Медия без
политическа реклама

Дело от сагата "Топлофикация" 12 г. виси на първа инстанция

Много съдебни поръчки до чужбина, експертизи и болести са част от причините за протакане на процеса за пране на пари

Архив СЕГА
Докато чака присъда на първа инстанция за пране на пари, Димитров вече изтърпя едно наказание.

На 3 септември станаха 12 години откакто прокуратурата внесе в съда делото за пране на 10 млн. лв. от данъчни престъпления срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. От 2009 г. досега този процес виси пред първата инстанция - Софийския градски съд. Докладчик по него е съдия Петя Крънчева. По това дело Димитров бе подсъдим заедно с майка си, но тя почина и не дочака да чуе присъда.

Димитров бе шумно арестуван през 2006 г. Той бе осъден на три инстанции единствено по делото за безстопанственост и вече излежа тази присъда. През 2018 г. Димитров беше окончателно оправдан за валутни престъпления. Миналия септември на втора инстанция апелативният съд го оправда и за присвояване на 4,5 млн. лева от "Топлофикация". Поредното заседание по това дело е насрочено за 20 февруари, показва справка в съдебните регистри.

През тази година обаче започва да изтича давността по това дело. Давността за пране на пари е 22 години и половина, но тъй като Димитров е обвинен за престъпления в периода 1999 - 2006 г., преследването на най-старите престъпления започва да се погасява по давност тази година. 

Дори Крънчева да чете присъда на 20 октомври, после ще трябва да пише мотиви. Това в най-добрия случай ще отнеме поне 2 месеца. След това казусът ще мине през още две инстанции.

години не стигнаха на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд да приключи като първа инстанция процеса за пране на близо 10 млн. лв.  и данъчни престъпления срещу бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров.

От Софийския градски съд обясниха пред "Сега", че делото е внесено със 731 тома доказателства. Съдът е заседавал 89 пъти. "Откритите съдебни заседания са провеждани ритмично по 8 и повече пъти годишно, без съдебната ваканция и полагаемите отпуски. Здравословни проблеми на съдебните заседатели и ангажименти на защитата са ставали повод в две години да има и по 6-7 заседания годишно", допълва съдът.

Друга причина за забавянето са многото съдебни поръчки за оказване на правна помощ и над 30-те експертизи. "Последната комплексна съдебно-банково-данъчна-счетоводно-икомонимеска експертиза е назначена на 5.11.2019 г. по искане на защитата на Валентин Димитров и с поставен допълнителен въпрос от прокурора. Тя е изготвена и депозирана в съда на 10.02.2021 г., но не в цялост. Едва на 22.03.2021 г. вещите лица са внесли допълнени към нея и е изслушана в съдебно заседание", допълва съдът.

Димитров е бил представляван последователно от двама упълномощени от него защитници и от трима служебни адвокати. Всеки от тях е искал време да се запознае с обемните материали по делото. "Съдебни заседания са били отлагани и заради сериозно влошено здравословно състояние на съдебен заседател, в присъствието, на който е даден ход на делото. Последните заседания пък не са се провели заради операция на защитника на подсъдимия, който е внесъл молба в съда, че възстановяването му вероятно ще трае 3-6 месеца", обяснява съдът.

На 20 октомври предстои да се разгледа искане за отмяна на наложените по делото обезпечения, както и да се предявят веществени доказателства. След произнасянето на съда и ако няма искания от страните, би трябвало да се пристъпи към пледоарии.

Софийският апелативен съд е уважил малка част от претенциите на антикорупционната комисия КПКОНПИ за конфискация на имущество от бившия шеф на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. Това видя "Сега" в деловодството на съда.

 

Още по темата