Медия без
политическа реклама

ГЕРБ отбеляза пирова победа на изборите

Навсякъде в страната партията на Борисов губи едри парчета от електората си

Това, че доведе водещи политици на Европейската народна партия в България, не изглежда да е помогнало особено на кампанията на Борисов.
Пресцентър на ГЕРБ
Това, че доведе водещи политици на Европейската народна партия в България, не изглежда да е помогнало особено на кампанията на Борисов.

След изборите ГЕРБ разпространи цветна карта на България, с която се хвалеше, че партията е превзела почти цялата страна. Това е вярно, само ако се гледа кой взима първото място. Сравнението с резултатите от предните парламентарни избори през април 2023 г. по-скоро трябва да тревожи герберите – те губят почти 140 хиляди гласа на вота за Народно събрание в страната, представянето им отслабва повсеместно по избирателните райони, а на доста места ДПС на Делян Пеевски им диша във врата. Формацията на Бойко Борисов всъщност печели първото място благодарение на драматично намалялата избирателна активност – нейният електорат също силно отслабва, макар и не толкова много, колкото другите големи политически формации.

 

В София – две загуби и една пирова победа

В столичния 23-ти район герберите падат тежко – вотът им намалява от 46 120 на миналогодишните избори на 34 365 гласа и отново вземат второто място след ПП-ДБ. Тамошният водач Георги Георгиев, който е общински съветник в София, взима 3767 преференции, а останалите в листата получават твърде малко, за да предизвикат разместване.

Сходно е положението в 24-ти район, където водеше Рая Назарян – участничка в екипа, който от следващата седмица ще води преговорите за бъдещото правителство. Над 10 хиляди избиратели в района са изоставили ГЕРБ-СДС (гласовете намаляват от 35 218 на 25 001), което оставя формацията втора след ПП-ДБ. И там всички, освен водача Назарян, се представят изключително слабо с преференциите.

Лично Бойко Борисов водеше в 25-и район, където ГЕРБ-СДС този път успя да измести десницата от първото място. Победата обаче е пирова – избирателите на формацията в района намаляват от 39 958 на 27 430 души. Борисов взима 5750 преференции, като единственият друг гербер, който надхвърля хиляда лични гласа, е бившият столичен кмет Йорданка Фандъкова, която заемаше второто място в листата.

Подобна, макар и не толкова лоша, е ситуацията в Пловдив град, където Борисов също оглавяваше листата. ГЕРБ-СДС и тук отнема първото място от ПП-ДБ. Но гласовете на герберите падат от 30 996 на 25 385.

 

Под сянката на ДПС

Тревожна тенденция за герберите е, че ДПС все повече скъсява преднината на формацията на Борисов в редица райони. Това е особено очевидно в Благоевград, където ГЕРБ-СДС беше водена от бившия шеф на парламента Росен Желязков. Тук гласовете за формацията намаляват от 37 629 на 34 113. По-проблемен обаче е фактът, че разликата с ДПС, което взема второто място на вота, се стопява от 14 хиляди гласа на предните парламентарни избори на едва 4 хиляди сега.

Що се отнася до преференциите, представянето на Желязков е повече от слабо – той получава 1379 лични гласа и цели шестима други кандидати от листата събират повече. Единственото, което спасява фаворита на Борисов да бъде детрониран от първото място, е това, че като водач автоматично му се добавят бюлетините без отбелязано предпочитание.

Подобна е ситуацията и в Бургас. Под водачеството на Жечо Станков резултатът на местните герберите намалява от 36 169 на 26 799 гласа. ДПС и тук взема второто място. Преди формацията на Борисов изпреварваше движението с 16 хиляди гласа, а сега с по-малко от 8 хиляди.

Във Видин партията на Пеевски също е втора и опасно доближава герберите по резултат. Миналата година движението изоставаше с около 4600 гласа от ГЕРБ-СДС, а сега дистанцията е само 1400 гласа. Водачът на ГЕРБ-СДС Росица Кирова, която управлява парламента, след като Росен Желязков беше свален, взима едва 1348 преференции, но това не представлява проблем за нея, тъй като резултатите на колегите й са още по-слаби.

В бастиона на ДПС Кърджали положението на герберите също се влошава. Тук отново листата водеше бившият председател на парламента Цвета Караянчева. Герберските избиратели намаляват от 7294 на 5252 души. Самата Караянчева е събрала едва 871 преференции. Много по-лошо се представя водената от ексшефа на парламента втора листа – в Пловдив област. ГЕРБ-СДС остава първа сила, но губи повече от 9 хиляди избиратели.

В Монтана, където листата водеше лидерът на СДС Румен Христов, дистанцията с ДПС, което спечели второто място, пада от близо 7 хиляди гласа на около 3 хиляди. В Смолян герберите отстъпват на движението първото място от предния вот с разлика около 1400 гласа.

 

Отслабване на електората

Във Варна, където ГЕРБ-СДС изгуби кмета си на местните избори м.г., сега формацията е първа политическа сила, но при загуба от 11 хиляди гласа. Водената от зам.-шефа на ГЕРБ Даниел Митов листа печели 41 000 гласа, докато на предните парламентарни избори имаше 52 096. Този отлив на гласоподаватели обаче не се отразява на първенството на ГЕРБ-СДС във варненския район, тъй като там ПП-ДБ тежко се срива, а "Възраждане", макар и втора сила, губи гласове в сравнение с предния парламентарен вот.

Същото наблюдаваме и в Русе. На предния вот герберите бяха втора политическа сила, но сега се изкачват до първото място. Хората на Борисов обаче постигат това с по-малко избиратели отпреди – от 16 259 падат на 12 620 души.

В Габрово, където местните гербери бяха поведени от зам.-шефа на партията Томислав Дончев, са изгубени 1/4 от избирателите – от 11 966 намаляват до 8783 души. И тук обаче ГЕРБ-СДС остава неоспорвана първа сила – не заради друго, а защото "Възраждане", която се изкачва до второто място, всъщност губи гласове в сравнение с миналата година.

С около една трета намаляват гласовете за ГЕРБ-СДС в Кюстендил, Шумен и Ямбол; с близо една четвърт в Плевен и в Силистра. Почти 6 хиляди по-малко са гласовете в Стара Загора. Герберите губят избиратели в Перник, Пазарджик, Велико Търново, Ловеч, Сливен.

Теменужка Петкова, която също влиза в преговорния екип за кабинета, водеше листата в Търговище, която загуби близо 3 хиляди гласа в сравнение с предния вот.

 

Малки победи

Третата участничка в екипа - Деница Сачева, която водеше в Добрич, е постигнала един от редките случаи на подобряване на партийния резултат, макар и с едва около 400 гласа.

Около хиляда нови избиратели привлича водената от Делян Добрев листа в Хасково. Самият Добрев обаче получава там 1952 преференции, докато вторият в листата – Георги Станков събира 6643. Добрев обаче задържа водачеството си, благодарение на неотбелязаните с преференция бюлетини.

А ето и прословутата герберска карта:

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата