Медия без
политическа реклама

Датата на изборите "може да бъде преосмислена"

13 Дек. 2020
БГНЕС

"Датата 28 март за парламентарните избори може да бъде преосмислена при някакво извънредно критично развитие на събитията", каза пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента.

Всичко зависело от епидемичната обстановка в страната, а проблемът бил, че тя не може да се прогнозира.Маринов посочи, че по Конституция първата възможна дата е 28 март, а последната - 28 май. Президентът вече заяви, че изборите ще бъдат на 28 март, но указ, с който ще насрочи изборите, ще бъде издаден през януари 2021 година.
Председател на Стратегическия съвет подчерта, че когато настъпи времето за посочване на изборната дата, президентът Румен Радев ще проведе консултации с ЦИК и здравни експерти.
"Важно е какво прави държавата и най-вече парламентът, за да бъдат проведени честни и свободни избори", коментира той и подчерта, че парламентарното мнозинство прави всичко възможно да затрудни, а не да улесни провеждането на изборите.
"Имаме едно класическо ослушване за евентуално предприемане на промяна в законодателството, за да бъде разрешено гласуване по пощата", посочи Маринов.

Още по темата