медия без
политическа реклама

Гешев се опасява, че ще бъде разследван

И главният прокурор чака прокуратурата да каже за Мата Хари и "Барселонагейт"

22 Апр. 2023
Илияна Кирилова
Главният прокурор Иван Гешев обеща да отиде на брифинга на прокурорите, които разследват Мата Хари и "Барселонагейт"

Главният прокурор Иван Гешев изрази опасения, че срещу него ще започне наказателно разследване, ако промените в Закона за съдебната власт, които служебният правосъден министър Крум Зарков предлага, бъдат приети. Те предвиждат наказателен съдия от Върховния касационен съд, от Апелативен съд или Окръжен съд, но с ранг на върховен съдия, да ръководи разследване срещу главния прокурор и неговите заместници, ако има основание за това. "Зад всичко това стои нещо нелегитимно", усъмни се Гешев.

Според него готвените промени представляват извънрено законодателство.  "Този закон не е за контрол, не е за отчетност. (…) Този закон има само една-единствена цел – ако може да се овладее прокуратурата и чрез нея да се преформатира политическата и икономическата власт. Проекторазпоредби, които противоречат на Конституцията – спрямо главния прокурор и неговите пет заместника, създава се процедура за наказателно преследване спрямо 6 човека, а за останалите български граждани е коренно различна процедурата", посочи Гешев пред БНР.

Той постави въпроса защо вместо това Народното събрание не променя наказателните закони. "Според мен нарочно. Преди си мислех, че е от некадърност. Това е нарочно, защото в един момент проблемът може да спре до тях, да се опре до тях", обясни той. Главният прокурор даде за пример, че реална реформа била да се спрат наркотиците по улиците, а не законодателят да се занимава с неговата длъжност. "Смешно е да се занимаваме с една личност, при положение, че държавата се намира на това дередже", призна Гешев

Главният прокурор обяви още, че и той чака държавното обвинение да даде отговори по разследванията за снимките от спалнята на Бойко Борисов и "Барселонагейт", които продължават вече близо 3 години. "Понеже тези разследвания са с висок обществен интерес, съм сигурен, че българските прокурори, които наблюдават, ще излязат и публично ще го заявят на българските граждани", коментира той пред БНР.

Ръководителят на прокуратурата не се ангажира в какъв срок ще случи това, но обеща да присъства на брифинг пред журналисти заедно с наблюдаващите прокурори, "защото е зад всеки прокурор, който си върши работата". "Мата Хари? Известна шпионка от Първата световна война. Кой стои зад нея? Някой, който тя познава – този въпрос е много интересен. Откъде да знам кой седи зад Мата Хари? В случая историята. Могат да отговорят наблюдаващите прокурори, когато приключат съответните разследвания", пошегува се Гешев.

По думите му проблемът на България е, че ние искаме правилата да важат за другите. Той отрече да има недосегаеми хора у нас. "Пеевски е точно толкова недосегаем, колкото аз, вие или Прокопиев. Въпросът е защо НАП, МВР, ДАНС казват, че проблем няма? Никоя правна система в Европа не работи по следния начин – някой решава, че вие сте лош, посочва ви с пръст, вас ви арестуват и евентуално тричленка ви разстрелва до стената, както е било след 1917 г. Това не е демокрация, това не е върховенство на закона", аргументира се главният прокурор.

Ключови думи:

Иван Гешев, Мата Хари

Още по темата