Медия без
политическа реклама

Борисов нарочи за отстрел Асен Василев и още четирима министри

Не искаме мнозинства с ДПС, натъртиха от ПП-ДБ в първия си коментар на споразумението за общо управление

05 Март 2024ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
НАЦИОНАЛНО СЪВЕЩАНИЕ НА ПП ГЕРБ

НАЦИОНАЛНО СЪВЕЩАНИЕ НА ПП ГЕРБ

Posted by Политическа Партия ГЕРБ on Monday, March 4, 2024

ГЕРБ ще изпрати проект на споразумение за съвместно управление на ПП-ДБ (описание и пълният му текст са в края на публикацията - бел.а.), заедно с преговорен екип, който да го обсъди с десните в последен опит да се избегне възможността за предсрочни парламентарни избори. Целта е да се направи ново общо правителство, което да изкара пълен мандат.

Решение в този смисъл гласуваха днес участниците в Националната съвещание на ГЕРБ, което се проведе в НДК. Предложението дойде от партийния лидер Бойко Борисов, който предупреди, че честванията на 3 март са показали разделение в обществото, което налага избягването на нови избори.

От ПП-ДБ дипломатично коментираха следобеда, че възприемат предложението на ГЕРБ като "стъпка към създаването на атмосфера за конструктивен диалог". Десните твърдят, че са удовлетворени, че голяма част от предложенията, които направиха със собствения си меморандум, са били "възприети и обсъдени с необходимата сериозност в предложеното от ГЕРБ споразумение".

Макар че не коментират по същество текстовете от проекта, те дават да се разбере, че не искат участие на ДПС в бъдещата им договорка с ГЕРБ. "Това (изпълнението на приоритетите на управлението – бел.а.) трябва да стане при ясно поети ангажименти, което изключва формирането на мнозинства извън това на двете парламентарни формации", се казва в позицията на ПП-ДБ. От десницата също ще излъчат преговорен екип в състав настоящият премиер Николай Денков и водачите на ПП-ДБ.

 

План за рокади

В речта си на съвещанието Борисов даде да се разбере, че няма да се задоволи с минимални промени в правителството, както ПП-ДБ настояват. Пред хората си той изреди петима министри, за които смята, че нямат място в кабинета. Това са министърът на финансите Асен Василев, на икономиката Богдан Богданов, на отбраната Тодор Тагарев, на туризма Зарица Динкова и на спорта Димитър Илиев. И това бяха само тези, които тогава му дойдоха наум.

"Изобщо не им е важно външно министерство. Това беше кукичката, за която да се хванем, за да си остане Асен Василев. Аз съм брал ядове с Дянков, на 50 процента с Горанов и накрая си сложих Кирил Ананиев (и тримата са бивши финансови министри на Борисов - бел.а.), за да знам, че с министър, като се разбера нещо, то става. Ако приемеш да си премиер с този финансов министър, ти, която направи огромен жест - еврокомисарското място си остави, за да помогнеш, защото без теб компромис нямаше да има, за няколко месеца ще те провалят", обърна се герберският водач към Мария Габриел, която партията му издига за следващ премиер.

Борисов я предупреди, че собствените й съпартийци ще се обърнат срещу нея, ако се стигне до провал при нейно управление. "А ти, с подобен кабинет - Тагарев, Василев, Богданов, спортният, на който не му знам името, на туризма не му знам името, ти ще се провалиш. Провалиш ли се ти, ние ще се сгромолясаме, защото няма да имаме инструменти повече да обясняваме на нашите избиратели какво ще направят", продължи той да натиска Габриел.

 

Кой е виновен за ситуацията

За отбелязване е, че Борисов насочи стрелите си преди всичко към ПП - обвини партията на Асен Василев и Кирил Петков, че "узурпира цялата власт", като конкретно посочи, че са взели данъчната и митническата агенция. В тази връзка, той отправи и не съвсем ясен апел към водачите на ДБ (коалиционните партньори на ПП - бел.а.) Христо Иванов и Атанас Атанасов да обърнат внимание колко много власт съсредоточава съюзническата им формация. Още по-странното беше, че докато обясняваше, че Асен Василев ще провали кабинета, той говори доста меко за Кирил Петков, като сподели, че са направили доста неща заедно.

Той бегло спомена ДПС, като повтори позицията си, че движението помага за предоставянето на помощ на Украйна, участва в приемането на конституционните промени и на държавния бюджет.

 

Рискът от изборите

В същото време обаче, Борисов беше пределно ясен, че не желае предсрочни избори. Той напомни, че на 3 март Росен Желязков - председателят на парламента, когото ГЕРБ излъчи, е бил освиркан на Шипка от проруски настроени граждани. Според Борисов това показва "едно чудовищно ново разделение" в обществото. Той предупреди, че ако се стигне до предсрочни избори, това само ще раздели евроатлантически настроените формации, сред които нареди, освен своята, ПП-ДБ и ДПС.

