Quantcast

Медия без
политическа реклама

Екоминистърът очаква Перник да се повтори по Черноморието

Емил Димитров-Ревизоро откри, че може да спре джиповете на Рилските езера

10 Авг. 2020
БГНЕС
Емил Димитров

Ако веднага не се вземат мерки, водната криза в Перник ще се повтори с цялото Черноморие. Това предупреди днес пред БНТ екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро. "Ако догодина няма вода, коронавирусът и липсата на хора по курортите ще бъде детска игра тази година в сравнение с това, което ще е догодина", каза Димитров.

Според министъра проблемът идва от това, че цялото Черноморие разчита на язовир "Камчия", но той страда от три поредни години без сняг. "На Нова година язовирът беше 100 млн. (кубика), в момента е 60. Нямаше жители, нямаше туристи, но сега дойдоха. Какво правим, ако за трета поредна година нямаме сняг? Ще правим това, което Перник прави един месец преди да въведе кризата", коментира Димитров.

Димитров твърди, че няколко пъти е водил разговор с премиера за опасността от водна криза. "До края на този мандат вода ще има, и за земеделци, и за питейно-битови нужди. Но нали на следващия премиер, който и да е той, му казваш, "Добре дошъл, след три месеца сме в криза", описа ситуацията той. Министърът предлага следното решение на проблема, към което смята, че трябва да се пристъпи веднага:

"Това, което може да се направи: Язовир Камчия захранва цялото Черноморие. Подаването за Варна може да се намали до 1 млн. месечно от "Камчия". От язовир "Цонево" (преди "Георги Трайков") си има изградени помпи още по времето на комунизма, за захранване на Варна. Да спестим водата в "Камчия". До догодина, до Нова година ни трябват 100 млн. кубика. А ние имаме 62. Т.е. следващия сезон ако не падне сняг и дъжд, и то за трета поредна година, трябва да имаме решение.

Ако изключим Варна, може да се направи следното - има два язовира които трябва светкавично да се поправят. Язовир "Порой" и язовир "Ахелой", да се направят 10 км довеждащ тръбопровод, което е нищо, две малки пречиствателни станции и три помпени станции - две за "Порой", една за "Ахелой" и да се качи в същия довеждащ водопровод за Бургас. По този начин ще бъдат закачени още два язовира. Но те трябва да се ремонтират сега, за да се понапълнят зимата, ако вали. Това трябва да се случи веднага".

Министърът коментира и други екологични проблеми:

- От четвъртък проблемът с джиповете, които нерегламентирано возят туристи към Рилските езера, ще бъде трайно решен. Заедно с това обаче се възстановява проектът за направа на пътеки, като този път багери в района на езерата няма да се допускат, а строителните материали ще се качват с коне. При езерата започва изграждането и на информационен център с база на планинските спасители.

Проблемът с джиповете е от години, но "услугата" се ползва с протекциите на местната власт. Последно кметът на ГЕРБ в Сапарева баня Калин Гелев (втори мандат) отказа на екоминистъра да спре колите, защото конституцията не му разрешавала да спре достъпа на гражданите. Преди седмица самият министър смяташе, че е с вързани ръце по въпроса. Днес обаче вече твърди, че регионалната инспекция по околна среда има право да ограничава всякакво движение и такава заповед ще бъде издадена в четвъртък.

"Хубаво беше кметът да каже, защото кметът в града казва "забранявам улица", "разрешавам улица" и пр., изведнъж той казва, че не може. За да не го затрудняваме, цялото движение в парк Рила ще се поеме от парк Рила и РИОСВ-София. Лошото е, че е прецедент. Можем да го направим в цялата страна, но кметовете ще кажат защо ни изземват правомощията", коментира в студиото на БНТ Димитров. Прави впечатление, че премиерът Борисов, чийто кмет е Гелев, не взе отношение по спора.

- за съмненията, че край Варна се горят опасни отпадъци: Никъде в България не се изгарят опасни отпадъци. Три завода горят циментови отпадъци и един ТЕЦ, това са малки, незначителни количества, които идват в чужбина. Не са опасни, не са радиоактивни.

- за боклуците, които морето изхвърля по плажовете: Това, което ме притеснява е, че кораби, които са извън акваторията на България, през нощта изхвърлят отпадъци, които след 2-3 дни се появяват на брега. Имаме проблеми, но не можем да хванем корабите. Все пак се стараем, следим със сателитни снимки.

 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?