Медия без
политическа реклама

ГЕРБ, БСП и ИТН сменят шефовете на ключови фирми на София

За освобождаване е предвиден дори дългогодишният директор на метрото Стоян Братоев

10 Юли 2024
Дългогодишният шеф на метрото Стоян Братоев също ще бъде освободен от директорския съвет на "Метрополитен".
Дългогодишният шеф на метрото Стоян Братоев също ще бъде освободен от директорския съвет на "Метрополитен".

На рядко срещано съвместно заседание комисиите по икономика и по инженерна инфраструктура в Столичния общински съвет приеха предложение, внесено от общинари без политически групи, шефовете на 6-те най-важни общински фирми да се заменят с временни директори. Става дума за ръководствата на "Топлофикация-София", на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), "Метрополитен", "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт" и "Софинвест". В същото заседание участваха и членовете на транспортната комисия, която отхвърли предложението. Почти сигурно обаче нейното становище ще остане изолирано. 

Докладът за избор на временни шефове бе внесен като извънредна точка и скорострелно бе разпределен на изброените комисии. Утре той ще бъде разгледан и на сесията на СОС, който ще се произнесе окончателно. Искането дойде часове след като групата на ПП/ДБ/"Спаси София" внесе проект за обявяване на конкурси за избор на нови управителни органи поради изтичане на мандатите на сегашните. ПП/ДБ/СС предложиха действащите директори и управителни съвети на 6-те дружества да продължат да работят до приключване на конкурсите, но скоро след това в дневния ред на СОС бе включен доклад с обратното искане. 

Формално то бе внесено от Карлос Контрера, който е единственият член на ВМРО в СОС, както и от отцепниците от "Възраждане" Красимир Гълъбов и Севделина Петрова. На тройното заседание техният доклад бе подкрепен в двете комисии от ГЕРБ, БСП и ИТН. Против гласуваха ПП/ДБ/СС и "Синя София". От групата около кмета поискаха докладът да бъде отложен с аргумент, че преди около 24 часа са получили 26 биографии на бъдещи шефове, повечето от които са напълно непознати. Затова общинските съветници поискаха време да се запознаят с кандидатурите. Борис Бонев от "Спаси София" предложи на вносителите да направят резюмета на кариерите на предложените от тях бъдещи началници, без да четат от листата, които са им дадени. Отговор не последва.     

Прави впечатление, че докладът на Контрера и независимите общинари предвижда освобождаването дори на дългогодишния директор на метрото инж. Стоян Братоев, както и на целия сегашен състав на директорите на "Метрополитен"- Тодор Модев, Лидия Коцева-Станкова, Фантина Рангелова и Красимир Савов. На тяхно място се предлагат в СД на "Метрополитен" да влязат Николай Найденов, Петко Петков, Десислава Димитрова-Асенова, Диляна Иванова и Константин Азов. Срещу това искане се изказа дори Ваня Григорова от групата на БСП, която призова Братоев да не бъде пипан. Тя призна, че едва вчера е научила имената на бъдещите директори и че по тази причина не може да гласува "за". Григорова поясни, че по нейна информация срещу един от предложените хора има обвинение за сексуално насилие, без да посочи име. Именно нейният глас стана причина докладът да не мине в транспортната комисия.  

От ПП/ДБ/СС също призоваха Братоев да остане и заявиха,че в новия борд на "Метрополитен" няма нито един човек, който да разбира от тунелно строителство.

"Изхвърлянето на Стоян Братоев като директор на "Метрополитен" е атентат срещу софиянци", заяви на извънреден брифинг кметът на София Васил Терзиев. Той каза, че е гневен, потресен и ядосан заради днешното решение, в което участваха ГЕРБ, БСП и ИТН. "Това е едно безобразно решение, днес се случи първата част, утре чакаме да се довърши грозната пиеса, на която сме свидетели и към която не можем да бъдем безразлични", заяви кметът. "По най-безобразния и гаменски начин, за по-малко от 24 часа време за общинските съветници да се запознаят с доклад от 120 страници, за да може ръководителите на всички тези дружества да бъдат заменени", каза още Терзиев. "Откъде дойдоха тези хора, каква е тяхната квалификация, която ги прави подходящи за управлението на 3 млрд. лв. ресурс? Къде са стандартите, по които решаваме, че махаме едни от най-добрите управители и екипи, а други, които не се справят толкова добре, ги оставяме?, попита кметът.

