Quantcast

Медия без
политическа реклама

Галъп: "Продължаваме промяната" вече е втора сила

ИТН пропада до четвърто място

29 Септ. 2021Обновена

"Продължаваме промяната" би се класирала на второ място на извънредните парламентарни избори през ноември, показват данните на социологическата агенция "Галъп". Изследването е финансирано от самата компания, а телефонният сондаж е проведен между 21 и 26 септември сред 2000 пълнолетни българи по специална панелна методика, която осигурява максимална представителност. 

Коалицията ГЕРБ-СДС биха получили 21,4% от гласовете, а "Продължаваме промяната" - 15.2%. Веднага след тях се нареждат 3 партии с близки проценти - БСП с 13,4%, ИТН с 12.3%, ДБ - с 12.1%. "Галъп" отчита, че избирателната бариера ще бъде прескочена и от ИБГНИ - 4.1 на сто.

Под чертата отново засега остават "Възраждане" и ВМРО.

Според социологическата агенция като че ли в най-голяма степен "Продължаваме промяната" адресира електорат, който иначе би гласувал за "Демократична България". "Немалко и от избирателите, които биха били или вече са били периферия на "Има такъв народ", сега също се ориентират към новата формация. Дори и привърженици на иначе твърдите БСП, а дори и на ГЕРБ показват интерес към новата партия", коментират от агенцията.

50.6% от анкетираните казват, че ще гласуват на изборите на 14 ноември. Други 22.6% казват, че най-вероятно ще гласуват, което означава, че интересът към изборите расте. "Тепърва ще проличава дали и какво отражение ще даде сливането на двата типа избори, но към момента може да се очаква по-висока активност, в сравнение с изборите на 11 юли", посочват от "Галъп".

 

Ключови думи:

изследване, Галъп

Още по темата