Медия без
политическа реклама

Евродепутатът Ковачев се оплака на ЕС от РС Македония

"Явно имат проблем с обективната история, с човешките права", коментира той

07 Май 2023Обновена
"Вече повече от 10 г. на Гергьовден отивам в Ново село, Македония, на нашето българско военно гробище", чуди се Ковачев защо не е допуснат т.г.

Евродепутатът Андрей Ковачев вече е информирал европейските ни партньори, българските власти и тези в Република Северна Македония за това, че вчера не беше допуснат в югозападната ни съседка, съобщи той пред БНР. Днес сутринта и българското външно министерство заяви, че ще сезира международните ни партньори.

Ковачев, заедно с председателя на фондация "Българска памет" д-р Милен Врабевски и още трима българи, се опитаха да стигнат до Ново село на 6 май, за да присъстват на панихида на българското военно гробище. Те обаче не бяха допуснати в югозападната ни съседка. Говорителят на МВР в Северна Македония Тони Ангеловски заяви в свое изявление, че на евродепутата Андрей Ковачев и председателя на фондация "Българска памет" Милен Врабевски не е разрешено влизане в страната "поради неизпълнение на условията за влизане в Република Северна Македония". "Македонската полиция няма да позволи, нито сега, нито в бъдеще ще позволи, да влязат в държавата хора, които са потенциални нарушители на обществения ред и спокойствие и които обиждат и омаловажават гражданите и държавата", каза Ангеловски за Канал 5.

"Вече повече от 10 г. на Гергьовден отивам в Ново село, Македония, на нашето българско военно гробище. Тази година също тръгнах натам, и за голямо мое учудване и ужас нас не ни пуснаха с обяснението, че това е тяхно решение да не ни пуснат, но никой не ни обясни с какви мотиви. Имаме постановление, с което аз, Милен Врабевски, и още трима души, бяхме върнати от КПП-то", каза Ковачев. "По думите му е имало само един лист хартия, на който е било записал, че не им се разрешава да влязат в страната.

"Ако от обида смятат, че защитата на идентичността на починали хора е обида към съвременната идентичност на някои от гражданите на Република Северна Македония, може би това имат предвид, но това е голям проблем, който те трябва да преодолеят по пътя на европейската интеграция", смята Ковачев. Поради това той е информирал за случая председателя на Европейския парламент, еврокомисаря по разширяване, българските власти, както и властите в югозападната ни съседка. "Много ми е интересно как ще се оправдават и какво ще направят, защото това е за мен е голяма тяхна грешка. Явно имат проблем с обективната история, с човешките права, с основни човешки европейски ценности. Те очакват може би на границата да пуснат само този, който заяви, че Гоце Делчев е етнически македонец. Нямам представа каква идея имат и кого смятат за достоен да пуснат, ако той се примири или каже "добре приемаме всичко, каквото вие кажете. Това е така". Тогава може да влезете", коментира Ковачев.

Във връзка с инцидента, българското Министерство на външните работи излезе с остра позиция. В нея се подчертава, че заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции. Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения, посочиха от МВнР.
 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?