Предлага се още смяната на изпълнителния директор на ЦГМ Димитър Дилчев. От действащия директорски състав на дружеството мястото си запазва единствено Румяна Милова. За нови членове се предлагат Александър Георгиев, Екатерина Ангелова- Стефанова, Петър Сеферов и Станимир Арабаджиев. 

В директорския състав на "Столичен автотранспорт" мястото си запазва Лъчезар Пеков, а нови членове ще са Антония Иванова, Галина Бонева, Боян Стефанов и Стилян Манолов. Те ще заменят сегашния шеф Слав Монов и колегите му от сегашния борд. 

От действащите изпълнителни директори мястото си в следващия управителен орган запазва шефът на "Столичен електротранспорт" Евгений Ганчев. Той ще продължи да е начело на трамвайния и тролейбусния транспорт заедно с Кирил Георгиев, който също остава, Георги Аврамов, Димитър Владимиров, и Петко Златев.

Един от членовете на Надзорния съвет на "Топлофикация-София" също запазва мястото си. Сашо Чакалски ще продължи да управлява задлъжнялото с близо 2 млрд лв. дружество заедно с новите членове Георги Балабанов и Миглена Иванова. Двамата заменят Милена Ценова и Валентин Терзийски. Надзорът на "Топлофикация София" избира директорския борд на дружеството, от който се излъчва и изпълнителният директор. 

По време на дебатите Андрей Зографски от ПП/ДБ/"Спаси София" съобщи, че още през април групата му е получила оферта директорските места в най-важните общинските фирми да се разпределят на квотен принцип между партиите в СОС. Тя отказала да участва в пазарлъка.

Преди тройното заседание от ПП/ДБ/СС разпространиха позиция. "Икономическото мнозинство в СОС „на тъмно“ се опитва да превземе общинската икономика за милиарди лева. Докладът е внесен от трима "независими съветници" и предлага лица със съмнителни биографии, избрани по абсолютно неясни критерии. Предлага отстраняването на доказани професионалисти и запазване на ръководители, които не са управлявали добре, поверените им дружества. Ние от групата на ПП-ДБ-СС категорично ще се противопоставим на това предложение и ще настояваме да бъдат приети нашите доклади за честни и прозрачни конкурси за избор на нови ръководства. Призовавам групите на ГЕРБ и БСП да покажат, че не работят за задкулисни интереси, а в интерес на всички софиянци и да не подкрепят този скандален доклад".

Както "Сега" писа, в понеделник ПП/ДБ/СС внесоха предложение новите кандидати за 6-те общински фирми да имат релевантен професионален опит за позицията, която искат да заемат. Общинският съветник Емилия Ангелова поясни, че това изискване може да звучи "супер логично", но досега то не е присъствало като задължително условие в конкурсите, провеждани от Столична община, докато тя се управляваше от ГЕРБ. "В резултат на това в бордовете на изброените търговски дружества имаме хора, които преди това са се занимавали с българска лингвистика. Вие сами можете да прецените дали това е релевантен опит", посочи тя. По време на днешните дебати бе казано, че в новия борд на "Метрополитен" ще има ресторантьор.  

Друг критерий трябваше да е кандидатите да са управлявали проекти за поне 5 млн. лв. и да са ръководили поне 50 души в продължение на най-малко 5 години. Включено бе и условие бъдещите шефове да имат "добра репутация". "Този критерий е ясно дефиниран в правилника към Закона за публичните предприятия, но въпреки това през годините сме се нагледали на доста неща", коментира Ангелова. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?