Изводът на Борисов беше, че трябва да се даде последен шанс за преговори - да се предаде проектът на споразумение на ПП-ДБ още днес и да се прати преговорен екип, с който десните лидери да го обсъдят. В екипа влизат само дами - Мария Габриел и депутатите Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова. "Да опитаме да направим едно цялостно управление. Или правим нещо истинско - както жените обичат да казват, брак, или не става така", обобщи той.

 

Подгряващият състав

Преди Борисов няколко от водещите фигури на ГЕРБ подгряха участниците в съвещанието – Мария Габриел, зам.-шефът на партията Томислав Дончев, депутатите Делян Добрев и Рая Назарян.

Всички обвиниха ПП-ДБ в некомпетентност и дори корупция, и се оплакаха, че десните си приписват всички успехи, а на герберите прехвърлят всичко несвършено или лошо направено. Дончев саркастично определи кабинета като "нещо средно между стажантска програма и туристическа агенция". "Ротацията в този й вид е по-скоро безсмислена", заяви той. И подчерта, че трябва да се въведе ред в управлението - кой получава властта, кой носи отговорност, как се взимат решенията.

Габриел напомни, че е в ГЕРБ от 2008 г. "Знам защо - защото се уча всеки ден ... Уча се на това как, отстоявайки партийния интерес, да бдиш над националния; как, защитавайки националния интерес, да не губиш от поглед партийния", сподели кандидат-премиерът мислите си за лоялността към партията и държавата. Тя се оплака, че няма равнопоставеност в управлението - доброто се приписва на ПП-ДБ, а лошото се асоциира с ГЕРБ. И подчерта, че без нейната партия, управлението не може да се случи. Габриел поиска ясен механизъм за вземане на решения и персонална отговорност на министрите. Любопитното беше, че тя косвено отбеляза важността на ДПС - обясни, че половината регулатори могат да се назначат от парламента с обикновено мнозинство, но поне 25 позиции изискват мнозинство от две трети, и благодари на депутатите на Делян Пеевски, че дават подкрепа, когато се взимат важни решения.

 

Какво съдържа проектът на споразумение

Думата "коалиция" се отбягва в заглавието на документа, а вместо това се говори за "съвместно управление". То трябва да обхване целия мандат на настоящото 49-о Народно събрание. Посочва се, че след края на втората 9-месечна ротация през декември т.г., след това ще има само още две ротации, които ще траят по 15 месеца.

Като основни приоритети се изреждат устойчивите публични финанси с оглед кандидатурата ни за еврозоната, продължаване на борбата с корупцията, ускорено социално-икономическо развитие, модернизация на страната, приемане в Шенген по сухопътните граници, безусловно следване на европейски и евроатлантически път и др. Като първа задача се поставя съдебната реформа с приемане на нов Закон за съдебната власт, а след това и Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество.

За избора на състав на антикорупционната комисия, за което настоява ПП-ДБ, конкретно не се споменава. Но изрично се посочва, че рокадите по върховете на службите за сигурност, които десницата иска, трябва да се обсъдят в Съвета за сигурност към правителството, не в ТВ студията. "Разпределение на квотен принцип в службите за сигурност, на база политическо представителство, е недопустимо. Намеса в кадровата политика и работата на службите представлява заплаха за националната сигурност", пише в документа.

ГЕРБ предлага да се запази настоящата структура на правителството, като на всеки 3 месеца министрите публикуват отчет за свършеното. С ПП-ДБ ще се разпределят не само министерствата, но и държавните агенции, и изпълнителните агенции. Изрично се споменава, че ГЕРБ ще запази до края на мандата поста на външен министър, за който толкова спорят с десницата, като до края на тази година ще го заема Габриел, т.е., тя ще съвместява позицията с поста на премиер. Всяка политическа сила ще може да отстранява министрите, които е излъчила.

Що се отнася до избора на регулатори, към които ПП-ДБ проявяват най-голямо внимание, герберите отхвърлят предложението им процедурите по избор да се вкарат в парламентарния правилник; вместо това, посочват, че тези процедури са вписани в съответните специални закони. Там трябва да се впише, според хората на Борисов, и възможността номинации да се правят от граждански организации. Интересното е, че герберите са съгласни политическите сили да имат право на вето върху конкретни кандидатури. "Ръководителите на съответните органи се избират от Народно събрание, а техните заместници се избират от Народно събрание по предложение на съответните избрани ръководители", предлага се още в документа.

Споразумението включва и списък на регулаторите, които трябва да се попълнят. В него се отбелязва и нужното парламентарно мнозинство за всеки отделен случай. 25 позиции, както спомена Габриел, следва да бъдат избрани с мнозинство от две трети. В тази връзка, герберите изтъкват, че това "предполага търсене и получаване на подкрепа от останалите политически формации с ясно изразена евроатлантическа ориентация и ценности". Тук, макар и да не се споменава поименно, всъщност се говори за ДПС. Така хората на Борисов отговарят на искането на ПП-ДБ да се забранят т.нар. "плаващи мнозинства", тоест, договорките с други политически сили.